Πανελλήνιες εξετάσεις και άγχος: Οι πεταλούδες στο στομάχι και η διαχείριση του στρες

Μπορεί να νιώθετε άγχος και «πεταλούδες» στο στομάχι τη στιγμή που μαθαίνετε το θέμα που θα διαγωνιστείτε στις πανελλήνιες εξετάσεις. Δεν είστε μόνοι. Πολλοί νιώθουν αυτό το σύμπτωμα, ειδικά την ώρα των εξετάσεων.

Αυτές οι «πεταλούδες» είναι σημάδι των ορμονών του στρες του σώματός σας την συγκεκριμένη στιγμή. Όταν αντιμετωπίζετε μια πρόκληση, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις, μια μικρή έκρηξη άγχους σας βοηθά να είστε πιο προσεκτικοί και συγκεντρωμένοι. Και αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να γράψετε ακόμα καλύτερα.

Αλλά είναι στο χέρι σας να διατηρήσετε το άγχος σας σε ένα επίπεδο που μπορείτε να το διαχειριστείτε. Εάν αγχώνεστε πάρα πολύ στις εξετάσεις – ή εάν αγχώνεστε επειδή αισθάνεστε άγχος – είναι πιο δύσκολο να τα πάτε καλά. Το να παρασυρθείτε πολύ στο άγχος μπορεί να σας αποσπάσει την προσοχή, να σας εμποδίσει να προετοιμαστείτε καλά και να μειώσετε την αυτοπεποίθησή σας.

Πώς μπορώ να διαχειριστώ το άγχος των Πανελληνίων εξετάσεων;

Πώς μπορείτε να διαχειριστείτε το άγχος στις εξετάσεις; Πώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να κάνετε καλά; Και αν αγχώνεστε πάρα πολύ στις Πανελλήνιες εξετάσεις, πώς μπορείτε να αγχωθείτε λιγότερο; Δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές που δίνει το kidshealth.org.

Γνωρίστε ότι το άγχος είναι φυσικό – και μπορεί να είναι χρήσιμο. Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε άγχος όταν πλησιάζει ένα τεστ. Λίγο άγχος κάνει πιο πιθανό να καταβάλετε την προσπάθειά σας για να τα πάτε καλά. Μπορεί να σας παρακινήσει να προετοιμαστείτε εκ των προτέρων. Μπορεί να σας κρατήσει στα πόδια σας όταν έρθει η ώρα για την εξέταση.

Σκεφτείτε το άγχος ως ψυχική ώθηση. Λίγο άγχος είναι καλό πράγμα — αν το σκεφτείς έτσι. Αντί να προσπαθείτε να διώξετε το άγχος ή να εκνευρίζεστε που το νιώθετε, προσέξτε πώς σας κάνει πιο προσεκτικούς και συγκεντρωμένους. Μάθετε να βάζετε αυτή την ψυχική ενέργεια να δουλέψει υπέρ σας.

Αφήστε το άγχος να σας παρακινήσει να μελετήσετε. Μπορεί να μην θέλετε να σκεφτείτε την εξέταση που θα κάνετε, αλλά αν την αγνοήσετε δεν θα την εξαφανίσετε. Αντίθετα, αφήστε το άγχος να σας ωθήσει να μελετήσετε.

Εστιάστε σε αυτό που σας ενδιαφέρει. Όταν αισθάνεστε άγχος, είναι ένα σημάδι ότι κάτι έχει σημασία για εσάς. Εάν αγχώνεστε για την εξέταση, σημαίνει ότι σας ενδιαφέρει να τα πάτε καλά. Θυμηθείτε: «Θέλω να τα πάω καλά. Οπότε πρέπει να μελετήσω καλά».

Να είστε προετοιμασμένοι για την εξέταση. Εάν έχετε μελετήσει, θα νιώσετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση – και λιγότερο άγχος – όταν έρθει η ώρα για το τεστ.

