Μήπως ζηλεύει το παιδί σας; Πώς θα εξαλείψετε αυτό το “κοινωνικό δράμα”

Δεν έχει σημασία εάν προσφέρετε όλα τα αγαθά του κόσμου στο παιδί σας, κάποια στιγμή να είστε σίγουροι ότι θα βιώσει το συναίσθημα της ζήλιας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ζήλια δεν σχετίζεται πάντα με το πόσα πολλά πράγματα έχει ή δεν έχει ένα άτομο.

Η ζήλια είναι πρωτόγνωρη για τα παιδιά και ίσως πολλές φορές δυσκολεύονται να την αντιμετωπίσουν. Εάν αφήσετε ανεξέλεγκτο το παιδί σας, η ζήλια μπορεί να το οδηγήσει σε τρομερές συνέπειες όπως μείωση της αυτοεκτίμησης, επιθετικότητα προς τα άλλα παιδιά, αισθήματα απελπισίας και απομόνωση.

Τι μπορείτε να κάνετε

Μπορεί να μην είστε σε θέση να εξαλείψετε εντελώς τη ζήλια από τη συμπεριφορά του παιδιού σας, αλλά μπορείτε να το διδάξετε να χειρίζεται τα αρνητικά συναισθήματα και να υιοθετεί μια θετική άποψη για τον εαυτό του και τον κόσμο γύρω του:

Η ζήλια για τα υλικά αγαθά είναι συνήθως το πρώτο είδος ζήλιας που αναπτύσσουν τα παιδιά. Ευτυχώς, από τη στιγμή που τα παιδιά ξεκινούν το σχολείο αρχίζουν να κατανοούν τους κοινωνικούς κανόνες και σταματούν να κλέβουν τα παιχνίδια των φίλων τους. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι παύουν να ζηλεύουν αυτά που έχουν οι άλλοι. Βοηθήστε τα παιδιά σας να καταλάβουν ότι η κάθε οικογένεια έχει διαφορετικά πρότυπα ζωής και διαφορετικές προτεραιότητες.

Το αίσθημα της ζήλιας για τις δεξιότητες ενός άλλου παιδιού, ίσως κάνει το δικό σας να αισθάνεται ανίκανο και να υποτιμά τα μοναδικά πλεονεκτήματα του χαρακτήρα του. Υποστηρίξτε την προσπάθεια και το ταλέντο του παιδιού σας, επισημαίνοντας τα θετικά χαρακτηριστικά του, αντί να συγκρίνετε τις επιδόσεις του με εκείνες των άλλων παιδιών. Εξάλλου, μέσα από την εξάσκηση και τη σκληρή εργασία ο καθένας μπορεί να βελτιωθεί αισθητά.

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, το «κοινωνικό δράμα» γίνεται όλο και πιο διαδεδομένο. Μπορεί να ζηλεύουν επειδή δεν τους επιτρέπετε να μείνουν έξω μέχρι αργά ή επειδή δεν είναι εφικτό να κοιμηθούν στο σπίτι των φίλων τους. Μπορεί για εσάς να είναι ασήμαντα ζητήματα, όμως για τα παιδιά σημαίνουν πολλά. Δείξτε κατανόηση και προσπαθήστε να τους εξηγήσετε ότι δεν χρειάζεται να ζηλεύουν που δεν συμμετέχουν σε όλες τις ομαδικές συγκεντρώσεις της παρέας.

Η ζήλια ανάμεσα στα αδέρφια είναι απόλυτα φυσιολογική. Ένα παιδί που ζηλεύει, θεωρεί ότι δεν μπορεί να «ξεφύγει» από τη διαρκή παρουσία ενός αδερφού πιο ολοκληρωμένου και πιο έξυπνου, ο οποίος βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με εκείνο. Το μόνο που θα καταφέρετε εάν προσπαθήσετε να επιπλήξετε αυτό το παιδί, είναι να ρίξετε περισσότερο λάδι στη φωτιά. Μην μπείτε στη διαδικασία να συγκρίνετε τα παιδιά, αλλά τονίστε τις αρετές του καθενός ξεχωριστά.

Πηγή: scarymommy.com

Διαβάστε επίσης

Το παιδί μου έχει “κόψει” το πρωινό γεύμα – Πειράζει;

“Ένας χρόνος από τότε που ξεκίνησα εξετάσεις… και η διάγνωση ήταν καρκίνος στο στήθος”

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.