Δηλητηρίαση από νερό: Πότε κινδυνεύουμε από υπονατριαιμία;

«Δηλητηρίαση από νερό – 10χρονος κινδύνευσε να πεθάνει, όταν ήπιε 6 μπουκάλια μέσα σε μία ώρα». Η είδηση ήταν συγκλονιστική. Μπορεί κάποιος να πεθάνει από υπερβολική δόση νερού;
Κι όμως ναι. Μόλις πριν λίγες ημέρες, ένα 10χρονο αγοράκι από τις ΗΠΑ κατέληξε στο νοσοκομείο καθώς κατανάλωσε έξι μπουκάλια νερού μέσα σε μια ώρα. Ο μικρός Ρέι Τζόρνταν ήπιε υπερβολική ποσότητα νερού την ώρα που έπαιζε έξω στην Κολούμπια στις 4η Ιουλίου, ανέφερε το μέσο WIS-TV.
«Έτρεξε έξω με τα ξαδέλφια του και άρχισε να παίζει. Έτρεχαν με φουλ τα γκάζια κάνοντας κύκλους γύρω από το σπίτι, πηδώντας στο τραμπολίνο», περιέγραψε η μητέρα του παιδιού. «Έπειτα πήγε μέσα να πιει νερό. Αυτό που δεν είχαμε συνειδητοποιήσει ήταν πόσο ήπιε», σημειώνοντας ότι κατανάλωσε έξι μπουκάλια μεταξύ 8:30 και 9:30 μ.μ. Μέχρι τις 10:30 μ.μ., ο Ρέι «δεν μπορούσε να ελέγξει το κεφάλι του ή τα χέρια του ή οτιδήποτε άλλο» δήλωσε ο πατέρας του. «Οι κινητικές του λειτουργίες είχαν χαθεί». «Φαινόταν σχεδόν σαν να ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών, μεθυσμένος, ακόμη και διανοητικά ανάπηρος σε εκείνο το σημείο», είπαν οι γονείς του. Άμεσα τον μετέφεραν στο νοσοκομείο Παίδων Prisma Health.
Αφού έκαναν διάφορες εξετάσεις, οι γιατροί είπαν πως ο Ρέι είχε πάθει δηλητηρίαση από νερό και είχε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα νατρίου στο αίμα που προκύπτουν όταν τα νεφρά υπερφορτώνονται από την ποσότητα νερού που εισέρχεται στο σώμα.
«Του έδωσαν κάτι για να τον βοηθήσουν να ουρήσει για να φύγουν αυτά τα υγρά, επειδή είχε πρηστεί γύρω από τον εγκέφαλό του – γι’ αυτό πονούσε τόσο πολύ το κεφάλι του», είπε η μητέρα. Οι γιατροί επί οκτώ ώρες χορηγούσαν στον 10χρονο νάτριο και κάλιο για να ρυθμίσουν το αίμα του. Τότε «απλά ξύπνησε, ζήτησε φαγητό. Είπε: «Πού είμαι; Τι συνέβη;» θυμάται η μητέρα του. Ο Ρέι από τότε έχει αναρρώσει πλήρως και δεν έχει κανένα σύμπτωμα, πρόσθεσαν οι γονείς του.

Τι μας συμβουλεύει ο παιδίατρος; 

Προκειμένου το σώμα μας να λειτουργεί σωστά, διαβάζουμε στο Ρediamed είναι ζωτικής σημασίας να πίνουμε αρκετό νερό. Το νερό (ανάμεσα σε άλλα) βοηθά στην ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός μας, προστατεύει τα όργανά μας, παρέχει θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο στα κύτταρά μας.

Είναι όμως δυνατόν να κάνει κακό;

Ναι, αν και δεν είναι συνηθισμένο μπορεί να συμβεί, συνήθως ως αποτέλεσμα της υπερβολικής ενυδάτωσης κατά τη διάρκεια αθλητικών αγώνων ή έντονης προπόνησης.
«Δηλητηρίαση από νερό» μπορεί να συμβεί όταν καταναλώνεται υπερβολική ποσότητα νερού σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό αυξάνει την ποσότητα του νερού στο αίμα, το οποίο οδηγεί σε ηλεκτρολυτικές διαταραχές, κυρίως υπονατριαιμία. Στη συνέχεια, το νερό μεταναστεύει μέσα στα κύτταρα προκαλώντας οίδημα και οδηγεί σε μια ποικιλία συμπτωμάτων, όπως κώμα, ακόμη και θάνατο.
Η υπερβολική κατανάλωση νερού και η επακόλουθη υπονατριαιμία, μπορεί να οδηγήσει σε:
  • Αλλαγή ψυχικής κατάστασης
  • Μυϊκή αδυναμία
  • Ζάλη
  • Πονοκέφαλο (προοδευτικό και δυνατό)
  • Υπνηλία
  • Πρήξιμο των χεριών, των ποδιών ή και των δύο
  • Σύγχυση
  • Ναυτία
  • Εμετό
  • Επιληπτική κρίση
  • Παραλήρημα

Διαβάστε επίσης

ΕΕ: Πράσινο φως σε θεραπεία για την ενεργό ψωριασική αρθρίτιδα ενηλίκων

ΕΟΦ: Απαγόρευση διακίνησης συμπληρώματος διατροφής – Περιέχει μη εγκεκριμένη ουσία 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.