Γκίκας Ξενάκης (Aleria): Η βιωσιμότητα στην κουζίνα, η πορεία της γαστρονομίας και το όνειρο για το δικό του μποστάνι

Ο Γκίκας Ξενάκης είναι ο head chef του εστιατορίου Aleria τα τελευταία 11 χρόνια. Το εστιατόριο βρίσκεται σε μία αναπαλαιωμένη κατοικία του 19ου αιώνα, αληθινό «κόσμημα» στην περιοχή του Μεταξουργείου. Υποστηρίζει το fine dining, με έμφαση στις ποιοτικές πρώτες ύλες από την Ελλάδα. Το Aleria έχει βραβευθεί αρκετές φορές, όπως και ο κ. Ξενάκης.

«Ωραίες και σημαντικές οι βραβεύσεις, δεν λέω. Αλλά μεγαλύτερη επιβράβευση από το να σε κοιτάζει ο πελάτης και να σου σφίγγει το χέρι, δεν υπάρχει», λέει ο κ. Ξενάκης στο Table for Two του Mononews.

Ομολογεί ότι έγινε σεφ… κατά λάθος, καθώς αρχικά ήθελε να ασχοληθεί με τη διοίκηση επιχειρήσεων. Ασχολήθηκε με τη μαγειρική δοκιμαστικά, του άρεσε και τα υπόλοιπα είναι ιστορία…

Μεταξύ άλλων μας είπε:

Για το επάγγελμα του σεφ: «Το να μοιράζεσαι γνώσεις, ήθος, αξίες, είναι σημαντικό για να προχωρήσεις. Δεν πας παρακάτω, αν δεν έχεις ήθος και σωστό χαρακτήρα».

Για την ελληνική γαστρονομία: «Περνάει από διάφορες φάσεις. Φέρνουμε εδώ τις τάσεις από το εξωτερικό και τις ενσωματώνουμε άσχημα θα έλεγα. Όμως, πλέον, η ελληνική γαστρονομία αποκτάει χαρακτήρα… Η γαστρονομία εξελίσσεται με την αποκέντρωση».

Για το πιο αγαπημένο του φαγητό: «Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο, μου αρέσει το καλομαγειρεμένο φαγητό, αυτό που φτιάχνει κάποιος με αγάπη και μεράκι».

Για την οικογένειά του: «Τα παιδιά μου τρώνε κυριολεκτικά τα πάντα… Το πρώτο γεύμα, που έφτιαξα στη σύζυγό μου, ήταν, θυμάμαι, ένα χειροποίητο ζυμαρικό γεμιστό με γαρίδα».

Για το zero food waste και τη βιωσιμότητα στην κουζίνα: «Πλέον είναι πολύ πιο υπεύθυνη η μεταχείριση των πρώτων υλών, έρχεται με φόρα. Αν δεν το εισαγάγουμε στην καθημερινότητά μας στην κουζίνα του εστιατορίου και του σπιτιού μας, δεν θα έχει μέλλον ο πλανήτης. Έχουμε ευθύνη για το τι θα αφήσουμε στους επόμενους».

Για το χόμπι του: «Μου αρέσει πάρα πολύ η τροφοσυλλογή. Είναι φοβερό χόμπι. Μαζεύω στο δάσος άγρια σπαράγγια, άγρια χόρτα, μανιτάρια. Η τροφοσυλλογή με ηρεμεί από τους πιεστικούς ρυθμούς της κουζίνας».

Για το όνειρό του: «Θα ήθελα να έχω το δικό μου μποστάνι, το δικό μου κοτέτσι, να μην πάει τίποτα χαμένο και να φτιάχνω πολλά handmade πράγματα».

Για το τελευταίο του γεύμα στη Γη: «Με όλους τους δικούς μου ανθρώπους, με τη γυναίκα μου, τα παιδιά μου, τους γονείς μου, τους φίλους μου, με πολλά καλομαγειρεμένα φαγητά και πολύ κρασί στη Σέτα, στην Εύβοια».

Δείτε την συζήτηση με τον Γκίκα Ξενάκη ΕΔΩ

Διαβάστε επίσης

Νέα θεραπεία μπορεί να μειώσει στο μισό τον κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα

Οφθαλμικές σταγόνες για παιδιά επιβραδύνουν την εξέλιξη της μυωπίας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.