Κινόα δια πάσαν νόσον

Το θρεπτικό προφίλ της κινόα είναι αξιοσημείωτο. Για κάθε 100 γραμμάρια υπάρχουν 16γρ. πρωτεΐνη, καθιστώντας την άξια της προσοχής που λαμβάνει. Η κινόα είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά. Το μεγάλο της πλεονέκτημα είναι ότι δεν περιέχει γλουτένη, οπότε είναι ότι πρέπει για το πεπτικό σύστημα. Παράλληλα, ενεργοποιεί το μεταβολισμό και ελέγχει τη χοληστερόλη.

Η κινόα ήταν η προτιμώμενη τροφή των αρχαίων πολεμιστών των Άνδεων που χρειάζονταν ενέργεια.Χάρη στα υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης, φυτικών ινών, μαγνησίου, σιδήρου, λυσίνης, μαγγανίου και βιταμίνης Β12, ψευδαργύρου, χαλκού και καλίου, χαρακτηρίζεται ως μία από τις καλύτερες υπερτροφές του Περού.

Αυτή η υπερτροφή αναπτύσσεται συνήθως στις περιοχές των Άνδεων του Περού και βράζεται σαν σιτηρά. Πολλά περουβιανά επιδόρπια περιλαμβάνουν την κινόα ως ένα από τα κύρια συστατικά τους

Πολύ υψηλή σε φυτικές ίνες

Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα της κινόα είναι η υψηλή περιεκτικότητά της σε ίνες. Μία μελέτη που εξέταζε 4 ποικιλίες κινόα εντόπισε  10-16 γραμμάρια ίνας ανά 100 γραμμάρια. Αυτό ισούται με 17-27 γραμμάρια ανά φλιτζάνι, το οποίο είναι πολύ υψηλό – περισσότερο από δύο φορές υψηλότερο από τους περισσότερους κόκκους.

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι οι διαλυτές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, στη μείωση της χοληστερόλης, στην αύξηση της πληρότητας και στην απώλεια βάρους.

Σύμμαχος στην απώλεια βάρους

Είναι υψηλή σε πρωτεΐνες, που μπορεί να αυξήσει τόσο τον μεταβολισμό όσο και να μειώσει σημαντικά την όρεξη. Επίσης, η μεγάλη ποσότητα των φυτικών ινών μπορεί να αυξήσει το αίσθημα πληρότητας.

Το γεγονός ότι η κινόα έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό, καθώς η κατανάλωση της έχει συνδεθεί με την πρόσληψη μειωμένων θερμίδων.

Αυτές οι ιδιότητες έχουν συνδεθεί με την απώλεια βάρους και τη βελτίωση της υγείας.

Οφέλη για την υγεία

Όταν καταναλώνουμε 2-3 μερίδες κινόα ημερησίως, μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο για:

  • Καρδιαγγειακές νόσους
  • Διαβήτη τύπου Β
  • Καρκίνο του εντέρου
  • Παχυσαρκία

Η προτεινόμενη “δόση” για κινόα καθημερινά είναι 48 γραμμάρια, χωρισμένα σε 3 μερίδες.

Η κινόα περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από κάθε άλλη μορφή σιτηρού που χρησιμοποιείται σε δίατες χωρίς γλουτένη. Σε έρευνα του πανεπιστημίου Columbia, ανακαλύφθηκε ότι τα οφέλη των διατροφών χωρίς γλουτένη αυξάνονταν σημαντικά με την προσθήκη κινόα.

Πηγή: drhealthbenefits.com

Διαβάστε επίσης 

MyHealth – Διαθέσιμες από σήμερα όλες οι συνταγές και τα παραπεμπτικά της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης

Τι τρώτε και πέφτουν τα μαλλιά; Επιστήμονες εντόπισαν τον ένοχο

ΕΟΠΥΥ: Νέα σύμβαση για τις εξετάσεις Oncotype DX, MammaPrint και EndoPredict σε ασθενείς με καρκίνο μαστού

Author

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.