Ο κίνδυνος από τα πολλαπλά ηλιακά εγκαύματα στις μικρές ηλικίες – Η εκστρατεία ΔΕΡΜΑΪΟΣ

Στον κίνδυνο που διατρέχουν τα παιδιά από τα πολλά ηλιακά εγκαύματα εστίασε η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία, με αφορμή την εκστρατεία “ΔΕΡΜΑΪΟΣ”, που οργανώνεται από το 2022 κάθε Μάιο.

“Τα νέα περιστατικά καρκίνου του δέρματος συνεχώς αυξάνονται και σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται η χρόνια έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου από την παιδική μας ηλικία. Το Μελάνωμα, αν και δεν είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου του δέρματος, είναι η πιο επικίνδυνη”, επισήμανε σε συνέντευξη τύπου ο κ. Ιωάννης Μπάρκης, Πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας.

Η εκστρατεία της ΕΔΑΕ, που διεξάγεται όλο τον Μάιο, έχει την αρωγή και στήριξη του Υπουργείου Υγείας και στοχεύει να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει όσο το δυνατόν περισσότερους συνανθρώπους μας για τη σημασία της πρόληψης και ειδικότερα της ετήσιας επίσκεψης στον δερματολόγο για έλεγχο σπίλων ή άλλων σημαδιών. Το μελάνωμα αποτελεί μια από τις πιο επιθετικές μορφές καρκίνου, σήμερα όμως, εφόσον ανιχνευθεί έγκαιρα μπορεί να θεραπευθεί.

Επίσημη Πρέσβειρα της εκστρατείας ΔΕΡΜΑΪΟΣ 2024 είναι η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, Χρυσή Πρωταθλήτρια Ευρώπης και Χάλκινη Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στο Βάδην.

Αναφερόμενος στο κακόηθες μελάνωμα και στους λοιπούς καρκίνους του δέρματος ο κ. Μπάρκης είπε “Ο Π.Ο.Υ. υπολογίζει ότι τα νέα περιστατικά καρκίνου του δέρματος σε ετήσια βάση να είναι 2 με 3 εκατομμύρια, εκ των οποίων περίπου τα 300.000 αφορούν σε μελάνωμα. Έχει καταγραφεί διεθνώς ότι έχοντας 5 η περισσότερα ηλιακά εγκαύματα διπλασιάζεται ο κίνδυνος εμφάνισης μελανώματος. Όταν όμως εντοπιστεί έγκαιρα και σε συνδυασμό με τις νέες, καινοτόμες θεραπείες το ποσοστό 5ετούς επιβίωσης για το μελάνωμα αγγίζει ποσοστό πάνω από 90%.”

Κλείνοντας δε την ομιλία του ο Πρόεδρος της ΕΔΑΕ τόνισε “Προκειμένου να ανατρέψουμε τα παραπάνω δυσοίωνα προγνωστικά θα πρέπει να ενημερώσουμε το κοινό για τον κίνδυνο από την ηλιακή έκθεση ενηλίκων και κυρίως παιδιών και εφήβων. Πρέπει να θυμόμαστε επίσης ότι τα πολλαπλά ηλιακά εγκαύματα σε νεαρές ηλικίες αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα δημιουργίας δερματικού καρκίνου σε μεγαλύτερες ηλικίες, Και φυσικά πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι την σημαντικότητα αφενός μεν της σωστής ενημέρωσης αφετέρου δε της σωστής πρόληψης και κατ’ επέκταση της έγκαιρης διάγνωσης. Το μήνυμα που πρέπει να περάσει είναι να εντάξουν όλοι τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο με εξέταση σπίλων και λοιπών αλλοιώσεων στον Δερματολόγο, γιατί ο δερματικός καρκίνος όταν διαγιγνώσκεται έγκαιρα πολύ σπάνια θα δημιουργήσει προβλήματα.”

