Πάρτι εφήβων: Πολύτιμες συμβουλές για τους γονείς

Τα πάρτι εφήβων έχουν ιδιαίτερη σημασία για την κοινωνικοποίηση των παιδιών αλλά οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί μία συγκέντρωση 15χρονων ή 17χρονων μπορεί να έχει απρόσμενα αποτελέσματα.

Ένα πάρτι χωρίς επίβλεψη ή ένα πάρτι που δεν έχει οργανωθεί σωστά μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες ή και τραγικές συνέπειες. Ωστόσο, η γονική μέριμνα είναι το κλειδί για να περάσουν όλοι αξέχαστα και με ασφάλεια.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής δίνει κάποιες πολύτιμες συμβουλές στους γονείς σχετικά με τα πάρτι εφήβων:

Τι πρέπει να έχετε υπόψη σας για τα πάρτι εφήβων

Λίστα επισκεπτών. Όταν ένας έφηβος προγραμματίζει ένα πάρτι, τα νέα διαδίδονται πολύ γρήγορα μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης. Έτσι, τα πάρτι εφήβων μπορεί να γίνουν πολύ μεγάλα χωρίς να μπορούν να τα ελέγξουν οι γονείς.
Χρόνος και τόπος. Τα πάρτι για εφήβους συχνά ξεκινούν αργά το βράδυ και πολλές φορές οι νέοι φέυγουν από το πάρτι, πηγαίνουν σε ένα μπάρ ή στην πλατεία και επιστρέφουν πίσω.
Αλκοόλ και ουσίες. Οι έφηβοι συχνά περιμένουν αλκοόλ, τσιγάρα ή και ουσίες στα πάρτι. Μερικοί γονείς πιστεύουν ότι είναι καλύτερο να επιτρέπουμε στους εφήβους να πίνουν στο σπίτι τους, ώστε να μπορούν να τους κρατήσουν ασφαλείς. Αν και αυτή η ιδέα μπορεί να είναι καλοπροαίρετη, είναι απλώς λανθασμένη. Οι γονείς δεν μπορούν να κρατήσουν ασφαλείς τους έφηβους που έχουν πιει.

Το αλκοόλ και άλλα ναρκωτικά βλάπτουν την κρίση. Οι έφηβοι είναι πιο πιθανό να κάνουν σεξ, να εμπλακούν σε ένα βίαιο περιστατικό ή να υποστούν τραυματισμό μετά από χρήση ναρκωτικών ή αλκοόλ.

Το αλκοόλ επηρεάζει τους εφήβους διαφορετικά από τους ενήλικες. Για παράδειγμα, σε σύγκριση με τους ενήλικες, οι έφηβοι είναι πιο πιθανό να παραμείνουν ξύπνιοι, να περιπλανηθούν ή να οδηγήσουν ένα αυτοκίνητο ενώ έχουν πολύ μεγαλύτερη δυσφορία.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Η επικοινωνία και η ειλικρίνεια είναι σημαντικές για να κρατήσετε το παιδί σας ασφαλές. Οι έφηβοι των οποίων οι γονείς μιλούν μαζί τους τακτικά για τα ναρκωτικά και το αλκοόλ έχουν 42% λιγότερες πιθανότητες να χρησιμοποιούν ουσίες από εκείνες των οποίων οι γονείς δεν μιλούν με τα παιδιά τους γι αυτά τα θέματα. Πείτε στα παιδιά σας ότι περιμένετε να μην κάνουν χρήση αλκοόλ ή άλλων ουσιών στο πάρτι.

Η δικτύωση γονέων είναι το καλύτερο εργαλείο πρόληψης για την καταπολέμηση της κατανάλωσης αλκοόλ από ανηλίκους. Γνωρίστε τους φίλους του παιδιού σας και τους γονείς τους. Εάν ο έφηβός σας σχεδιάζει να πάει σε ένα πάρτι, μιλήστε με τους γονείς για να βεβαιωθείτε ότι θα είναι στο σπίτι και ότι δεν θα επιτρέψουν αλκοόλ. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, προσπαθήστε να πείσετε το παιδί να μην πάει.

Να θυμάστε ότι οι γονείς είναι νομικά υπεύθυνοι για οτιδήποτε συμβαίνει σε έναν ανήλικο στον οποίο έχουν σερβιριστεί αλκοόλ ή έχουν δοθεί ουσίες στο σπίτι τους. Εάν κάνετε εσείς πάρτι και κάποιος φέρει αλκοόλ ή ουσίες στο σπίτι σας, να είστε προετοιμασμένοι να επικοινωνήσετε με τους γονείς τους. Και αν κάποιος έρθει στο σπίτι σας ήδη μεθυσμένος, φροντίστε να φτάσει στο σπίτι του με ασφάλεια. Βοηθήστε τον έφηβό σας να νιώσει υπεύθυνος και για αυτό.

