Γάλα βρώμης ή γάλα αμυγδάλου: Ποιο είναι καλύτερο – Συγκριτικός πίνακας

Τα τελευταία χρόνια, τα εναλλακτικά γάλατα, όπως αυτά που παρασκευάζονται από αμύγδαλα, βρώμη, σόγια και άλλα αμυλούχα φυτά ή ξηρούς καρπούς έχουν γίνει ευρέως δημοφιλή.

- Advertisement -

Αυτά τα γάλατα συχνά θεωρούνται ως μια «πιο υγιής ή πιο βιώσιμη εναλλακτική λύση έναντι των γαλακτοκομικών προϊόντων» από ορισμένους καταναλωτές, λέει η Candace Pumper, διαιτολόγος στο Δημόσιο Ιατρικό Κέντρο Wexner Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Βάρους και Μεταβολικής / Βαριατρικής Χειρουργικής στο Οχάιο.

“Το γάλα αμυγδάλου και το γάλα βρώμης είναι γενικά θρεπτικά κατώτερα από το παραδοσιακό ζωικό γάλα εκτός εάν είναι εμπλουτισμένα. Ωστόσο, και τα δύο εναλλακτικά υποκατάστατα γάλακτος έχουν τα δικά τους μοναδικά οφέλη και μειονεκτήματα”.

Ποιο είναι πιο υγιεινό

Ο Cesar Sauza, διαιτολόγος στην AltaMed Health Services στο Λος Άντζελες, λέει ότι δεν μπορεί να ταξινομήσει το γάλα αμυγδάλου ή βρώμης ως πιο υγιεινό.

- Advertisement -

Γάλα αμυγδάλου

“Εξαρτάται από το τι χρησιμοποιεί ο καταναλωτής για αυτές τις εναλλακτικές λύσεις γάλακτος. Το γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη προσφέρει μια εναλλακτική λύση χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες, με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες σε σχέση με τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η οποία θα μπορούσε να είναι πιο ευεργετική για άτομα με διαβήτη ή που προσπαθούν να χάσουν βάρος.

Γάλα βρώμης

Από την άλλη πλευρά, το γάλα βρώμης είναι υψηλότερο σε υδατάνθρακες, καθώς προέρχεται από βρώμη. “Αυτή είναι μια καλή εναλλακτική λύση για άτομα με δυσανεξία στα γαλακτοκομικά προϊόντα ή για όσους προσπαθούν να αποφύγουν γενικά τα γαλακτοκομικά προϊόντα”, λέει.

Και στις δύο περιπτώσεις, “τόσο το γάλα βρώμης όσο και το γάλα αμυγδάλου είναι καλά υποκατάστατα του γάλακτος και αξίζει μια δοκιμή για όποιον προσπαθεί να αποφύγει το αγελαδινό γάλα”.

Για παράδειγμα, μερικές φορές σε αυτά τα προϊόντα έχει προστεθεί ζάχαρη . Θα πρέπει να ελέγξετε την ετικέτα για να γνωρίζετε τι καταναλώνετε.

Τα βασικά θρεπτικά συστατικά

Θερμίδες

Το γάλα αμυγδάλου είναι χαμηλότερο σε θερμίδες από το γάλα βρώμης και μπορεί να είναι μια καλή επιλογή εάν θέλετε να διαχειριστείτε το βάρος σας .

Λίπος

Τα επίπεδα λίπους είναι παρόμοια στο γάλα αμυγδάλου και το γάλα βρώμης, αν και επειδή οι ξηροί καρποί, συμπεριλαμβανομένων των αμυγδάλων, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, το γάλα αμυγδάλου τείνει να είναι υψηλότερο σε λιπαρά, λέει η Janette Wong,  διατροφολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Santa Clara Valley στο San Χοσέ, Καλιφόρνια. Ακόμα, “και τα δύο έχουν χαμηλές θερμίδες και έχουν μικρές ποσότητες κορεσμένου λίπους ανά μερίδα.”

Πρωτεΐνη

Τα φυτικά γάλατα είναι χαμηλότερα σε πρωτεΐνες από τα γαλακτοκομικά, αλλά όχι πάντα. “Πολλά φυτικά γάλατα είναι εμπλουτισμένα με ασβέστιο, βιταμίνες και μερικές φορές ακόμη και πρωτεΐνες για να έχουν παρόμοιο θρεπτικό προφίλ με τα γαλακτοκομικά χωρίς το λίπος ή τις θερμίδες”, λέει ο Sauza.

