Βαλεριάνα για το άγχος και τον ύπνο: Αποτελεσματικότητα και πιθανές παρενέργειες

Αν ψάχνετε για μια φυσική επιλογή για να αντιμετωπίσετε το άγχος, τότε μπορεί να είστε περίεργοι να μάθετε περισσότερα για τη βαλεριάνα.

Η βαλεριάνα είναι ένα φυτό που προέρχεται από την Ασία και την Ευρώπη, αν και τώρα καλλιεργείται και στη Βόρεια Αμερική. Η ρίζα της βαλεριάνας έχει χρησιμοποιηθεί διαχρονικά για τις ηρεμιστικές της ιδιότητες και έχει κερδίσει το παρατσούκλι “Nature’s Valium”, λέει στο  health.usnews.com ο Δρ Alex Dimitriu, ο οποίος είναι διπλός πιστοποιημένος στην ψυχιατρική και την ιατρική του ύπνου και ιδρυτής του Menlo Park Psychiatry & Sleep Medicine στο Menlo Park στην Καλιφόρνια.

Λόγω της φήμης της ως ηρεμιστικό, όσοι χρησιμοποιούν τη ρίζα βαλεριάνας λένε ότι έχει βοηθήσει στο άγχος τους. Διαφημίζεται επίσης και για τον ύπνο καθώς βοηθά κάποιον να αποκοιμηθεί πιο γρήγορα και πιο βαθειά, λέει ο Δρ Jacob Teitelbaum, παθολόγος και συνεχίζει: ”Βοηθά μερικούς ανθρώπους να βελτιώσουν τον ύπνο τους χωρίς να χρειαστεί να πάρουν ηρεμιστικά υπνωτικά, όπως βενζοδιαζεπίνες και βαρβιτουρικά”.

Η ρίζα βαλεριάνας χρησιμοποιείται επίσης για πονοκεφάλους και προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας, αν και έχει γίνει λιγότερη έρευνα για να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά της σε αυτούς τους τομείς.

Πώς λειτουργεί η βαλεριάνα;

Η ρίζα της βαλεριάνας πιστεύεται ότι είναι αποτελεσματική για το άγχος επειδή έχει ενώσεις που βοηθούν στην ηρεμία του κεντρικού νευρικού συστήματος, λέει η Δρ Σίντι Τσάι, ιατρός. Πιστεύεται επίσης ότι αυξάνει τα επίπεδα ενός ηρεμιστικού νευροδιαβιβαστή στον εγκέφαλο που ονομάζεται γάμμα-αμινοβουτυρικό οξύ ή GABA. Αυτός ο νευροδιαβιβαστής μπορεί να μειώσει το άγχος και το στρες.

Η ρίζα της βαλεριάνας έχει επίσης άλλες ενώσεις, όπως λιγνάνες και βαλερενικό οξύ, που μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα σεροτονίνης και αδενοσίνης. Αυτές είναι χημικές ουσίες που βοηθούν στον έλεγχο της διάθεσης και του ύπνου, λέει η Tsai.

Η ρίζα βαλεριάνας διατίθεται σε διάφορες μορφές:

Κάψουλα.
Εκχύλισμα.
Χάπι.
Σκόνη.
Τσάι.

Αν και μερικοί άνθρωποι απολαμβάνουν τη γεύση του τσαγιού από ρίζα βαλεριάνας, η μυρωδιά δεν είναι πάντα ευχάριστη, λέει ο Teitelbaum. Ο ιστότοπος Υγείας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν περιγράφει τη μυρωδιά σαν αυτή που έχουν οι ιδρωμένες κάλτσες.

Είναι αποτελεσματική για το άγχος;

Για μερικούς ανθρώπους, η ρίζα βαλεριάνας μπορεί να είναι μια αποτελεσματική επιλογή για τη μείωση των συμπτωμάτων του άγχους. «Μπορεί να είναι χρήσιμο για ασθενείς με ήπιο έως μέτριο άγχος που ενδιαφέρονται να δοκιμάσουν μια φυτική επιλογή με λιγότερες παρενέργειες», λέει η Tsai.

Ο Dimitriu το βρήκε αποτελεσματικό σε ορισμένους ασθενείς τόσο για το άγχος όσο και για τον ύπνο λόγω της ήπιας καταπραϋντικής του δράσης. Λειτουργεί ιδιαίτερα καλά ως τσάι για το βράδυ.

Η δοσολογία για τη ρίζα βαλεριάνας θα εξαρτηθεί από τη μορφή που χρησιμοποιείτε. Δόσεις που είναι υψηλότερες από τις συνιστώμενες μπορεί να προκαλέσουν αίσθημα πείνας.
Ωστόσο, λάβετε υπόψη ότι τα συμπληρώματα όπως η ρίζα βαλεριάνας δεν ελέγχονται από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ούτε από τον ΕΟΦ. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερη έρευνα για την αποτελεσματικότητά τους. Επιπλέον, η ποιότητα του προϊόντος μπορεί να διαφέρει.

