Ενισχύστε την αυτοπεποίθηση των παιδιών σας μέσα από τις χειροτεχνίες

Οι χειροτεχνίες είναι αδιαμφισβήτητα μια από τις πιο αγαπημένες δραστηριότητες των παιδιών. Πολλά μπορεί να είναι τα οφέλη στην ανάπτυξή τους μέσα από την ενασχόληση με τις χειροτεχνίες. Εκτός από τη δημιουργική σκέψη του παιδιού, ενισχύεται και η συνθετική του σκέψη, αφού προσπαθεί να βρει νέους τρόπους για να συνδυάσει υλικά και χρώματα, ώστε να φτιάξει κάτι όμορφο και, ενδεχομένως, πρωτότυπο, αναφέρει ο καταξιωμένος ψυχολόγος Dr. Leonard Sax.

Πώς ωφελούν οι χειροτεχνίες τα παιδιά

Ενθαρρύνουν τη συγκέντρωση

Από την επιλογή των υλικών μέχρι τη χρήση εργαλείων και τεχνικών, όλα απαιτούν την εγρήγορση των αισθήσεων και του μυαλού ώστε μια χειροτεχνία να είναι επιτυχής. Έτσι, τα παιδιά μαθαίνουν να δίνουν προσοχή και να επικεντρώνονται σε έναν στόχο και μια εργασία έως ότου ολοκληρωθεί.

Αυξάνουν τη δημιουργικότητα

Η δημιουργικότητα είναι ένα σπουδαίο μέσο έκφρασης συναισθημάτων, ιδεών και σκέψεων.

Επιπλέον, τα δημιουργικά παιδιά χαρακτηρίζονται από:

  • Μεγαλύτερη ικανότητα ανάπτυξης επιχειρηματολογίας.
  • Ευκολία στο να βρουν λύσεις σε τυχόν προβλήματα.
  • Καλύτερη ικανότητα σύνδεσης γεγονότων και δεδομένων.
  • Πιο εύκολη απομνημόνευση.
  • Αίσθηση του χιούμορ.
  • Ενεργοποιούν τη φαντασία
  • Το μυαλό των παιδιών αφήνεται ελεύθερο να «πετάξει» ώστε να καταφέρει να μεταμορφώσει υλικά και να δημιουργήσει νέα αντικείμενα. Κατά την κατασκευή χειροτεχνιών, πραγματικά δεν υπάρχουν όρια στη φαντασία των παιδιών.

Ενισχύουν την αυτοπεποίθηση

Οι χειροτεχνίες είναι μια «πρόκληση» για τα παιδιά. Η επίτευξη του στόχου τους ώστε να δημιουργήσουν κάτι μόνα τους, κάνει τα παιδιά να αισθάνονται περήφανα για τον εαυτό τους και να έχουν εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους.

Βελτιώνουν ψυχοκινητικές δεξιότητες

Ένα από τα πιο προφανή οφέλη των χειροτεχνιών για τα παιδιά είναι η θετική επίδραση που έχουν στο συντονισμό των κινήσεών τους. Η συμμετοχή όλων των αισθήσεων σε συνδυασμό με τη χρήση των χεριών κάνουν τις χειροτεχνίες ευχάριστες όσο και περίπλοκες για τα παιδιά. Είναι προφανές πως όσες περισσότερες χειροτεχνίες φτιάχνουν, τόσο πιο πολύ εξασκούν αυτές τους τις δεξιότητές και τόσο πιο γρήγορα αποκτούν πιο ακριβείς χειρωνακτικές ικανότητες.

Βοηθούν στον έλεγχο του άγχους

Οι χειροτεχνίες έχουν την ικανότητα να μειώνουν το άγχος των παιδιών σε σχέση συνήθως με το σχολείο και τα μαθήματα και τους προσφέρουν λίγο χαλαρό και ταυτόχρονα δημιουργικό χρόνο.

Διαβάστε επίσης

Από ποια ηλικία μπορεί το παιδί να κάνει δίαιτα;

Τι να κάνετε, αν το παιδί σας μασουλάει τα κραγιόνια ζωγραφικής

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.