Ζάχαρη

Όταν επιλέγετε ένα εναλλακτικό γάλα, επιλέξτε ένα γάλα χωρίς ζάχαρη για να αποφύγετε την προσθήκη σακχάρων. Το γάλα βρώμης και αμυγδάλου και τα δύο έχουν κάποια φυσικά σάκχαρα, αλλά το γάλα βρώμης έχει περισσότερα. Το γάλα βρώμης μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα περισσότερο από το γάλα αμυγδάλου.

Ίνες

Όταν καταναλώνονται ως ολόκληρα τρόφιμα, τα αμύγδαλα αποτελούν εξαιρετική πηγή ινών. Αλλά όταν μετατραπούν σε γαλακτώδη ποτά, μεγάλο μέρος της ίνας αφαιρείται. Το γάλα βρώμης είναι επίσης μια καλή πηγή διαιτητικών ινών – ιδιαίτερα της β-γλυκάνης – η οποία βοηθά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη.

Ασβέστιο

Τα φυτικά γάλατα δεν περιέχουν φυσικά ασβέστιο αλλά πολλά είναι εμπλουτισμένα. Το ασβέστιο είναι ένα περιοριστικό θρεπτικό συστατικό στη βρώμη λόγω της παρουσίας φυτικού οξέος, ενός αντι-θρεπτικού συστατικού που προκαλεί κακή βιοδιαθεσιμότητα ή απορρόφηση των μετάλλων.

Βιταμίνες

Τα φυτικά γάλατα είναι συνήθως ενισχυμένα με μια σειρά βιταμινών και ανόργανων συστατικών για να φέρουν το θρεπτικό τους προφίλ λίγο πιο κοντά στο γαλακτοκομικό γάλα. Το γάλα αμυγδάλου έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο, μαγνήσιο και βιταμίνες Α, D και Ε από το γάλα βρώμης, με σημαντικές ποσότητες καλίου, νατρίου και ζάχαρης μεταξύ των δύο εναλλακτικών υποκατάστατων γάλακτος ανάλογα με τη μάρκα και την ποικιλία.

Αλλα συστατικά

Αν και το γάλα αμυγδάλου και βρώμης είναι ουσιαστικά τα ωμά είδη συν το νερό, μπορεί επίσης να περιέχουν σταθεροποιητές, αρωματικές ύλες, ζάχαρη ή άλλα πρόσθετα . Ελέγξτε την ετικέτα για συγκεκριμένες λεπτομέρειες. Είναι καλύτερο να επιλέξετε ποικιλίες χωρίς ζάχαρη για να αποφύγετε την προσθήκη σακχάρων και να αναζητήσετε μάρκες που είναι απαλλαγμένες από καραγενάνη (παχυντικός παράγοντας – Ε407) και τεχνητά χρώματα και γεύσεις.

                       ΓΑΛΑ ΒΡΩΜΗΣ και ΓΑΛΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ – Συγκριτικός πίνακας

Θρεπτικά Συστατικά ανά Μερίδα 220 γραμ. Γάλα Βρώμης Γάλα Αμυγδάλου
Θερμίδες 120 40,8
Πρωτεΐνη 3 γραμμάρια 1 γραμμάριo
Λίπος 5 γραμμάρια 3 γραμμάρια
Υδατάνθρακες 16 γραμμάρια 2 γραμμάρια
Ζάχαρη 7 γραμμάρια 1 γραμμάριo
Ινα 1,9 γραμμάρια 1 γραμμάριo
Νάτριο 101mg 180mg
Ασβέστιο 350 mg 451 mg
Κάλιο 389 mg 190 mg
Βιταμίνη D 101 IU 101IU
Βιταμίνη Α 0 IU 499 IU
Χοληστερίνη 0 0
Σίδηρος 0,3 mg 0,7 mg

 

Πηγή: health.usnews.com

Διαβάστε επίσης

Γάλα βρώμης: Το νέο trend που επιλέγουν οι αλλεργικοί – Ποιοι να το αποφεύγουν

Οι 8 υδατάνθρακες που δεν παχαίνουν

Ποια τυριά μπορούν να καταναλώνουν όσοι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.