Προεκλαμψία: Ποια συμπτώματα συγχέονται με αυτά της εγκυμοσύνης

Γνωρίζατε ότι τα συμπτώματα της προεκλαμψίας μπορεί να συγχέονται με κοινά συμπτώματα εγκυμοσύνης; Η προεκλαμψία, η ταχεία εμφάνιση υψηλής αρτηριακής πίεσης κατά την εγκυμοσύνη, είναι μία από τις κύριες αιτίες μητρικής θνησιμότητας – και είναι πολύ συχνή.
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η πάθηση εμφανίζεται συχνά χωρίς συμπτώματα, γεγονός που καθιστά δύσκολη την πρόβλεψη ή την ανίχνευση – μέχρι να συμβεί.  Ωστόσο, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε πρόσφατα μια εξέταση αίματος που μπορεί να χρησιμεύσει ως έγκαιρη προειδοποίηση για προεκλαμψία, υποδεικνύοντας ότι οι γυναίκες που έχουν θετικό αποτέλεσμα μπορεί να αναπτύξουν την πάθηση εντός δύο εβδομάδων. Το τεστ είναι διαθέσιμο στην Ευρώπη εδώ και αρκετά χρόνια.
Το τεστ έχει σχεδιαστεί για να ανιχνεύει μια συγκεκριμένη ανισορροπία δύο πλακουντιακών πρωτεϊνών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προβλέψει εάν μια έγκυος μπορεί να κινδυνεύει να αναπτύξει μια σοβαρή μορφή της πάθησης.
Ο Sarosh Rana, MD, MPH, επικεφαλής της μητρικής-εμβρυϊκής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου και βασικός συγγραφέας της μελέτης που υποβλήθηκε στο FDA για έγκριση επισήμανε: «Οι γιατροί μπορούν να το χρησιμοποιήσουν σε συνδυασμό με άλλες κλινικά διαθέσιμες εξετάσεις για να συμπεράνουν εάν οι έγγυες διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για σοβαρή προεκλαμψία και επιπλοκές ώστε να αντιμετωπιστούν κατάλληλα».

Πότε εμφανίζεται η προεκλαμψία

Η προεκλαμψία συνήθως εμφανίζεται μετά την 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης αλλά μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και έως και 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό. Και μπορεί να είναι σοβαρή ή απειλητική για τη ζωή τόσο της μητέρας όσο και του αναπτυσσόμενου μωρού, καθώς επιβαρύνει τα όργανα της μητέρας και επηρεάζει τη ροή του αίματος προς τον πλακούντα.
Ετησίως, η προεκλαμψία είναι υπεύθυνη για πάνω από 70. 000 θανάτους μητέρων και 500. 000 θανάτους εμβρύων παγκοσμίως, αναφέρει ο FDA. Μέχρι σήμερα, δεν υπήρχαν διαθέσιμα κλινικά εργαλεία για τον έλεγχό της δεδομένου ότι αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1900.

Τα κοινά συμπτώματα της προεκλαμψίας

Τα συμπτώματα της προεκλαμψίας μπορεί να συγχέονται με κοινά συμπτώματα εγκυμοσύνης
Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα, όταν εμφανίζονται, περιλαμβάνουν επίμονους πονοκεφάλους, πρήξιμο, υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλαγές στην όραση και σημάδια ηπατικής και νεφρικής βλάβης, όπως πρωτεΐνες στα ούρα, ναυτία ή έμετο και αυξημένα ηπατικά ένζυμα. Ορισμένα όπως οι πονοκέφαλοι, το πρήξιμο και η ναυτία, είναι συνηθισμένα στην εγκυμοσύνη.
Οι γυναίκες που πάσχουν από προεκλαμψία διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες υπερτασικές διαταραχές και καρδιαγγειακές παθήσεις για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Η αληθινή ιστορία της Jodi Klaristenfeld

Στις 28 εβδομάδες, η φαινομενικά «τέλεια εγκυμοσύνη» της Jodi Klaristenfeld είχε μια ασυνήθιστη τροπή: «Πήρα είκοσι κιλά σε πέντε ημέρες, τα ούρα μου έγιναν πορτοκαλί, άρχισα να βλέπω κηλίδες και η όρασή μου θόλωσε», λέει στο Motherly. «Αργότερα έμαθα ότι είχα μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση που ονομάζεται σύνδρομο HELLP – μια σπάνια μορφή προεκλαμψίας που τελικά οδήγησε στην πρόωρη γέννηση της κόρης μου».
Η Klaristenfeld υποβλήθηκε σε πρόκληση ωδίνων μετά την άφιξή της στο νοσοκομείο και κατά τη διάρκεια του τοκετού η αρτηριακή της πίεση αυξήθηκε στα 190/150. Οι γιατροί της έκαναν μετάγγιση αιμοπεταλίων. «Αν δεν με είχε ενθαρρύνει η μητέρα μου να αναζητήσω ιατρική βοήθεια, δεν είμαι σίγουρη πού θα ήμουν σήμερα. Ευτυχώς, γεννήθηκε η κόρη μου Τζένα και, τέσσερα χρόνια αργότερα, είναι ένα ευτυχισμένο και ακμαίο κοριτσάκι».
Τώρα, ως συνήγορος των γονέων της ΜΕΝΝ και ιδρυτής του FLRRiSH, η Klaristenfled είναι αφοσιωμένη στη διάδοση της ευαισθητοποίησης σχετικά με την προεκλαμψία και τον πρόωρο τοκετό για να βοηθήσει στην εκπαίδευση και την ενδυνάμωση των οικογενειών.

Η μόνη τρέχουσα θεραπεία

Εκτός από τη χρήση φαρμάκων για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, η μόνη τρέχουσα θεραπεία για την προεκλαμψία είναι ο τοκετός.  Η εξέταση μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση των γυναικών που μπορεί να χρειάζονται αυξημένη φροντίδα ή παρακολούθηση ή πρόκληση τοκετού νωρίς. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η προεκλαμψία μπορεί να εξελιχθεί σε εκλαμψία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε επιληπτικές κρίσεις και αποτελεί επείγουσα ιατρική κατάσταση.
Για όσες έχουν αρνητικό αποτέλεσμα, η εξέταση αίματος έχει 96% ακρίβεια. Δηλαδή σημαίνει ότι η ασθενής δεν θα εμφανίσει προεκλαμψία μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Το -περίπου- 66%  από όσες έχουν θετικό αποτέλεσμα, αναμένεται να αναπτύξουν σοβαρή προεκλαμψία εντός δύο εβδομάδων και μπορεί να χρειαστούν αυξημένη παρακολούθηση και ενδεχομένως πρόωρο τοκετό.
Πηγή: Motherly

Διαβάστε επίσης

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.