Μάθετε να χρησιμοποιείτε την αναπνοή για να μειώσετε το άγχος σας. Πάρτε μια αργή, βαθιά εισπνοή από τη μύτη σας. Αφήστε σιγά σιγά. Κάντε αυτό μερικές φορές. Παρατηρήστε πώς ηρεμεί το σώμα σας και καθαρίζει το μυαλό σας. Κάθε φορά που νιώθετε άγχος, αφιερώστε λίγο χρόνο για να παρατηρήσετε την αναπνοή σας. Αφήστε τη να είναι αργό και σταθερό, μέσα και έξω. Μπορείτε να το κάνετε αυτό όταν αγχώνεστε όταν σκέφτεστε το τεστ σας, μελετάτε για αυτό ή όταν ετοιμάζεστε να γράψετε.

Κοιμηθείτε αρκετά το βράδυ πριν από την εξέταση. Το μυαλό σας είναι πιο κοφτερό όταν έχετε ξεκουραστεί αρκετά. Το να κοιμάστε αρκετά το βράδυ πριν από την εξέταση θα σας βοηθήσει περισσότερο από ό,τι αν ξενυχτήσετε μελετώντας. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσετε το άγχος σε χαμηλά επίπεδα.

Χαμογελάστε, ενθαρρύνετε τον εαυτό σας και περιμένετε το καλύτερο. Όταν είναι ώρα για το τεστ, μια θετική προοπτική σας βοηθά να αποδώσετε. Σκεφτείτε το άγχος ως έναν τρόπο για να δυναμώσετε για να τα πάτε καλά. Πες στον εαυτό σου, «Το έχω». Καθώς ξεκινάτε την εξέταση, υπενθυμίστε στον εαυτό σας: «Μελέτησα και θα να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ. Ας δούμε τι μπορώ να κάνω». Στη συνέχεια, πάρτε μια ανάσα και προχωρήστε.

Να ξέρετε ότι μπορείτε να διαχειριστείτε το άγχος. Πολλές καθημερινές προκλήσεις της ζωής προκαλούν λίγο άγχος. Θυμηθείτε πόσο καλά τα πήγατε σε προηγούμενες δοκιμασίες για τις οποίες είχατε αγχωθεί.

Μερικές φορές, το άγχος κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν ότι θέλουν να απομακρυνθούν από αυτές τις προκλήσεις. Αλλά όταν ξέρετε ότι μπορείτε να χειριστείτε τις πιέσεις που συνοδεύουν το καθημερινό άγχος, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις μικρές προκλήσεις που αντιμετωπίζετε. Κάθε φορά που το κάνετε, έχετε την ευκαιρία να αυξήσετε την ικανότητά σας να χειρίζεστε την επόμενη πρόκληση. Ίσως εκπλαγείτε με το τι μπορείτε να κάνετε.

Τι γίνεται αν το άγχος που μου προκαλούν οι Πανελλήνιες εξετάσεις είναι πολύ δύσκολο να το χειριστώ;

Για μερικούς ανθρώπους, το στρες των τεστ μπορεί να είναι συντριπτικό. Είναι το άγχος των εξετάσεων. Εάν αντιμετωπίζετε άγχος που είναι πολύ δύσκολο να το αντιμετωπίσετε μόνοι σας, ζητήστε βοήθεια. Ένας γονέας, ένας δάσκαλος, ένας σχολικός σύμβουλος ή ένας θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε τρόπους για να ξεπεράσετε το άγχος των εξετάσεων.

Όταν οι άνθρωποι μαθαίνουν και εξασκούν δεξιότητες για να μειώσουν το άγχος των εξετάσεων, μπορούν να μάθουν να κάνουν το τεστ με περισσότερη ηρεμία και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε επίσης

Γκίκας Ξενάκης (Aleria): Η βιωσιμότητα στην κουζίνα, η πορεία της γαστρονομίας και το όνειρο για το δικό του μποστάνι

Οφθαλμικές σταγόνες για παιδιά επιβραδύνουν την εξέλιξη της μυωπίας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.