Το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης λέει ότι δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία για να συμπεράνουμε εάν η ρίζα βαλεριάνας είναι αποτελεσματική ή όχι για το άγχος.

Μια μετα-ανάλυση του 2020 στο Journal of Evidence-Based Integrative Medicine που περιλάμβανε οκτώ μελέτες για τη ρίζα βαλεριάνας για το άγχος και 10 μελέτες για την ποιότητα του ύπνου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η βαλεριάνα θα μπορούσε να είναι ασφαλής και αποτελεσματική για προβλήματα ύπνου και συναφείς διαταραχές, αλλά επίσης σημείωσε ότι υπήρχαν ασυνεπή αποτελέσματα στις μελέτες που συμπεριέλαβαν οι συγγραφείς. Ο έλεγχος ποιότητας των προϊόντων μπορεί να είναι ένα ζήτημα, προσθέτουν.

Βαλεριάνα για το άγχος: Τι πρέπει να ξέρετε

Ένα πλεονέκτημα της ρίζας βαλεριάνας για το άγχος είναι ότι εκτός από τη μυρωδιά, τα αρνητικά της είναι ελάχιστα, λέει ο Dimitriu. «Στη χειρότερη, δεν κάνει τίποτα. Τουλάχιστον, είναι μέρος μιας υγιεινής τελετουργίας το βράδυ”, εξηγεί. Ο Dimitriu αναφέρεται σε μια νυχτερινή ρουτίνα που ενθαρρύνει το σώμα σας να προετοιμαστεί ήρεμα για ύπνο. “Στην καλύτερη περίπτωση, μειώνει το άγχος και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου”, προσθέτει.

Ακόμα, μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν παρενέργειες από τη χρήση της:

  • Μη φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί.
  • Πονοκέφαλοι.
  • Θολούρα.
  • Ναυτία.
  • Κράμπες στο στομάχι.

Κάποιοι μπορεί να αισθανθούν μεγαλύτερη ένταση αντί για ηρεμία – κάτι που συμβαίνει σε ένα μικρό ποσοστό όσων το χρησιμοποιούν, λέει ο Teitelbaum.

Υπάρχουν επίσης μερικοί άνθρωποι που πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση της ρίζας βαλεριάνας ή να τη χρησιμοποιούν με προσοχή συμπεριλαμβανομένων εκείνων που:

  • Είναι έγκυες, επειδή δεν υπάρχει μεγάλη έρευνα σχετικά με την ασφάλειά του για γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν .
  • Χρησιμοποιούν άλλα ηρεμιστικά φάρμακα, όπως βοηθήματα ύπνου , επειδή η ηρεμιστική δράση από αυτά τα φάρμακα μαζί με τη ρίζα βαλεριάνας μπορεί να είναι πολύ ισχυρή.
  • Αυτός είναι επίσης ο λόγος που δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε τη βαλεριάνα σε συνδυασμό με αλκοόλ, το οποίο είναι ηρεμιστικό, λέει ο Τσάι.
  • Επίσης, δεν θέλετε να το συνδυάσετε με μελατονίνη, ένα άλλο είδος φυσικού συμπληρώματος που είναι γνωστό ότι βοηθά στον ύπνο.
  • Επικοινωνήστε με το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε τη ρίζα βαλεριάνας εάν παίρνετε αντικαταθλιπτικό.
  • Έχετε ηπατική νόσο. Μπορεί να επιβραδύνει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας διασπά τα φάρμακα στο συκώτι σας.
  • Επικοινωνήστε πάντα με τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι η ρίζα βαλεριάνας δεν θα αλληλοεπιδράσει με άλλα φάρμακα που χρησιμοποιείτε.

Η ρίζα βαλεριάνας είναι πιο αποτελεσματική όταν χρησιμοποιείται με συνέπεια με την πάροδο του χρόνου σε σύγκριση με μόνο για μία μέρα ή νύχτα. Μπορεί να χρειαστούν έξι εβδομάδες για να παρατηρήσετε μια διαφορά από τη ρίζα βαλεριάνας, λέει η Tsai.

Διαβάστε επίσης

Κολύμπι μετά από πλαστική επέμβαση: Τι να προσέξετε ιδιαίτερα και πότε επιτρέπεται

Το Πατριαρχείο «έδωσε» τον Τσιόδρα, η Ράπτη ξεκινά προεκλογική εκστρατεία και ο Πλεύρης υπερνομοθετεί

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.