Πώς θα καταλάβω αν το παιδί μου πίνει; Η Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει

Κάποιες ενδείξεις, κάποια ένοχα βλέμματα ή κάποια μυρωδιά, μπορεί να σας βάλει σε σκέψεις ότι το παιδί σας πίνει αλκοόλ και μάλιστα συχνά.

Η σχέση ενός παιδιού με το αλκοόλ είναι μία από τις μόνιμες αγωνίες των γονιών, ειδικά στην εφηβική ηλικία, όπου οι σχέσεις δοκιμάζονται και τα όρια μπαίνουν πάλι από την αρχή.

Oι περισσότεροι γονείς δεν γνωρίζουν καν ότι το παιδί τους πίνει ή ότι μεθάει, αναφέρει η Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου.

Tα παιδιά που καταναλώνουν αλκοόλ συνήθως πηγαίνουν μετά την έξοδό τους κατευθείαν για ύπνο, έτσι οι γονείς δεν μυρίζουν την αναπνοή τους. Άλλα παιδιά καμουφλάρουν τη μυρωδιά του ποτού με άρωμα που την υπερκαλύπτει, ενώ, αν οι γονείς αντιληφθούν ότι μυρίζουν αλκοόλ, ισχυρίζονται πως ήπιαν μόνο ένα ποτήρι.

Κάποιες ενδείξεις που μπορούν ωστόσο να σας βοηθήσουν να καταλάβετε αν υπάρχει πρόβλημα, είναι οι ακόλουθες:
▪ Το παιδί κουράζεται και αρρωσταίνει πιο εύκολα.
▪ Συμπεριφέρεται ανεύθυνα και αδιαφορεί για τις υποχρεώσεις του.
▪ Έχει ξεκινήσει να καπνίζει.
▪ Είναι γενικά απείθαρχο ή έγινε τον τελευταίο καιρό.
▪ Δεν έχετε καλή επικοινωνία μεταξύ σας.
▪ Μπορεί να έχει ενδείξεις κατάθλιψης.
▪ Έχει κατά κανόνα μεγάλο άγχος για τις υποχρεώσεις του, αλλά μπορεί να μην το εκδηλώνει και, απεναντίας, να παρουσιάζει ένα προσωπείο παθητικότητας και αδιαφορίας.
▪ Έχει δημιουργήσει νέους φίλους που δεν τους γνωρίζετε καλά.

Συμβουλές

Αν αντιληφθείτε ότι το παιδί σας πίνει, πρέπει κατ’ αρχάς να αξιολογήσετε τη συχνότητα και τις συνθήκες υπό τις οποίες συμβαίνει αυτό.
▪ Συζητήστε μαζί του με ηρεμία τι το ωθεί να πίνει.
▪ Pωτήστε το τι στάση έχει η παρέα του στο θέμα του αλκοόλ, μήπως νιώθει άσχημα αν πει όχι στους φίλους του;
▪ Σε περίπτωση που ο έφηβος έχει αρχίσει να διασκεδάζει πίνοντας, δεν πρέπει να λειτουργήσετε «αστυνομικά» και να του απαγορεύσετε τις εξόδους. Aυτό δεν θα λύσει το πρόβλημα.
▪ Μπορείτε να εντείνετε την επίβλεψή σας με διακριτικότητα και να προσπαθήσετε να μειώσετε τις «ευκαιρίες» για τέτοιου είδους συμπεριφορά.
▪ Βοηθήστε το παιδί να μειώσει το άγχος του, το οποίο πηγάζει από διάφορες αιτίες, και καθοδηγήστε το σε πιο θετικούς τρόπους χαλάρωσης, όπως ο αθλητισμός, η καλή συντροφιά, η θετική ψυχαγωγία κ.λπ.

Aν, παρά τις προσπάθειές σας, το παιδί εξακολουθεί να πίνει ή η συμπεριφορά του σας προβληματίζει, αναζητήστε τη βοήθεια ειδικού.

 

Η κα. Αλεξάνδρα Καππάτου

Αλεξάνδρα Καππάτου

Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος

Διαβάστε επίσης

Πάρτι εφήβων: Πολύτιμες συμβουλές για τους γονείς

Στην 29η θέση το ΕΣΥ στην Ευρώπη – Στο 38% το ποσοστό ικανοποίησης – Σε ποια πεδία υπερτερεί

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.