Ανδρική γονιμότητα: Τι έδειξε έρευνα για τη χρήση κινητού τηλεφώνου – Τα καλά και τα κακά νέα

Η χρήση κινητού τηλεφώνου μπορεί να είναι ένας λόγος για τον οποίο ο αριθμός των ανδρικών σπερματοζωαρίων έχει μειωθεί δραματικά τον τελευταίο μισό αιώνα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Αυτή η τάση προκαλεί ανησυχία, επειδή η κακή ποιότητα του σπέρματος — χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων, μειωμένη κινητικότητα σπέρματος, ανώμαλη μορφολογία του σπέρματος — μπορεί να μειώσει τη γονιμότητα ενός άνδρα.

Για χρόνια, οι επιστήμονες συζητούσαν εάν η χρήση κινητού τηλεφώνου ή η μεταφορά κινητών συσκευών σε τσέπες πολύ κοντά στα γεννητικά όργανα, μπορεί να μειώσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων ή να προκαλέσει κακή ποιότητα σπέρματος ή ακόμα και ανδρική υπογονιμότητα.

Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τη χρήση κινητού τηλεφώνου και την ποιότητα του σπέρματος σε περισσότερους από 2.500 νεαρούς άνδρες μεταξύ 18 και 22 ετών που παρουσιάστηκαν για υποχρεωτική αξιολόγηση στρατιωτικής φυσικής κατάστασης στην Ελβετία. Όλοι υποβλήθηκαν σε φυσικές εξετάσεις, παρείχαν δείγματα σπέρματος και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις συνήθειες του τρόπου ζωής τους, το ιστορικό υγείας και τη χρήση κινητού τηλεφώνου.

Συνολικά, οι άνδρες που χρησιμοποιούσαν το κινητό τους περισσότερες από 20 φορές την ημέρα είχαν 21% περισσότερες πιθανότητες να έχουν χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Fertility and Sterility.

Παραμένουν ερωτήματα σχετικά με τη χρήση κινητού τηλεφώνου και την ποιότητα του σπέρματος
Αν και αυτό προσφέρει μια πιθανή εξήγηση για το γιατί ο αριθμός των ανδρικών σπερματοζωαρίων έχει μειωθεί, δεν αποδεικνύει ότι τα κινητά τηλέφωνα προκαλούν άμεσα αυτό το πρόβλημα ή ότι οι άνδρες που χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα διακινδυνεύουν αυτόματα τη γονιμότητά τους.

Η μελέτη περιγράφει μια στατιστική συσχέτιση μεταξύ της χρήσης κινητού τηλεφώνου και της ποιότητας του σπέρματος, αλλά δεν αποδεικνύει ότι υπάρχει σύνδεση. Πολλοί επιστήμονες εικάζουν ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από το κινητό μπορεί να είναι αρκετή για να διαταράξει την παραγωγή σπέρματος με κάποιο τρόπο, αλλά είναι εξίσου πιθανό ότι οι χρήστες κινητών τηλεφώνων έχουν και άλλους παράγοντες που να έχουν αντίκτυπο στην ποιότητα του σπέρματός.

Το σχήμα και η ταχύτητα του σπέρματος δεν επηρεάζονται από τη χρήση κινητού τηλεφώνου

Πέρα από την έλλειψη οριστικής απόδειξης ότι τα κινητά τηλέφωνα μειώνουν την ποιότητα του σπέρματος, τα αποτελέσματα περιελάμβαναν ορισμένα ενθαρρυντικά νέα για τους άνδρες. Οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία σχέση μεταξύ της χρήσης κινητού τηλεφώνου και δύο πτυχών της ποιότητας του σπέρματος που μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα: το σχήμα του σπέρματος και το πόσο γρήγορα μπορεί να κινηθεί το σπέρμα. Η μελέτη δεν βρήκε επίσης στοιχεία ότι η μεταφορά κινητού τηλεφώνου στην τσέπη του παντελονιού επηρέαζε τον κίνδυνο χαμηλού αριθμού σπερματοζωαρίων.

Διαβάστε επίσης

Γιόγκα πριν τον ύπνο, για να κοιμηθείτε καλύτερα – Οι στάσεις που βοηθούν

Γιατί δεν χάνετε βάρος, ενώ κάνετε cardio

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.