CDC: Ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων σύφιλης σε νεογέννητα

«Εννέα στα δέκα κρούσματα σύφιλης θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με έγκαιρη εξέταση και θεραπεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης» δηλώνουν οι ειδικοί.

Ο αριθμός των νεογνών που γεννιούνται με σύφιλη στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε κατά δέκα φορές την τελευταία δεκαετία, ανέφεραν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Ο οργανισμός ανέφερε ότι το 2022 καταγράφηκαν 3.761 κρούσματα, το υψηλότερο των τελευταίων 30 ετών, από 334 κρούσματα το 2012. Η σύφιλη είχε σχεδόν εξαλειφθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από περίπου 20 χρόνια, αλλά αυξήθηκε κατά 74%, σε 177.000 κρούσματα, μεταξύ 2017 και 2021.

Έγκαιρη εξέταση

«Εννέα στα δέκα κρούσματα θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με έγκαιρη εξέταση και θεραπεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης», δήλωσε η Λόρα Μπάουχμαν, επικεφαλής ιατρός στο τμήμα πρόληψης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων του CDC.

Η συγγενής σύφιλη έχει σοβαρότατες επιπλοκές. Πολλά νεογνά γεννιούνται νεκρά ή έχουν προβλήματα υγείας διά βίου. Οι γυναίκες που κάνουν χρήση ναρκωτικών και κυοφορούν πολύ σπάνια υποβάλλονται στον απαραίτητο προγεννητικό έλεγχο, επειδή φοβούνται μήπως ελεγχθούν για εξαρτησιογόνες ουσίες, κάτι που είναι πιθανό να οδηγήσει στην απώλεια της επιμέλειας του μωρού τους μόλις γεννηθεί. Ετσι ουδέποτε εξετάζονται για σύφιλη και, φυσικά, ποτέ δεν λαμβάνουν την κατάλληλη θεραπεία έτσι ώστε να μη μολυνθεί το έμβρυο.

Το CDC, συνιστά η εξέταση της σύφιλης να γίνεται στον πρώτο προγεννητικό έλεγχο. Οι γυναίκες που θα βρεθούν θετικές ή ακόμη και εκείνες που διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο μόλυνσης, πρέπει να επανεξετάζονται στην αρχή του τρίτου τριμήνου της κύησης, όπως και κατά την έναρξη του τοκετού.

Παράγοντας που συνέβαλε στην αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων από το 2000 έως σήμερα είναι η διοχέτευση των κρατικών πόρων σε άλλα προβλήματα που θεωρήθηκαν πιο σημαντικά. Κλινικές που παρείχαν δωρεάν εξετάσεις και θεραπείες έκλεισαν ή περιόρισαν το ωράριό τους.

Ταυτόχρονα οι εφαρμογές και ιστοσελίδες γνωριμιών στην πραγματικότητα εξάπλωσαν τα σεξουαλικά δίκτυα. Επίσης, η δυνατότητα αποτροπής της μόλυνσης από τον ιό του AIDS με την προφυλακτική χορήγηση φαρμάκων μείωσε τις αναστολές για ερωτική πράξη χωρίς προφύλαξη.

Διαβάστε επίσης

Παίδων «Αγία Σοφία» : 23 παιδιά περιμένουν να χειρουργηθούν στο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο 

ΙΑΣΩ Παίδων: Ημερίδα «Προσχολική Ηλικία – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε»

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.