Επίσης σκεφθείτε ότι οι γονείς μπορεί να ευθύνονται ακόμα, αν καταστραφεί η περιουσία κάποιου ή αν κάποιος τραυματιστεί.

Αν διοργανώνετε ένα πάρτι εφήβων

  • Προγραμματίστε εκ των προτέρων. Εξετάστε τα σχέδια πάρτι με το παιδί σας.
  • Οργανώστε μικρά πάρτι. Δέκα έως 15 έφηβοι για κάθε ενήλικα. Βεβαιωθείτε ότι τουλάχιστον ένας ενήλικας είναι παρών ανά πάσα στιγμή. Ζητήστε από άλλους γονείς να έρθουν για να σας βοηθήσουν αν το χρειάζεστε.
  • Ορίστε μια λίστα καλεσμένων. Το πάρτι πρέπει να είναι μόνο για προσκεκλημένους. Δεν επιτρέπεται να φέρουν άλλους. Αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή του «ανοιχτού πάρτι», με άτομα που δεν γνωρίζετε καθόλου.
  • Ορίστε ώρες έναρξης και λήξης για το πάρτι. Έχετε στο νου σας τις ώρες κοινής ησυχίας γιατί οι γείτονες μπορεί να ειδοποιήσουν την αστυνομία.
  • Ορίστε από πριν τους κανόνες με το παιδί σας ως εξής:
    -Χωρίς καπνό, αλκοόλ ή άλλες ουσίες ναρκωτικά.
    -Κανείς δεν μπορεί να φύγει από το πάρτι και μετά να επιστρέψει.
    -Τα φώτα παραμένουν αναμμένα ανά πάσα στιγμή.
    -Ορισμένα δωμάτια του σπιτιού θα είναι κλειδωμένα.
  • Έχετε διαθέσιμα άφθονα τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά. Επίσης, βάλτε τα αλκοολούχα ποτά και τυχόν φάρμακα σε ένα κλειδωμένο ντουλάπι.
  • Να είστε εκεί διακριτικά. Μπορείτε επίσης να βοηθήσετε στο σερβίρισμα σνακ και ποτών.

Εάν ο έφηβός σας πάει σε ένα πάρτι…

  • Μάθετε πού πηγαίνει ο έφηβός σας.
  • Έχετε τον αριθμό τηλεφώνου και τη διεύθυνση του πάρτι. Ζητήστε από τον έφηβό σας να σας καλέσει εάν αλλάξει η τοποθεσία του πάρτι. Φροντίστε να ενημερώσετε το παιδί σας πού θα βρίσκεστε κατά τη διάρκεια του πάρτι.
  • Καλέστε τον γονέα του οικοδεσπότη του πάρτι για να βεβαιωθείτε ότι ένας γονέας θα είναι σπίτι όλη την ώρα και θα επιβλέπει το πάρτι. Βεβαιωθείτε ότι ο καπνός, το αλκοόλ και άλλα ναρκωτικά δεν θα επιτρέπονται.
  • Μιλήστε με το παιδί σας εκ των προτέρων για το πώς να χειριστείτε μια κατάσταση όπου το αλκοόλ είναι διαθέσιμο σε ένα πάρτι.
  • Βεβαιωθείτε ότι ο έφηβός σας έχει έναν τρόπο να πάει στο πάρτι και να φύγει από εκεί.
  • Πρέπει να γνωρίζει ότι μπορεί να σας τηλεφωνήσει ανά πάσα στιγμή. Συζητήστε γιατί μπορεί να χρειαστεί να κάνει μια τέτοια κλήση.
  • Υπενθυμίστε στον έφηβό σας ποτέ να μην μπει σε αυτοκίνητο με οδηγό που έχει πιει ή έχει κάνει χρήση άλλων ναρκωτικών.
  • Εάν το παιδί σας διανυκτερεύσει στο σπίτι ενός φίλου μετά το πάρτι, επαληθεύστε αυτήν τη συμφωνία με τους γονείς του φίλου και ότι θα είναι σπίτι.

Διαβάστε επίσης

Τα ποτά με αλκοόλ που βλάπτουν περισσότερο το δέρμα

Ανατολή Παταρίδου: Η Ιατρική, η προσφορά, ο χορός και το θαλάσσιο σκι

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.