Ιλαρά: Άκρως μεταδοτική και επικίνδυνη για εγκεφαλίτιδα λένε οι επιστήμονες

Η ιλαρά είναι μια ασθένεια επικίνδυνη και άκρως μεταδοτική, σύμφωνα με την Ματίνα Παγώνη, πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Η κα Παγώνη, είπε χαρακτηριστικά, στο MEGA, ότι η ιλαρά που σαρώνει την Ευρώπη, στην Βρετανία αφορά το 20% των περιστατικών ανεμοβολίαστων παιδιών.

«Όσες μητέρες δεν έχουν εμβολιάσει τα παιδιά τους, πρέπει να κάνουν και τις δύο δόσεις. Η μία δόση δεν σημαίνει ότι είσαι εμβολιασμένος, ότι έχεις κάλυψη. Όποιος έχει κάνει και τις 2 δόσεις είναι καλυμμένος εφ’ όρου ζωής» είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

«Η ιλαρά είναι πολύ πιο μεταδοτική από τον κορωνοϊό, γι’ αυτό και στο εξωτερικό είχαν τόσα πολλά κρούσματα. Είναι επικίνδυνη η ιλαρά, γιατί μπορεί να κάνει επιπλοκές, όπως πνευμονία και εγκεφαλίτιδα», πρόσθεσε.

Ιλαρά συμπτώματα 

Η ιλαρά οφείλεται σε έναν ιό, πρόκειται δηλαδή για μία λοίμωξη. Η μετάδοση μπορεί να γίνει από 4 ημέρες πριν την εμφάνιση του εξανθήματος και μέχρι 5 ημέρες μετά. Ο χρόνος επώασης (ο χρόνος από τη στιγμή που κάποιος έρχεται σε επαφή με τον ιό μέχρι τη στιγμή που θα εμφανίσει τα πρώτα συμπτώματα) κυμαίνεται από 7-21 ημέρες.

Στα συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται:

  • Κόκκινα σπυράκια στο σώμα (κηλιδοβλατιδώδες εξάνθημα), συνήθως 14 μέρες μετά την έκθεση στον ιό
  • Καταρροή
  • Βήχας
  • Κόκκινα μάτια
  • Επιπεφυκίτιδα
  • Ευαισθησία ματιών στο φως
  • Πυρετός (μέχρι 40)
  • Σπυράκια μέσα στο στόμα (στο εσωτερικό σημείο στα μάγουλα)
  • Τα κόκκινα σημάδια στο σώμα δεν ξεκινούν από την πρώτη μέρα. Όταν εμφανιστούν μετά από μερικές μέρες ξεκινούν από το κεφάλι και επεκτείνονται σιγά-σιγά και στο υπόλοιπο σώμα.

Παγώνη για απογευματινά χειρουργεία

Τα απογευματινά χειρουργεία έρχονται για να μειωθεί η λίστα στα πρωινά τακτικά χειρουργεία, με τους γιατρούς να χωρίζονται σε group προκειμένου να εξυπηρετήσουν τόσο τα πρωινά όσο και τα απογευματινά χειρουργεία, ανέφερε χαρακτηριστικά η Ματίνα Παγώνη.

Στη συνέχεια, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ τόνισε: «Ο υπουργός μας είπε ότι θέλει να μειώσει τα τακτικά πρωινά χειρουργεία, ο κόσμος που είναι στις λίστες να εξυπηρετηθεί. Το δεύτερο, οι γιατροί να πάρουν κάτι παραπάνω από το μισθολόγιο».

Όσον αφορά τους ασθενείς που περίμεναν επί χρόνια σε λίστες χειρουργείων, πληροφορίες αναφέρουν πως θα είναι δωρεάν τα απογευματινά χειρουργεία.

«50.000 απογευματινά χειρουργεία, τα οποία ο κόσμος περίμενε με μεγάλες αναμονές, αυτά θα τα πληρώσει το κράτος», συμπλήρωσε η Ματίνα Παγώνη.

Διαβάστε επίσης

Τα πάντα για την ιλαρά – Γιατί υπάρχει ανάγκη εμβολιασμού

Κι άλλες πίτες για τον Άδωνι, άλλο στόρι για το ΙΦΕΤ, νέες δουλειές για τον Μάριο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.