Γάλα βρώμης: Το νέο trend που επιλέγουν οι αλλεργικοί – Ποιοι να το αποφεύγουν

Το γάλα βρώμης με τη φυσική γλυκύτητα και την ήπια γεύση του είναι η νέα διατροφική τάση. Τα βασικά συστατικά του είναι βρώμη και νερό, αλλά οι βιομηχανίες προσθέτουν και κάποια επιπλέον συστατικά όπως έλαια, αλάτι, κόμμι γκουάρ για καλύτερη γεύση.

Το γάλα βρώμης μάλιστα είναι και η καλύτερη πράσινη επιλογή, διότι για την παρασκευή του χρησιμοποιείται λιγότερο νερό από το “ανταγωνιστικό” γάλα αμυγδάλου.

Το συγκεκριμένο ρόφημα μπορείτε να το πιείτε μόνο του ή να το προσθέσετε στο smoothies, το τσάι ή τον καφέ σας. Η κρέμα του μπορεί κάλλιστα να ταιριάξει και στον λάτε καφέ σας.

Αλλά τι κάνει το γάλα βρώμης διαφορετικό από τις άλλες εναλλακτικές λύσεις όπως το γάλα σόγιας, το γάλα αμυγδάλου και το γάλα ρυζιού;

Διατροφή και γάλα βρώμης

Σε σύγκριση με άλλες επιλογές μη γαλακτοκομικών προϊόντων όπως τα γάλατα αμυγδάλου και ρυζιού, το γάλα βρώμης έχει περισσότερες ίνες (περίπου 2 γραμμάρια ανά φλιτζάνι) και πρωτεΐνη (3 γραμμάρια). Αλλά έχει περισσότερες θερμίδες (120 ανά φλιτζάνι) και υδατάνθρακες (16 γραμμάρια).

Εάν προτιμάτε μια εναλλακτική λύση γάλακτος με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, τότε το γάλα αμυγδάλου είναι καλύτερη επιλογή.

Το γάλα βρώμης έχει περίπου μισή πρωτεΐνη από το αγελαδινό γάλα. Και όπως και άλλα φυτικά υποκατάστατα γάλακτος, οι πρωτεΐνες που περιέχει είναι ελλιπείς. Αυτό σημαίνει ότι, σε αντίθεση με το γάλα αγελάδος, δεν διαθέτει ορισμένα από τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα σας.

Όπως σε πολλά άλλα φυτικά γάλατα, γίνεται προσθήκη βιταμίνης D και ασβέστιου για την υγεία των οστών. Επίσης μετά από προσθήκη περιέχει ριβοφλαβίνη και βιταμίνη Α. Ο σίδηρος είναι η μόνη θρεπτική ουσία που εμφανίζεται φυσικά στο γάλα βρώμης.
Το αγελαδινό γάλα παρέχει επίσης ασβέστιο, βιταμίνη D, ριβοφλαβίνη και βιταμίνη Α. Αλλά σε αντίθεση με το γάλα βρώμης, περιέχει επίσης κάλιο, φώσφορο, βιταμίνη Β12 και νιασίνη .

Γλυκό ή χωρίς ζάχαρη

Μερικά γάλατα βρώμης περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη. Για να μειώσετε τις θερμίδες, αναζητήστε τη λέξη “χωρίς ζάχαρη” στην ετικέτα. Και επιλέξτε μάρκες με μια σύντομη λίστα συστατικών για λιγότερα πρόσθετα.

Αλλεργίες

Το γάλα βρώμης είναι ασφαλές για άτομα με αλλεργίες στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στη σόγια . Είναι επίσης μια καλή επιλογή για όσους έχουν αλλεργία στα καρύδια και θέλουν να αποφύγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Κοιλιοκάκη

Αλλά εάν έχετε κοιλιοκάκη ή αποφεύγετε τη γλουτένη, ελέγξτε την ετικέτα στο κουτί γάλακτος καθώς η βρώμη συνήθως μεταποιείται σε εργοστάσια δημητριακών που περιέχουν γλουτένη .

Πηγή: webmed.com

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.