Ο σοβαρός κίνδυνος από την έλλειψη βιταμίνης Κ – Σε ποια τρόφιμα υπάρχει

Η βιταμίνη Κ είναι γνωστή ως η βιταμίνη της πήξης του αίματος και είναι πολλά τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ.

Χωρίς τη βιταμίνη Κ, η πήξη του αίματος επηρεάζεται σοβαρά και υπάρχει κίνδυνος ανεξέλεγκτης αιμορραγίας.

Μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη Κ βοηθά επίσης στη διατήρηση ισχυρών οστών σε ηλικιωμένους και παίζει ρόλο στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων.

Το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινής πρόσληψης βιταμίνης K προέρχεται από τα τρόφιμα, αν και υπάρχουν πολλά συμπληρώματα διατροφής βιταμίνης Κ. Οι ενήλικες άνδρες χρειάζονται 120 μικρογραμμάρια βιταμίνης Κ την ημέρα, ενώ οι ενήλικες γυναίκες χρειάζονται 90 μικρογραμμάρια.

Μάθετε που θα βρείτε και που δεν θα βρείτε την βταμίνη Κ:

Φυλλώδη λαχανικά

Οι πρωταγωνιστές της βιταμίνης Κ είναι τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα πράσινα φύλλα μαρουλιών, το λάχανο, το σπανάκι, τα χόρτα. Ένα φλιτζάνι λάχανο έχει το 94% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Μαρούλι iceberg

Αν και τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα βιταμίνης Κ, ακόμη και το μαρούλι iceberg, προσφέρει σε μία μικρή ποσότητα (ένα φλυτζάνι) το 12% ημερήσιας πρόσληψης.

Λαχανικά

Μισό φλιτζάνι βραστό μπρόκολο έχει το 92% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Άλλα λαχανικά όπως η σόγια, η κολοκύθα και οι μπάμιες έχουν επίσης ικανοποιητική ποσότητα βιταμίνης Κ. Ακόμα και ένα καρότο μεσαίου μεγέθους προσφέρει το 7% των ημερήσιων αναγκών σας σε βιταμίνη Κ.

Φρούτα

Τα μπλούμπερις είναι μια καλή πηγή βιταμίνης K, με το 12% των ημερήσιων αναγκών σε μισό φλιτζάνι. Επίσης, σταφύλια, σύκα, δαμάσκηνα, ακτινίδια, αβοκάντο και πολλά άλλα φρούτα ενίσχύουν τον οργανισμό σας με βιταμίνη K.

Χυμοί φρούτων και λαχανικών

Μπορείτε επίσης να εξασφαλίσετε ένα μέρος της ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Κ με έναν χυμό. Ο χυμός καρότου, ο χυμός ροδιού και ένα κοκτέιλ χυμού λαχανικών περιέχουν μεταξύ 8% και 23% των ημερήσιων απαιτήσεων σε βιταμίνη Κ.

Σάλτσες σαλάτας και έλαια

Το σογιέλαιο, με 21% ημερήσια αξία ανά κουταλιά της σούπας, είναι η καλύτερη επιλογή για τη βιταμίνη Κ, αλλά το ελαιόλαδο και το έλαιο canola έχουν επίσης ικανοποιητική ποσότητα βιταμίνης Κ. Αλλά και μια κουταλιά της σούπας σάλτσας Caesar έχει 13% της ημερήσιας ανάγκης.

Ξηροί καρποί

Οι κουκουνάρι έχουν την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, με ημερήσια αξία 13% ανά 28 γραμμάρια. Τα κάσιους και τα καρύδια έχουν και εκείνα βιταμίνη Κ αλλά σε μικρότερη ποσότητα.

Ζωϊκά προϊόντα

Το κρέας έχει επίσης βιταμίνη Κ, λιγότερο όμως από τα φρούτα και τα λαχανικά. Περίπου 100 γραμμάρια στήθους κοτόπουλου, μοσχαρίσιου κρέατος, συκώτι κοτόπουλου και ζαμπόν καλύπτουν από 3% έως 11% των ημερήσιων αναγκών. Τα ψάρια και τα θαλασσινά, όπως ο σολομός και οι γαρίδες, έχουν μόνο ίχνη βιταμίνης Κ.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Μόνο μικρές ποσότητες βιταμίνης Κ βρίσκονται στα αυγά, το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι.

Nattō – ο Βασιλιάς της βιταμίνης Κ

Εάν θέλετε πραγματικά μια έκρηξη βιταμίνης Κ, τίποτα δεν ξεπερνά το nattō, ένα παραδοσιακό ιαπωνικό φαγητό φτιαγμένο από ζυμωμένη σόγια που τρώγεται συχνά στο πρωινό. Περίπου 100 γραμμάρια νατό θα σας δώσουν επτά φορές τις καθημερινές σας ανάγκες.

Πηγή: health.usnews.com

Διαβάστε επίσης

Ο χυμός που αλλάζει τη δράση των φαρμάκων

Οι τροφές που νικούν την κούραση

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.