Σταφύλια: 8+1 οφέλη για την υγεία

Τα σταφύλια έχουν χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή κρασιού εδώ και χιλιάδες χρόνια, ωστόσο είναι επίσης ένας από τους πιο δημοφιλείς τύπους φρούτων στον κόσμο. Διαθέσιμο σε μια ποικιλία τύπων και γεύσεων, τα σταφύλια είναι τόσο υγιεινά όσο και νόστιμα.

Πόσο υγιεινά είναι τα σταφύλια;

Ενώ πολλά φρούτα περιέχουν περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα από τα σταφύλια, εξακολουθούν να θεωρούνται πολύ υγιή λόγω της αφθονίας των φυτικών ουσιών. Η ρεσβερατρόλη που υπάρχει στα σταφύλια αποτελεί μια ασυναγώνιστη ομάδα για την προστασία των κυττάρων του σώματος, των αρτηριών και των αγγείων.

Θυμηθείτε ότι, το υψηλότερο ποσοστό αυτών των ουσιών βρίσκεται στο δέρμα, τους σπόρους και τους μίσχους του σταφυλιού.

Το σταφύλι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C. Καθώς και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β ,ενώ συγχρόνως είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία όπως ασβέστιο (Ca), φώσφορο (P), κάλιο (Κ), και σίδηρο (Fe).

Το γεγονός ότι τα ώριμα σταφύλια έχουν τόσο γλυκιά γεύση οφείλεται στην ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη φρούτων. Αν λοιπόν θέλετε να χάσετε βάρος, δεν πρέπει απαραίτητα να τρώτε μεγάλες μερίδες. Από την άλλη πλευρά, τα σταφύλια είναι πάντα πιο υγιεινά από τα γλυκά.

Τα οφέλη για την υγεία μας

  • Τα σταφύλια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη C, β-καροτένιο, κουρσετίνη, λουτεΐνη, λυκοπένιο ελαγικό οξύ και καροτενοειδή- ευεργετικές φυτικές ενώσεις που μπορούν να προστατεύσουν από χρόνιες παθήσεις υγείας, όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις.
  • Έχουν πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες: Τα σταφύλια περιέχουν πολλές ευεργετικές φυτικές ενώσεις. Όπως η ρεσβερατρόλη, που μπορούν να προστατεύσουν από διάφορους τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου και του καρκίνου του μαστού.
  • Προσφέρουν οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία: Οι ενώσεις στα σταφύλια και το κόκκινο κρασί μπορούν να προστατεύσουν από καρδιακές παθήσεις. Τα σταφύλια μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης.
  • Ένα φλιτζάνι (151 γραμμάρια) σταφυλιών περιέχει 288 mg καλίου, που είναι το 6% του RDI. Αυτό το μέταλλο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση υγιών επιπέδων αρτηριακής πίεσης. Η ρεσβερατρόλη έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα του σώματός σας να χρησιμοποιεί γλυκόζη και επομένως να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
  • Οφελούν την όραση: Τα σταφύλια περιέχουν διάφορες ενώσεις, όπως η ρεσβερατρόλη, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, που μπορεί να προστατεύσουν από κοινές οφθαλμικές παθήσεις, όπως εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία, καταρράκτη και το γλαύκωμα.
  • Τα σταφύλια περιέχουν ενώσεις που μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη, την προσοχή και τη διάθεση και μπορεί να προστατεύσουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν ορισμένα από αυτά τα οφέλη στον άνθρωπο.
  • Τα σταφύλια περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά σημαντικά για την υγεία των οστών, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Κ.
  • Αντιγήρανση: Η ρεσβερατρόλη στα σταφύλια έχει αποδειχθεί ότι ενεργοποιεί γονίδια που σχετίζονται με βραδύτερη γήρανση και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
  • Τα σταφύλια περιέχουν ενώσεις που μπορεί να παρέχουν αντιφλεγμονώδη δράση, οι οποίες μπορούν να προστατεύσουν από ορισμένες καρδιακές και εντερικές παθήσεις

Πηγή: eatsmarter.com

Διαβάστε επίσης 

Σε πρώτο πρόσωπο: Η ζωή μου με την Ατοπική Δερματίτιδα

Αναταράξεις φέρνει η τρίτη δόση του εμβολίου – Πώς θα προχωρήσει η διαδικασία

Περιόρισε του πόνους περιόδου πιέζοντας συγκεκριμένα σημεία του σώματός σου

Author

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.