Αυξάνεται ο εμβολιασμός των παιδιών, μετά τα χρόνια της πανδημίας

Ο εμβολιασμός των παιδιών σε διεθνές επίπεδο, που είχε υποχωρήσει ανησυχητικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορονοϊού, αυξάνεται, παραμένει ωστόσο σε επίπεδο κατώτερο από ό,τι πριν από την υγειονομική κρίση.

Όπως δείχνουν νέα δεδομένα, που ανακοίνωσαν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF), το 2022 εμβολιάστηκαν τέσσερα εκατομμύρια περισσότερα παιδιά απ’ ό,τι το 2021.

«Πρόκειται για καλή είδηση, καθώς κατά μέσον όρο, οι χώρες όλου του κόσμου προσεγγίζουν εκ νέου το επίπεδο ανοσοποίησης στο οποίο είχαν φθάσει πριν από την έλευση της πανδημίας», τόνισε η Κέιτ Ο’ Μπράιεν, η διευθύντρια του τμήματος ανοσοποίησης και εμβολίων του ΠΟΥ, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα δεδομένα «είναι ενθαρρυντικά», τόνισε ο γενικός διευθυντής του οργανισμού, ο Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΟΥ.

Το 2022, 20,5 εκατομμύρια παιδιά δεν έλαβαν ένα ή περισσότερα βασικά εμβόλια, έναντι 24,4 εκατ. το 2021, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όμως, παρά τις «υποσχόμενες ενδείξεις», η κάλυψη με βάση τα εθνικά προγράμματα εμβολιασμού δεν έχει επανέλθει ακόμη στα επίπεδα προ πανδημίας (18,4 εκατ.), κάτι το οποίο, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ, εκθέτει παιδιά σε σοβαρούς κινδύνους επιδημιών.

Εξάλλου, η ανάκαμψη είναι «πολύ άνιση», επισημαίνει η κυρία Ο’ Μπράιεν.

Οι πλούσιες χώρες τα πάνε συγκριτικά καλά και ο ΠΟΥ διαπιστώνει επίσης πως «ορισμένες χώρες, ιδιαίτερα ορισμένες πολύ μεγάλες, με χαμηλό ως μεσαίο εισόδημα, όπως η Ινδία και η Ινδονησία», καταγράφουν ισχυρή ανάκαμψη.

Εξηγεί πως οι χώρες που βλέπουν την εμβολιαστική κάλυψή τους να ανακάμπτει είναι γενικά αυτές που επένδυαν σε τέτοια προγράμματα συστηματικά ήδη προτού ξεσπάσει η πανδημία, αναφερόμενη στο Νεπάλ, στην Κένυα, στο Μπανγκλαντές.

Όμως αντίθετα, «στο σύνολο των χωρών χαμηλού εισοδήματος, η ανάκαμψη δεν έχει καν ξεκινήσει, αν υφίσταται καν για ορισμένες από αυτές», προειδοποιεί η κυρία Ο’ Μπράιεν.

Σε παγκόσμια κλίμακα, μείζων ανησυχία παραμένει ο εμβολιασμός κατά της ιλαράς –μιας από τις πιο μολυσματικές ασθένειες–, που δεν έχει ανακάμψει στον βαθμό που έχει επιτευχθεί σε άλλες εκστρατείες.

Η κάλυψη της πρώτης δόσης του εμβολίου κατά της ιλαράς αυξήθηκε στο 83% το 2022 από το 81% το 2021 μεν, αλλά παραμένει χαμηλότερη από το 86% όπου είχε φθάσει το 2019.

Απεναντίας, ο εμβολιασμός των παιδιών έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) για πρώτη φορά ξεπέρασε πέρυσι τα επίπεδα προ πανδημίας.

Ο ΟΗΕ ξεκίνησε πριν από τρεις μήνες εκστρατεία για τη «Μεγάλη Αναπλήρωση» του εμβολιασμού των παιδιών, επικεντρωμένη στις είκοσι χώρες όπου ζουν τα τρία τέταρτα των παιδιών του κόσμου που έμειναν κατά μεγάλους αριθμούς ανεμβολίαστα ή έχασαν δόσεις το 2021.

Διαβάστε επίσης

Τι είναι το έγκαυμα Μαργαρίτας και τι προσέξετε στο beach bar

Το κόλπο με το κουτάλι και άλλα μυστικά για να διώξετε τη φαγούρα από το τσίμπημα κουνουπιού

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.