Μελέτη: Ο θηλασμός επηρεάζει μελλοντικά την επίδοση του παιδιού στα μαθήματα

Μπορεί ο θηλασμός των μωρών να επηρεάσει την επιδόσή τους στο σχολείο μελλοντικά; Οι επιστήμονες φαίνεται πως βρίσκουν μία περίεργη σύνδεση.

Ειδικότερα σε  έκθεση, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Archives of Disease in Childhood, και μεταδίδει το CNN, έγινε έρευνα σε περίπου 5.000 παιδιά από τη Βρετανία από τη βρεφική τους ηλικία μέχρι το τελευταίο έτος του Λυκείου.

Σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης,  Δρ Reneé Pereyra-Elías και ερευνήτρια στην Εθνική Μονάδα Περιγεννητικής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες με βάση το πόσο καιρό τα θήλαζαν οι μητέρες τους.

Θηλασμός και επιδόσεις στο σχολείο 

Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα των παιδιών στις εξετάσεις που έδωσαν στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και έβγαλαν κάποια ενδιαφέροντα συμπεράσματα.
Ειδικότερα η ομάδα μελέτης διαπίστωσε ότι πως τα παιδιά που έπαιρναν μητρικό γάλα περισσότερο καιρό από την μητέρα τους είχαν καλύτερες επιδόσεις στις εξετάσεις του.

Μάλιστα σε σύγκριση με εκείνα που δεν έλαβαν ποτέ μητρικό γάλα, τα παιδιά που θήλασαν για τουλάχιστον 12 μήνες είχαν 39% περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλή βαθμολογία στις εξετάσεις και 25% λιγότερες πιθανότητες να αποτύχουν στις εξετάσεις των αγγλικών.

Η επικεφαλής της μελέτης επισήμανε πάντως πως αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε γυναίκα  πρέπει να θηλάζει το παιδί της. «Δεν είναι δυνατό για κάθε γυναίκα να θηλάζει  και όσες δεν θηλάζουν, δεν πρέπει να ντρέπονται ή να αισθάνονται ενοχές που μπορεί να θέτουν τα παιδιά τους σε μειονεκτική θέση», είπε.

Ένας άλλος ανεξάρτητος ερευνητής σχολίασε πως τα αποτελέσματα δείχνουν μόνο μια συσχέτιση μεταξύ του θηλασμού και των βαθμολογιών στα τεστ και όχι μία αιτιώδη συνάφεια. «Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι αν το πρώτο προκαλεί το δεύτερο», σχολίασε ο ΜακΚονγεϊ.

Παράγοντες

Από την πλευρά τους, οι ερευνητές της μελέτης προσπάθησαν να ελέγξουν πολλούς παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματά τους, όπως η γνωστική ικανότητα της μητέρας, ωστόσο δεν μπορούσαν να συνυπολογίσουν όλους τους παράγοντες σε μια μελέτη παρατήρησης, δήλωσε η Pereyra- Elías.

Η επικεφαλής πάντως ανέφερε πως το συμπέρασμα που πρέπει να κρατήσει κάποιος είναι ότι οι γυναίκες γενικά θα πρέπει να ενθαρρύνονται να θηλάζουν λόγω των πολλαπλών πιθανών πλεονεκτημάτων, ωστόσο σε κάθε περίπτωση η κάθε γυναίκα πρέπει μόνη της να αποφασίσει τι είναι καλύτερο για εκείνη και το παιδί της.

Διαβάστε επίσης 

Αυτά είναι τα σημάδια της παιδικής κατάθλιψης

Νάρκισσοι γονείς: Μπορούν να αγαπήσουν τα παιδιά τους πραγματικά;

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.