Με τραυματική εμπειρία σχεδόν 1 στα 2 παιδιά – Έρευνα του ΙΣΝ για την ψυχική υγεία

Σχεδόν 1 στα 2 παιδιά έχουν βιώσει κατά τη διάρκεια της ζωής τους μια τουλάχιστον στρεσογόνο εμπειρία που χαρακτηρίζεται ως τραυματική, δείχνει έρευνα του ΙΣΝ για την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων.

Σε υψηλά ποσοστά κυμαίνονται επίσης συμπτώματα διάφορων διαταραχών που απαιτούν εκτίμηση από ειδικό

Η Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων διεξήγαγε μια ολοκληρωμένη ανάλυση πεδίου, στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία (ΔΠΥ) του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), με σκοπό να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση των αναγκών των παιδιών και εφήβων, των οικογενειών και των επαγγελματιών ψυχικής υγείας στη χώρα.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης, που περιλαμβάνει μια διεξοδική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας σχετικά με την ψυχική υγεία των παιδιών στην Ελλάδα, μια περίληψη του νομικού πλαισίου αναφορικά με τα δικαιώματα των παιδιών και εφήβων που λαμβάνουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας, τα αποτελέσματα μια πανελλαδικής έρευνας με σχεδόν 4.000 συμμετέχοντες, καθώς και μια χαρτογράφηση των διαθέσιμων υπηρεσιών ψυχικής υγείας στο δημόσιο υγειονομικό σύστημα, παρουσιάζονται σε μια συνοπτική έκθεση που απεικονίζει την κατάσταση της ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων στην Ελλάδα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας για την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων:

Συνολικά το 11% των ερωτηθέντων γονέων στην έρευνα ανέφερε ότι το παιδί τους έχει λάβει εξειδικευμένη φροντίδα ψυχικής υγείας και σχεδόν οι μισοί από αυτούς απευθύνθηκαν σε διαθέσιμες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα.
Συνολικά το 22% όλων των επαγγελματιών υγείας στην έρευνα απάντησε ότι η καθημερινή τους πρακτική περιλαμβάνει την αξιολόγηση περιστατικών ύποπτων για παιδική κακοποίηση και παραμέληση και η εκπαίδευση σε αυτόν τον τομέα είναι εξαιρετικά κρίσιμη.
Η συντριπτική πλειονότητα (πάνω από 80%) από τους 766 ερωτηθέντες δασκάλους στην έρευνα ανέφεραν ότι είναι ευαισθητοποιημένοι σε ζητήματα ψυχικής υγείας, πρόθυμοι να εμπλακούν σε εξειδικευμένα προγράμματα και επιθυμούν προσαρμοσμένη στον τομέα τους πρακτική κατάρτιση.

Η συντριπτική πλειονότητα (πάνω από 75%) από τους 475 επαγγελματίες υγείας που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησαν ότι είναι πρόθυμοι να λάβουν εκπαίδευση σε επιστημονικά τεκμηριωμένες ψυχοκοινωνικές θεραπείες.

Τα αποτελέσματα των συμπτωμάτων ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων από το δείγμα των ερωτηθέντων:

  • 8%-16% βιώνουν συμπτώματα που απαιτούν εκτίμηση από ειδικό
  • 5-13% εμφανίζουν υψηλά επίπεδα σε συμπτώματα συμπεριφορικών διαταραχών όπως επιθετικότητα και εναντιωματική συμπεριφορά
  • 5-12% εμφανίζουν υψηλά επίπεδα σε συμπτώματα διαταραχών εσωτερίκευσης όπως το άγχος και η κατάθλιψη
  • Έως και 13% βιώνουν προβλήματα σε σχέση με τους συνομιλήκους όπως εκφοβισμό
  • 43% έχουν βιώσει κατά τη διάρκεια της ζωής τους μια τουλάχιστον στρεσογόνο εμπειρία που χαρακτηρίζεται ως τραυματική
  • 14% των εφήβων ηλικίας 12 ̶ 17 παρουσίασαν μια τουλάχιστον αυτοτραυματική συμπεριφορά στο διάστημα των τελευταίων 6 μηνών πριν την έρευνα.

Διαβάστε επίσης

Ο αποφασιστικός Χρυσοχοΐδης και το «Πόλεμος και Ειρήνη Νο 2»

ΠΟΥ: Πιθανόν καρκινογόνα η ασπαρτάμη – Πόσα αναψυκτικά διαίτης την ημέρα, ανεβάζουν το όριο κινδύνου

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.