Το παιδί μου έχει “κόψει” το πρωινό γεύμα – Πειράζει;

Ποια φράση ακύγαμε από μικρά παιδιά αναφορικά με το φαγητό μας; «Tο πρωί να τρως σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν άρχοντας και το βράδυ σαν ζητιάνος». Και αυτό ήταν το καμπανάκι των γονιών για να μας επιστήσουν την προσοχή στο πρωινό γεύμα και την αξία του.

Παρόλο που το πρωινό αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής διατροφής, στη χώρα μας δεν είμαστε πολύ συνηθισμένοι στην έννοια αυτού του γεύματος.

Έχει βρεθεί, ότι 1 στα 4 παιδιά και εφήβους ηλικίας 8-17 ετών παραλείπει το πρωινό του γεύμα και κυρίως αυτό παρατηρείται στα κορίτσια της ηλικίας αυτής.

Επιπλέον, η παράλειψη του πρωινού σχετίζεται με έναν γενικότερα ανθυγιεινό και μη ισορροπημένο τρόπο ζωής, όπως η συχνή κατανάλωση fast food, ο καθιστικός τρόπος ζωής, ο αυξημένος χρόνος επί οθόνης και η έλλειψη επαρκούς ύπνου.

Πώς ορίζεται ένα πλήρες και θρεπτικό πρωινό;

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ξεκάθαρος ορισμός και η βιβλιογραφία ποικίλει σχετικά με αυτό, δυσχεραίνοντας την γενίκευση των αποτελεσμάτων για τα οφέλη του συγκεκριμένου γεύματος.

“Ωστόσο, ο επικρατέστερος ορισμός για το πρωινό είναι ότι πρόκειται για το πρώτο γεύμα της ημέρας, που καταναλώνεις εντός 2-3 ωρών από την ώρα που ξυπνά κανείς, είτε στο σπίτι είτε στο σχολείο ή το γραφείο”, μας λέει ο Πάρης Παπαχρήστος
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.

Για το παιδί και τον έφηβο που αρνείται να φάει το πρωί

Υποθέτω πως εάν είσαι γονιός αντιμετωπίζεις καθημερινά την άρνηση του παιδιού σου στο να σηκωθεί νωρίτερα για να φάει πρωινό ή να το πάρει στο σχολείο για να το καταναλώσει αργότερα. Είναι πολύ σημαντικό να επιμείνεις σε αυτό συζητώντας με το παιδί σου την αναγκαιότητα αυτού του γεύματος και χωρίς πίεση να το καταναλώνει με το που σηκωθεί απ’ το κρεβάτι.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ ΜΕ ΚΑΛΟ ΠΡΩΙΝΟ

Συγκεκριμένα, η κατανάλωση του πρωινού συντελεί σημαντικά στη νοητική και ακαδημαϊκή απόδοση του παιδιού, στη συγκέντρωση στο σχολείο, καθώς και στη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη μνήμη.

ΘΕΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ

Το πρωινό έχει θετική επίδραση στις πτυχές της διάθεσης, με αποτέλεσμα να μειώνεται η πιθανότητα κατάθλιψης.

Γνώριζες ότι…

Αν ένα παιδί δεν καταναλώσει πρωινό εξαντλούνται πιο γρήγορα οι αποθήκες ενέργειας και γλυκόζης στον οργανισμό του συγκριτικά με έναν ενήλικα; Αυτό συμβαίνει γιατί ο παιδικός εγκέφαλος έχει μεν το μέγεθος του εγκεφάλου ενός ενήλικα, αλλά το ήπαρ του είναι ακόμα μικρό και μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες του οργανισμού για γλυκόζη μόνο για 4 ώρες.

Χρήσιμο Tip

Φτιάξε το πρωινό μαζί με τα παιδιά σου, ώστε να συμμετέχετε όλοι μαζί στη διαδικασία και απόφυγε να πίνεις απλά έναν καφέ, προκειμένου να τους δώσεις το καλό παράδειγμα. Η ποικιλία στο τραπέζι είναι επίσης σημαντική για να κάνουν τις δικές τους επιλογές και τους δικούς τους συνδυασμούς.

Χτίστε το πρωινό της οικογένειας

Κατά την προετοιμασία του πρωινού σου φρόντισε να συμπεριλάβεις σε αυτό τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων, κάνοντας διαφορετικούς συνδυασμούς, ακολουθώντας την μέθοδο του πιάτου. Πιο συγκεκριμένα:

-Διάλεξε κάποιο αμυλούχο τρόφιμο ολικής άλεσης. Θα σου προσφέρει υδατάνθρακες για ενέργεια, πολύτιμες βιταμίνες και φυτικές ίνες.
-Πρόσθεσε στο πιάτο σου πηγές πρωτεΐνης για καλύτερο κορεσμό.
-Eπίλεξε μια πηγή «καλών» λιπαρών, αποφεύγοντας τα κορεσμένα και trans λιπαρά οξέα. Μη ξεχνάς πως ο σκοπός του πρωινού είναι να σε γεμίσει ενέργεια για να ξεκινήσεις τη μέρα σου αλλά κυρίως να σε κρατήσει χορτάτο για πολλές ώρες.
-Μπορείς να προσθέσεις κάποιο φρέσκο τρόφιμο, όπως φρούτα ή λαχανικά εποχής.

Διαβάστε επίσης

Μελέτη: Πώς οι δυσκολίες στον ύπνο συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού – Ποιοι εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο

Κινητές Ιατρικές Μονάδες : Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις στους κατοίκους της Ιστιαίας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.