Τι να πίνουν και τι όχι τα παιδιά ηλικίας έως 5 ετών

Τι να πίνουν και τι όχι τα παιδιά ηλικίας έως 5 ετών; Η ερώτηση είναι ουσιαστικής σημασίας γιατί αυτό που δίνετε στο παιδί να πιεί τα πρώτα 5 χρόνια της ζωής του, μπορεί να διαμορφώσει γευστικές προτιμήσεις αργότερα.

Αν το σκεφτείτε, υπάρχουν πολλές επιλογές – π.χ. γάλατα φυτικής προέλευσης, 100% φυσικοί χυμοί, χυμοί φρούτων με ζάχαρη κ. λπ. – που μάλλον δεν θα κάνουν ιδιαίτερο καλό στο παιδί στην ηλικία των 5 ετών και κάτω.

Τι να πίνουν και τι όχι τα παιδιά ηλικίας έως 5 ετών

Τα καλύτερα ποτά γι αυτή την ηλικία είναι το νερό και το απλό γάλα.
Το απλό νερό παρέχει την ενυδάτωση που χρειαζόμαστε όλοι, και το γάλα παρέχει ασβέστιο, βιταμίνη D, πρωτεΐνη, βιταμίνη Α και ψευδάργυρο – όλα απαραίτητα για την υγιή ανάπτυξη.

Πώς αναπτύσσουν τα μικρά παιδιά ανθυγιεινές προτιμήσεις για ποτά;

Όπως αναφέρει η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων, τα παιδιά που πίνουν κυρίως νερό και απλό γάλα από μικρά τείνουν να συνεχίζουν να τα πίνουν καθώς μεγαλώνουν. Αλλά ξέρουμε επίσης ότι οι κακές συνήθειες σχηματίζονται νωρίς. Τα μικρά παιδιά που εξοικειώνονται με τα γλυκά ποτά από πολύ μικρή ηλικία αναπτύσσουν μια ισχυρή προτίμηση γι’ αυτά.

Τα ποτά που πρέπει να αποφεύγονται, όπως συμβουλεύει η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων:

100% φυσικός χυμός. Έχει πολύ γλυκιά γεύση και δεν έχει φυτικές ίνες, ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που βρίσκεται σε ολόκληρο το φρούτο. Μόλις τα παιδιά δοκιμάσουν τον χυμό, μπορεί να είναι δύσκολο να περιορίσετε την ποσότητα που θέλουν να πίνουν μετά ή να προτιμούν τον χυμό από το σκέτο νερό. Σε ορισμένες περιπτώσεις όταν τα ολόκληρα φρούτα δεν είναι διαθέσιμα, μπορείτε να δίνετε στο παιδί μια μικρή ποσότητα φυσικού χυμού 100% (όχι περισσότερο από 115 γραμμάρια την ημέρα σε παιδιά 2-3 ετών και όχι περισσότερο από 170 γραμμάρια σε παιδιά 4-5 ετών) καθώς μπορεί να προσφέρει κάποιο διατροφικό όφελος. Ωστόσο, τα βρέφη κάτω του 1 έτους δεν πρέπει να πίνουν χυμό.

Γάλα με γεύση. Η σοκολάτα, η φράουλα και άλλα εμπλουτισμένα με γεύση γάλατα περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα. Τα πρόσθετα σάκχαρα πρέπει να αποφεύγονται σε παιδιά κάτω των 2 ετών. Τα παιδιά ηλικίας 2-5 ετών θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν αυτού του είδους το γάλα για να ελαχιστοποιήσουν την πρόσληψη πρόσθετων σακχάρων και να αποφύγουν να αναπτύξουν προτίμηση για γλυκές γεύσεις.

Φυτικό γάλα. Για ορισμένα παιδιά, μια αλλεργία στα γαλακτοκομικά ή η δυσανεξία στο γάλα μπορεί να δυσκολέψει την κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος. Αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι τα περισσότερα γάλατα φυτικής προέλευσης δεν είναι διατροφικά ισοδύναμα με το αγελαδινό γάλα και μπορεί να στερούνται σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, βιταμίνη D και ασβέστιο. Εκτός από το γάλα σόγιας, τα γάλατα φυτικής προέλευσης δεν συνιστώνται αντί του γαλακτοκομικού γάλακτος. Το γάλα σόγιας είναι διατροφικά ισοδύναμο με το αγελαδινό και είναι μια αποδεκτή εναλλακτική λύση.

Ποτά με στέβια ή άλλες γλυκαντικές ουσίες. Επειδή ακόμα δεν είναι πλήρως κατανοητός ο ρόλος της στέβιας και των άλλων γλυκαντικών στην μακροπρόθεσμη υγεία των παιδιών, καλό είναι να τα αποφεύγετε ή να τα περιορίζετε όσο είναι δυνατόν, ακόμα και αν δεν έχουν θερμίδες. Όταν τα παιδιά προτιμούν τα γλυκά ποτά, μπορεί να αρνούνται το απλό νερό.

Ζαχαρούχα ποτά. Τα ζαχαρούχα ποτά όπως αναψυκτικά, αθλητικά ποτά, ποτά φρούτων, λεμονάδα, ζαχαρούχο νερό και άλλα ποτά που περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα είναι επιβλαβή για την υγεία του παιδιού. Αυξάνουν τον κίνδυνο υπερβολικής αύξησης βάρους, τερηδόνας, καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και λιπώδους ηπατικής νόσου.

Ροφήματα με καφεΐνη. Η καφεΐνη στα μικρά παιδιά αυξάνει τον κίνδυνο για κακό ύπνο, ευερεθιστότητα, νευρικότητα, πονοκεφάλους και δυσκολία συγκέντρωσης. Όλα τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη πρέπει να αποφεύγονται από τα μρικά παιδιά.

Διαβάστε επίσης

Chris Habachy: Ο Έλληνας που «πήγε» τη Γη στη Σελήνη μιλάει στο Healthstories

7 λόγοι για να επιλέγετε ψωμί με προζύμι

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.