Νάρκισσοι γονείς: Μπορούν να αγαπήσουν τα παιδιά τους πραγματικά;

Φανταστείτε να μεγαλώνετε σε ένα σπίτι, όπου κανένας από τους γονείς σας δεν θα μπορούσε να σας αγαπήσει πραγματικά. Εκεί που κάθε φορά τους κοίταζες για ενθάρρυνση, σου έλεγαν ότι είναι ανόητο να το δοκιμάσεις. Γονείς που έβλεπαν κάθε πράξη ανεξαρτησίας ως απειλή και αντιμετώπιζαν κάθε επιτυχία στη ζωή σου με ζήλεια αντί με χαρά ή έπαινο. Έτσι είναι να ζεις με γονείς νάρκισσους.

Πρόσφατες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι οι νάρκισσοι γονείς είναι ανίκανοι να αγαπούν πραγματικά τους άλλους, ακόμα και τα ίδια τα παιδιά τους!

Σύμφωνα με την κλινική Mayo, η ναρκισσιστική διαταραχή της προσωπικότητας ορίζεται ως «μια ψυχική διαταραχή κατά την οποία οι άνθρωποι έχουν μια υπερβολική αίσθηση της δικής τους ύπαρξης, μια βαθιά ανάγκη για θαυμασμό και έλλειψη ενσυναίσθησης για τους άλλους. Αλλά πίσω από αυτή τη μάσκα της υπερβολικής αυτοπεποίθησης, βρίσκεται μια εύθραυστη αυτοεκτίμηση που είναι ευάλωτη απέναντι στην παραμικρή κριτική».

Δεδομένου ότι οι ναρκισσιστές δεν μπορούν να αναπτύξουν την ικανότητα να συμπονούν τους άλλους, δεν μπορούν ποτέ να μάθουν να αγαπούν. Δυστυχώς, αυτό δεν αλλάζει όταν οι ναρκισσιστές αποκτούν παιδιά. Ο νάρκισσος γονέας βλέπει το παιδί του μόνο ως «προϊόν» που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προωθήσει τα δικά του συμφέροντα. Έχουν συχνά προβλήματα με τα όρια, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά, και επιβαρύνουν τα παιδιά τους με πρόσθετο συναισθηματικό φορτίο.

Οι ναρκισσιστές βλέπουν τον κόσμο από δύο οπτικές γωνίες: θεωρούν τα πράγματα είτε ιδανικά και τέλεια ή άχρηστα και επιβλαβή. Δεν υπάρχει κάτι ενδιάμεσο. Επομένως, αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους με βάση αυτά τα δύο άκρα. Αυτό αφήνει τα παιδιά τους να θέλουν απελπισμένα να τους χαροποιήσουν (να βρίσκονται στην πλευρά της αγάπης, αντί στη σκοτεινή, πιο μισητή πλευρά) και να επιτρέπουν στους νάρκισσους γονείς τους να ελέγχουν τη ζωή τους. Ομοίως, όσο τα παιδιά ικανοποιούν τις ανάγκες του ναρκισσιστή γονέα και τον κάνουν να νιώθει καλά για τον εαυτό του, είναι πιο πιθανό να ανταποκριθεί θετικά, καθιστώντας τη ζωή του παιδιού πιο αρμονική.

Αλλά καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, γίνονται πιο δυνατά, πιο σίγουρα, πιο γενναία. Οι ναρκισσιστές γονείς βλέπουν την ανεξαρτησία των παιδιών τους ως άμεση απειλή για τον έλεγχο που θέλουν να ασκήσουν στη ζωή τους. Από την απεγνωσμένη επιθυμία τους να διατηρήσουν τον έλεγχο, οι νάρκισσοι γονείς θα προσπαθήσουν να σαμποτάρουν σκόπιμα την αυτοεκτίμηση του παιδιού τους. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλά παιδιά που μεγαλώνουν σε τέτοια οικογενειακά περιβάλλοντα, αναπτύσσουν συναισθήματα ενοχής και χαμηλής αυτοεκτίμησης που μεταφέρουν αργότερα στην ενήλικη ζωή τους. Τα παιδιά που έχουν γονείς νάρκισσους είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν μια ρεαλιστική εικόνα του εαυτού τους.

Είναι βάναυσο να μεγαλώνουν με αυτόν τον τρόπο

Καθώς τα παιδιά των ναρκισσιστών γίνονται ενήλικες, πρέπει να μάθουν ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ της πραγματικής αγάπης και της ναρκισσιστικής «αγάπης». Και αυτό περιλαμβάνει την εξομοίωση με το γεγονός ότι αυτό που έχουν βιώσει είναι στην πραγματικότητα συναισθηματική κακομεταχείριση. Έπειτα, είναι δύσκολο για τα παιδιά να δεχτούν ότι οι ενέργειες των γονιών τους δεν είναι δικό τους λάθος ή ευθύνη, όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης των παιδιών. Εάν η σχέση με τον νάρκισσο γονέα πρόκειται να συνεχιστεί, τα ενήλικα παιδιά πρέπει να καθορίσουν σαφή, σταθερά όρια και να τα ακολουθήσουν.

Πολλά ενήλικα παιδιά θεωρούν ότι η πιο σωστή επιλογή είναι να αποκόψουν εντελώς τη σχέση με τους γονείς τους. Ο κύκλος κακοποίησης και ελέγχου δεν τελειώνει επειδή έχουν φύγει από το σπίτι. Οι νάρκισσοι γονείς δεν μπορούν να αποσυρθούν έτσι απλά.

Τα παιδιά που μεγαλώνουν με νάρκισσους γονείς μεγαλώνουν με την αίσθηση ότι δεν θα μπορέσουν ποτέ να τους ικανοποιήσουν. Αλλά είναι ο γονέας, όχι το παιδί, που έχει το πρόβλημα -μια διαταραχή της προσωπικότητας που τα καθιστά φυσικά ανίκανα για ενσυναίσθηση και αγάπη.

Εάν μεγάλωσες με έναν νάρκισσο γονέα, ξέρεις πολύ καλά το πρόβλημα. Απλά να θυμάσαι ότι, ως ενήλικας, έχεις εσύ τον έλεγχο τώρα και δεν είσαι υποχρεωμένος να υπομείνεις την κακομεταχείριση του. Θέσε τα δικά σου όρια και ακολούθησέ τα ή κόψε κάθε επαφή με τον γονέα σου, ώστε να μπορέσεις να ζήσεις τη ζωή σου στο έπακρο. Το αξίζεις!

Πηγή: scarymommy.com

Διαβάστε επίσης

Αθλήτρια απενοχοποιεί τον λεκέ περιόδου στο αθλητικό κορμάκι της

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στηρίζουν την πρώτη Ευρωπαϊκή Ημέρα ευαισθητοποίησης για τη Μυασθένεια Gravis

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.