Έτσι θα αποφύγετε τα λάθη, όταν δίνετε φάρμακα στα παιδιά

Όταν δίνετε φάρμακα σε παιδιά, είναι σχετικά συχνό να γίνονται λάθη. Αυτά τα λάθη μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερο πρόβλημα στο παιδί σας και να αναγκαστείτε να μεταβείτε σε νοσοκομείο. Βέβαια, τα λάθη της φαρμακευτικής αγωγής μπορούν να προληφθούν.

Πρόσφατα η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) εξέτασε τα στοιχεία σχετικά με τα λάθη που συμβαίνουν όταν χορηγούνται φάρμακα στο σπίτι.

Περισσότερα από τα μισά παιδιά στις ΗΠΑ λαμβάνουν ένα ή περισσότερα φάρμακα την εβδομάδα, σύμφωνα με την Ακαδημία. Τα παιδιά με χρόνιες παθήσεις διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σφαλμάτων κατά την χορήγηση φαρμάκων.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούν να γίνουν λάθη στη φαρμακευτική αγωγή. Π.χ. εσφαλμένη ανάγνωση της ιατρικής συνταγής ή μπερδεμένες μονάδες μέτρησης.

Μπορεί να υπάρχει σύγχυση, αναφέρει η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, όταν ένα παιδί πρέπει να πάρει πολλά φάρμακα σε διαφορετικές ώρες της ημέρας, ειδικά αν υπάρχουν περισσότεροι από ένας φροντιστές. Ή ένας γονέας μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα κουταλάκι του γλυκού από την κουζίνα για ένα φάρμακο που απαιτεί ακριβή δόση και ο άλλος να δώσει με βάση το κουτάλι της σούπας.

Τα υγρά σκευάσματα εμπλέκονται σε περισσότερο από το 80% των λαθών της παιδιατρικής φαρμακευτικής αγωγής στο σπίτι, σύμφωνα με την Ακαδημίας. Μια μελέτη έδειξε ότι σχεδόν οι μισοί από τους φροντιστές έδωσαν μια δόση φαρμάκου που απέκλινε περισσότερο από 20% από τη συνταγογραφούμενη μετά την έξοδο του παιδιού τους από το τμήμα επειγόντων περιστατικών ενός νοσοκομείου. Ένας στους τέσσερις φροντιστές έδωσε δόση που απέκλινε περισσότερο από 40%.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά στους γιατρούς:

  • Βελτιώστε την επικοινωνία με φροντιστές και ασθενείς.
  • Κάντε τα θεραπευτικά σχήματα όσο το δυνατόν πιο απλά. Για παράδειγμα, τα σχέδια θεραπείας στα οποία η ακεταμινοφαίνη και η ιβουπροφαίνη χορηγούνται συνεχώς με εναλλασσόμενο τρόπο είναι δύσκολο να ακολουθηθούν και είναι επιρρεπή σε σφάλματα, εκτός εάν παρέχονται σαφείς οδηγίες και διαγράμματα.
  • Ενθαρρύνετε τη χρήση ενός τυποποιημένου εργαλείου δοσολογίας με όλα τα υγρά φάρμακα.
  • Δώστε ποσότητα δόσης χρησιμοποιώντας μόνο μονάδες χιλιοστόλιτρου, χρησιμοποιώντας τη συντομογραφία “mL” και αποφύγετε τις μονάδες με κουτάλι ή μη μετρικές μονάδες.
  • Παρέχετε στοματικές σύριγγες όταν η ακρίβεια της δόσης είναι απαραίτητη, ειδικά όταν συνιστώνται μικρότερες δόσεις (π.χ. <5 mL) και όταν τα φάρμακα είναι για μικρό παιδί.
  • Οι γονείς πρέπει να ενθαρρύνονται να κάνουν ερωτήσεις σχετικά με όλα τα φάρμακα που παίρνουν τα παιδιά τους – συμπεριλαμβανομένων μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και συμπληρωμάτων βιταμινών – ώστε ο γονιός να μπορεί να ακολουθήσει τις οδηγίες και να βεβαιωθεί ότι αυτά τα φάρμακα μπορούν να ληφθούν με ασφάλεια μαζί.

Διαβάστε επίσης

Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση: Η ζωή ως vegan, ο γιος της και οι επόμενες επενδύσεις – έκπληξη

Έρευνα – Ο καταχρηστικός προϊστάμενος σε κάνει χειρότερο υπάλληλο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.