Υπουργείο Υγείας: Απαραίτητος ο εμβολιασμός κατά της γρίπης – Ποιες ομάδες έχουν αυξημένο κίνδυνο

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης.

Αυτό ήταν το μήνυμα, της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, με τη συμμετοχή προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, του προέδρου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολου Βαλτά και της αντιπροέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Άννας Μαστοράκου, στο πλαίσιο ανακοινώσεων για τον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Όπως έγινε γνωστό, στη χώρα μας, έχει γίνει η παραλαβή 1,7 εκατομμυρίων δόσεων αντιγριπικού εμβολίου, ενώ ο φετινός στόχος είναι τα 4,2 εκατομμύρια εμβόλια. Για την περίοδο 2021-2022 η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Στη σπουδαιότητα του εμβολιασμού αναφέρθηκε, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Όπως είπε, ”Δεν πρέπει να συγχέεται καθόλου με το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά της πανδημίας του Covid που είναι σε εξέλιξη. Είναι σημαντικό όλος ο κόσμος να θωρακιστεί, να εμβολιαστεί. Από αύριο ξεκινά η συνταγογράφηση, βάσει του πλαισίου που έχει καθοριστεί, έτσι ώστε το συντομότερο δυνατό να εμβολιαστεί ο πληθυσμός να είμαστε οχυρωμένοι απέναντι στη γρίπη”.

Δεν πρέπει να φοβόμαστε τα εμβόλια. Είναι ασφαλή τα εμβόλια, οι ιώσεις δεν είναι και όποιος έχει απορίες να έρθει στους γιατρούς, να εξηγήσουμε πώς δουλεύουν τα εμβόλια, πώς δουλεύουν οι ιοί, υπογράμμισε η αναπληρωτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Τετραδύναμα εμβόλια

Φέτος, τα εμβόλια τα οποία θα υπάρχουν στα φαρμακεία και θα χρησιμοποιηθούν, είναι για πρώτη φορά και τα δύο τετραδύναμα. Τετραδύναμα με αδενοποιημένο ιό. Δεν είναι εμβόλια τα οποία περιέχουν ζώντα ιό, επομένως μπορούν να γίνουν και σε εξασθενημένα άτομα από πλευράς ανοσολογικής, τα οποία περιλαμβάνουν δυο στελέχη Α, το Η1Ν1 και του Η3Ν2 και δύο στελέχη των ιών τύπου Β, ανέφερε η πρόεδρος της επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου.

Οι ομάδες που έχουν αυξημένο κίνδυνο για γρίπη είναι:

– Άτόμα άνω των 60 ετών

-Παιδιά άνω των 6 μηνών και ενήλικοι που έχουν χρόνια υποκείμενα προβλήματα, παθολογικές καταστάσεις, χρόνιες νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, ανοσοανεπάρκειε κλπ.

-Παχύσαρκοι

-Εγκυες,  λεχοείδες και θηλάζουσες

Συνισταται  να εμβολιαστούν άτομα που στο περιβάλλον τους υπάρχουν μωρά κάτω των 6 μηνών ή άλλα ευάλωτα άτομα.

Υπάρχει η μικρή κατηγορία των παιδιών που παίρνουν ασπιρίνη και χρειάζεται επίσης να εμβολιαστούν.

Και ακολουθούν κατηγορίες μεγάλες, όπως είναι άτομα σε κλειστές κοινότητες που χρειάζεται και αυτά να εμβολιαστούν.

Τέλος, Άστεγοι, πρόσφυγες, ακόμα και άτομα τα οποία επαγγελματικά ασχολούνται με διάφορα ζώα που γνωρίζουμε από τη φυσική ιστορία της λοίμωξης της γρίπης ότι μπορούν να ενέχονται ως υπόδοχα για τον ιό της γρίπης.

Κάλεσμα για μαζικό εμβολιασμό έκαναν τόσο ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, όσο και η  αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Άννα Μαστοράκου.

Διαβάστε επίσης 

Από την Δευτέρα 11/10 το πακέτο δεδομένων μεγέθους 50 GB στους εμβολιασμένους έφηβους

Επιτροπή Λοιμωξιολόγων – Πράσινο φως για κρουαζιερόπλοια, εσωτερικές πισίνες ξενοδοχείων και συνέδρια

Διεθνής μελέτη με ελληνική συμμετοχή: Ποια εμβόλια κατά του κορονοϊού μπορεί να προκαλέσουν εγκεφαλική φλεβοθρόμβωση

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.