Γιατί το να τους διαβάζεις το ίδιο βιβλίο ξανά και ξανά είναι καλό για τα παιδιά σου

Συμβαίνει και στο δικό σας παιδί, να έχει ένα αγαπημένο βιβλίο που θέλει να διαβάζει ξανά και ξανά; Ή -ακόμα χειρότερα- που θέλει ΕΣΕΙΣ να του διαβάζετε κάθε βράδυ, ξανά και ξανά; Έχετε μάθει απ’ έξω κάθε πιθανή λέξη, το αγαπήσατε κι εσείς από την πρώτη στιγμή, αλλά πλέον, έπειτα από δεκάδες αναγνώσεις… το έχετε σιχαθεί. Ενδόμυχα εύχεστε να εξαφανιστεί για πάντα. Σας νιώθουμε –το έχουμε πάθει κι εμείς. Περιμένετε, όμως, γιατί σας έχουμε νέα. Οι ειδικοί λένε, ότι το να διαβάζει ένα παιδί ξανά και ξανά το ίδιο βιβλίο, έχει σοβαρά οφέλη:

Αναγνώριση λεξιλογίου και ορθογραφίας

Όσο περισσότερο διαβάζει ένα παιδί, τόσο πιο πλούσιο γίνεται το λεξιλόγιό του. Όταν ένα παιδί ακούει ή βλέπει το ίδιο βιβλίο ξανά και ξανά, τόσο πιο οικείες και κατανοητές του γίνονται οι λέξεις. Έχετε μάθει απ’έξω το κείμενο; Πιθανότατα, το ίδιο και το παιδί σας –και αυτό είναι καλό!

Μοτίβο και ρυθμός

Το να ακούν τις αγαπημένες τους ιστορίες δυνατά, βοηθά τα παιδιά να καταλαβαίνουν το μοτίβο και τον ρυθμό του κειμένου. Η γλώσσα μας δεν είναι απλά λέξεις –είναι το πώς οι λέξεις αυτές ακούγονται και συνδέονται μεταξύ τους. Οι γονείς, διαβάζοντας, δίνουν το πρότυπο του ρυθμού στα παιδιά, τα οποία τώρα μαθαίνουν πώς «λειτουργεί» η γλώσσα.

Ευφράδεια

Η ευφράδεια είναι η ικανότητα κάποιου να διαβάζει ένα κείμενο «σωστά, γρήγορα και με εκφραστικότητα». Το επαναλαμβανόμενο διάβασμα, επιτρέπει στο παιδί να διαβάζει χωρίς να κομπιάζει ή να σταματά, και έτσι ο χρόνος του διαβάσματος γίνεται πιο ευχάριστος για όλους. Όταν το παιδί μπορεί πλέον να διαβάζει ένα βιβλίο μόνο του, θα θέλει με χαρά να προχωρήσει στο επόμενο.

Κατανόηση

Η κατανόηση του κειμένου, είναι η ικανότητα να καταλαβαίνει κανείς όλα τα μέρη μιας ιστορίας –από την πλοκή, μέχρι τους χαρακτήρες και τους συμβολισμούς. Η κατανόηση είναι η «ουσία» του διαβάσματος. Κάθε φορά που το παιδί σας διαβάζει ή ακούει ένα κείμενο, μαθαίνει καλύτερα την ιστορία. Κάθε φορά που ξαναβλέπει τις εικόνες ή τις λέξεις, του δίνεται η ευκαιρία να εμβαθύνει στα νοήματα, ενώ προετοιμάζεται για βιβλία με πιο σύνθετες αφηγήσεις.

Αυτοπεποίθηση

Με την ευφράδεια και την κατανόηση, έρχεται και η μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στο διάβασμα. Τα παιδιά που μπορούν να ακολουθήσουν μια ιστορία και δεν κομπιάζουν στις λέξεις, νιώθουν καλύτερα για τις ικανότητές τους και έχουν περισσότερες πιθανότητες να απολαμβάνουν το διάβασμα μεγαλώνοντας.

Γνωρίζοντας, ότι η επανάληψη στο διάβασμα κάνει καλό στο παιδί σας δεν θα σας κάνει να υποφέρετε λιγότερο διαβάζοντας για 100η φορά την Κοκκινοσκουφίτσα, αλλά μπορεί τουλάχιστον να σας βοηθήσει να μην αποτρελαθείτε!

Πηγή: readbrightly.com

Διαβάστε επίσης

Από ποιους παράγοντες εξαρτάται η τριχόπτωση; Τι ρόλο παίζει η διατροφή

9 απαντήσεις που μας δίνει ένα άτομο που μόλις βγήκε από το γραφείο του ψυχολόγου

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.