Χαιρετισμό απηύθυνε στην συνέντευξη τύπου η κ. Αντιγόνη Ντρισμπιώτη και μεταξύ άλλων ανέφερε “Όλοι ξέρουμε ότι ο ήλιος σε μικρές δόσεις και με προφύλαξη είναι ευεργετικός, αλλά όταν υπάρχει υπερέκθεση και χωρίς τις απαραίτητες προφυλάξεις μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες για το δέρμα μας. Καθώς από μικρή ηλικία περνάω ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου σε εξωτερικούς χώρους – είτε κατά την διάρκεια της προπόνησης είτε στους αγώνες που συμμετέχω – εκτεθειμένη στον ήλιο, είμαι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε αυτό το θέμα.

Αποδέχτηκα με χαρά την πρόταση της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας να γίνω επίσημη πρέσβειρα της εκστρατείας για τον καρκίνο του δέρματος ΔΕΡΜΑΪΟΣ. Θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα σε όλους τους συνανθρώπους μας και ιδιαίτερα στα παιδιά και στους νέους μας, να είναι πολύ προσεκτικοί με τον ήλιο, να φοράνε καθημερινά και όχι μόνο όταν πηγαίνουν στην παραλία αντηλιακό, καπέλο και γυαλιά και κυρίως να παρατηρούν τις ελιές και τα σημάδια στο δέρμα τους και ιδανικά να πηγαίνουν μια φορά το χρόνο για μια εξέταση στον δερματολόγο τους. Να θυμάστε πάντα ο ήλιος είναι φίλος μας αλλά μπορεί να γίνει ένας μεγάλος εχθρός!”.

ΔΕΡΜΑΪΟΣ και Δράσεις

Η εκστρατεία ΔΕΡΜΑΪΟΣ προβάλλεται πανελλαδικά στα παραδοσιακά Μέσα, με κοινωνικό μήνυμα στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο, ενώ ταξιδεύει στο μετρό με εσωτερικό ντύσιμο συρμού. Παράλληλα θα φτάσει ψηφιακά σε όλη την επικράτεια μέσω των social media – Facebook, Instagram και Tik Tok – και στο You Tube με videos, posts, reels και stories.

Επιπλέον η φετινή εκστρατεία έχει πολλές παράλληλες ενέργειες σε όλη την επικράτεια. Συγκεκριμένα, την Δευτέρα 20 Μαΐου θα γίνουν δύο Δράσεις ενημέρωσης για πρόληψη κατά του καρκίνου του δέρματος και δωρεάν εξέτασης ατόμων από Δερματολόγους, στην Αθήνα, στην πλατεία Κοραή, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, 10:00 – 14:00 και στη Θεσσαλονίκη, στην πλατεία Αριστοτέλους, υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, 12:00 – 16:00. Οι εν λόγω δράσεις θα φτάσουν σε πόλεις της ελληνικής περιφέρειας μέσα από Δερματολογικές Κλινικές Νοσοκομείων και Ιατρικούς Συλλόγους και τέλος σε απομακρυσμένα, ακριτικά νησιά σε συνεργασία με τον Όμιλο Εθελοντών κατά του Καρκίνου ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ και με τη ΜΚΟ ΟΜΑΔΑ ΑΙΓΑΙΟΥ κατά τη διάρκεια του 30ου Διάπλου.

Στις παραπάνω δράσεις θα διανέμεται ενημερωτικό έντυπο για τη σημασία της πρόληψης κατά του καρκίνου του δέρματος και το χαρακτηριστικό πορτοκαλί βραχιόλι του ΔΕΡΜΑΪΟΥ.

Τον φετινό ΔΕΡΜΑΪΟ αγκάλιασαν και υποστηρίζουν πολλές ομάδες, όπως η ΑΕΚ, ο ΠΑΟ, ο ΠΑΟΚ και άλλα αθλητικά σωματεία και αθλητικές διοργανώσεις όπως η SUPER LEAGUE, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ (ΕΠΟ), η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ (ΕΟΚ) και η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ με ΑΜΑΞΙΔΙΟ (ΟΣΕΚΑ).

 

Διαβάστε επίσης

Έκκληση ΕΟΔΥ: Προφυλαχθείτε από τα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού Νείλου γιατί το πρόβλημα θα εμφανιστεί νωρίτερα

Θα στείλω όταν φτάσω: Το τραγούδι για τα Τέμπη από γνωστούς ηθοποιούς – Σου σηκώνεται η τρίχα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.