Καρύδια: Το καλύτερο φάρμακο για τη χοληστερίνη

Υγιείς ηλικιωμένοι ενήλικες που κατανάλωναν καρύδια καθημερινά για 2 χρόνια παρουσίασαν μείωση της ολικής χοληστερόλης και της LDL, καθώς και μικρών και ολικών σωματιδίων LDL, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης WAHA.

Ο Emilio Ros, MD, PhD, διευθυντής της Lipid Clinic, Endocrinology and Nutrition Service at Hospital Clínic της Βαρκελώνης, δήλωσε ότι προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι οι ξηροί καρποί και τα καρύδια ειδικότερα, σχετίζονται με χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. “Ένας από τους λόγους είναι ότι μειώνουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης και τώρα έχουμε έναν άλλο λόγο: Βελτιώνουν την ποιότητα των σωματιδίων LDL”, δήλωσε ο Ros.

Οφέλη

Μειώνουν τη συνολική και την κακή χοληστερόλη LDL στο αίμα

Αυξάνουν στο αίμα τη γάμμα τοκοφερόλη (ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία, μορφή βιταμίνης Ε)

Αυξάνουν τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, ιδιαίτερα το άλφα λινολενικό οξύ στα ερυθρά αιμοσφαίρια

Βελτιώνουν τη λειτουργία του ενδοθηλίου των αρτηριών

Μειώνουν το κίνδυνο συγκόλλησης αιμοπεταλίων

Μειώνουν τη φλεγμονή

Σύμφωνα με τον Ros η κατανάλωση 42 γραμμαρίων καρυδιών ημερησίως (ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής με μειωμένα κορεσμένα λίπη), σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο της καρδιάς, δηλαδή στηθάγχη, έμφραγμα μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια.

Μείωση του κινδύνου για μεταβολικό σύνδρομο

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι μια παθολογική κατάσταση που αυξάνεται κατά τις τελευταίες δεκαετίες, σε σημείο που τείνει να καταστεί επιδημία. Πρόκειται για την συνύπαρξη σ’ ένα άτομο, διαφόρων διαταραχών όπως παχυσαρκία, ψηλή πίεση, αυξημένα τριγλυκερίδια και χαμηλή καλή χοληστερόλη HDL.

Η κατανάλωση περίπου 28 γραμμαρίων καρυδιών για περίοδο 43 μηνών βρέθηκε ότι βοηθά στη βελτίωση διαφόρων ανωμαλιών στο μεταβολικό σύνδρομο.

O Ros είπε επίσης ότι η κατανάλωση μιας χούφτας καρύδια κάθε μέρα «είναι ένας απλός τρόπος για την προαγωγή της καρδιαγγειακής υγείας. Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για την ανεπιθύμητη αύξηση βάρους όταν συμπεριλαμβάνουν ξηρούς καρπούς στη διατροφή τους. Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι τα υγιή λίπη στα καρύδια δεν προκαλούσαν στους συμμετέχοντες να πάρουν βάρος ».

Τα καρύδια όταν καταναλώνονται ορθά, συμβάλλουν στην καλύτερη αρτηριακή πίεση

Σημειώνεται ότι με με βάση τα δεδομένα της μελέτης WAHA, η κατανάλωση καρυδιού καθημερινά, για δυό χρόνια,  μείωσε σημαντικά τη συνολική χοληστερόλη κατά 4,4% (μέσος όρος, –8,5 mg/dL, 95% CI, –11,2 έως –5,4), LDL κατά 3,6% (μέσος όρος, –4,3 mg/dL, 95% CI, –6,6 έως -1,6) και χοληστερόλη λιποπρωτεϊνών ενδιάμεσης πυκνότητας κατά 16,8% (μέσος όρος, -1,3 mg/dL, 95% CI, –1,5 έως -1). Τα τριγλυκερίδια και η HDL δεν επηρεάστηκαν.

Πηγή: healio.com

Διαβάστε επίσης 

Πώς θα πηγαίνουμε στα οδοντιατρεία – Νέες οδηγίες

Οι 5άστερες κλινικές του Άδωνη δια χειρός Πλεύρη και η αποχώρηση των Διοικητών

Γιατί απαγορεύεται να κοιμάστε βαμμένη- Οι ειδικοί απαντούν

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.