ΕΟΔΥ: Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί έναντι της ιλαράς σε οικισμούς Ρομά

Στο πλαίσιο των δράσεων του ΕΟΔΥ, για την πρόληψη εμφάνισης αλλά και μη διασποράς κρουσμάτων ιλαράς, κλιμάκια του Οργανισμού, με τη συμμετοχή των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ), ξεκίνησαν από τις 12 Μαρτίου, να εμβολιάζουν μαζικά κατά της ιλαράς – ερυθράς – παρωτίτιδας τον παιδικό πληθυσμό, ηλικίας 1-14 χρόνων, σε οικισμούς Ρομά εντός των διοικητικών ορίων της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας).

Η έναρξη των εμβολιασμών στις συγκεκριμένες περιοχές βασίστηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα για την εμβολιαστική κάλυψη κατά της ιλαράς.

Των εμβολιασμών προηγείται ενημέρωση που αφορά τόσο τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί όσο και τα οφέλη του εμβολιασμού, τα οποία φαίνεται να κατανοούνται σε ικανοποιητικό βαθμό, αναφέρει ο υπεύθυνος του κλιμακίου του ΕΟΔΥ, που βρέθηκε στην Κάτω Αχαΐα, Ηλίας Λιάντης.

Ενημέρωση- Εκπαίδευση

«Είναι ενδεικτικό ότι στον καταυλισμό στα Σαγέικα πραγματοποιήσαμε περί τους 100 εμβολιασμούς μέσα σε μία ημέρα» προσθέτει χαρακτηριστικά. Παράλληλα με τη δράση στην Κάτω Αχαΐα, τα στελέχη του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν ενημέρωση-εκπαίδευση των διαμεσολαβητών που θα λάβουν μέρος στην παρέμβαση στο νομό Ηλείας, που θα ακολουθήσει αμέσως μετά. Οι εμβολιασμοί εντός της 6ης ΥΠΕ αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι στον ΕΟΔΥ, ήδη από το Φεβρουάριο 2024, με απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη και πρωτοβουλία του προέδρου ΕΟΔΥ, Χρήστου Χατζηχριστοδούλου έχει συσταθεί ομάδα εργασίας για την ιλαρά, υπό το συντονισμό της καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και αν. μέλους ΔΣ ΕΟΔΥ, Βάνας Παπαευαγγέλου.

Αίτια, συμπτώματα και μετάδοση ιλαράς

Η ιλαρά οφείλεται σε έναν ιό, πρόκειται δηλαδή για μία λοίμωξη. Η μετάδοση μπορεί να γίνει από 4 ημέρες πριν την εμφάνιση του εξανθήματος και μέχρι 5 ημέρες μετά. Ο χρόνος επώασης (ο χρόνος από τη στιγμή που κάποιος έρχεται σε επαφή με τον ιό μέχρι τη στιγμή που θα εμφανίσει τα πρώτα συμπτώματα) κυμαίνεται από 7-21 ημέρες.

Στα συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται:

  • Κόκκινα σπυράκια στο σώμα (κηλιδοβλατιδώδες εξάνθημα), συνήθως 14 μέρες μετά την έκθεση στον ιό
  • Καταρροή
  • Βήχας
  • Κόκκινα μάτια
  • Επιπεφυκίτιδα
  • Ευαισθησία ματιών στο φως
  • Πυρετός (μέχρι 40)
  • Σπυράκια μέσα στο στόμα (στο εσωτερικό σημείο στα μάγουλα)

Τα κόκκινα σημάδια στο σώμα, λόγω της ιλαράς, δεν ξεκινούν από την πρώτη μέρα. Όταν εμφανιστούν μετά από μερικές μέρες ξεκινούν από το κεφάλι και επεκτείνονται σιγά-σιγά και στο υπόλοιπο σώμα.

Διαβάστε επίσης

Παπαευαγγέλου: Έξαρση κοκκύτη και ιλαράς στην Ελλάδα

Παγκόσμια επέλαση της ιλαράς: Οδηγίες ΕΟΔΥ για ταξιδιώτες

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.