Πώς να μάθετε στο παιδί σας να στρώνει το κρεβάτι του

Μια απλή αγγαρεία όπως το να στρώνει το κρεβάτι του μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο παιδί! Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι αναλαμβάνουν δουλειές ως παιδιά, μεγαλώνουν και γίνονται πιο ευτυχισμένοι, πιο υγιείς και πιο ανεξάρτητοι ενήλικες.

«Οι δουλειές διδάσκουν στα παιδιά πολλά σημαντικά, συναισθηματικά και κοινωνικά μαθήματα», εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια Amy Morin, στο VerywellFamily . «Μαθαίνουν να γίνονται υπεύθυνοι άνθρωποι που κατανοούν τη σημασία του να συμμετέχουν και να έχουν τον ρόλο τους».

Μια από τις καλύτερες πρώτες δουλειές για το μικρό παιδί σας είναι να στρώνει το κρεβάτι του το πρωί. «Είναι απλό και δεν παίρνει πολύ χρόνο», λέει η Morin. Φυσικά, πρέπει να τους διδάξετε τη διαδικασία με υπομονή, ηρεμία και χαμόγελο, προτού αποκτήσουν τη συνήθεια.

Διδάσκοντας στο παιδί σας να στρώνει το κρεβάτι του

Ξεκινήσετε όσο πιο συγκεκριμένα γίνεται, δίνοντάς του οδηγίες βήμα προς βήμα για να στρώσει το κρεβάτι. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει οτιδήποτε, από το τράβηγμα των σεντονιών μέχρι την οργάνωση των μαξιλαριών, ανάλογα με το πόσο ακατάστατο είναι το κρεβάτι του παιδιού σας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Είναι χρήσιμο να δείξετε στο παιδί σας κάθε βήμα και να μιλήσετε για το πώς το κάνετε. Λέγοντας π.χ.: “Πρώτα, θα τραβήξω προς τα πάνω το σεντόνι και θα το ισιώσω. Μετά, θα τραβήξω και θα ισιώσω το πάπλωμα. Τέλος, θα τακτοποιήσω τα μαξιλάρια.” Περπατήστε μαζί με το παιδί στη μία πλευρά του κρεβατιού και βάλτε το να ισιώσει τα σεντόνια στο κρεβάτι και μετά αφήστε το να κάνει το ίδιο από την άλλη πλευρά. Δείξτε πώς θα πρέπει να μοιάζει ένα στρωμένο κρεβάτι.

Στην αρχή, το στρώσιμο του κρεβατιού θα είναι λίγο ατημέλητο, αλλά δεν πειράζει! Κάθε φορά που στρώνει το κρεβάτι, μπορεί να επικεντρωθεί σε κάτι διαφορετικό για να το μάθει. Για παράδειγμα, πρώτα, βάλτε το παιδί να τραβήξει προς τα πάνω τα σεντόνια έτσι ώστε να καλύπτουν κάθε γωνία. Στη συνέχεια, μπορεί να ισιώνει τα σεντόνια για να μην υπάρχουν ζάρες. Μόλις το καταφέρει, μπορεί να απλώσει το πάπλωμα και να βάλει στη θέση τους τα μαξιλάρια. Μόλις αρχίσει να καταλαβαίνει όλα τα βασικά, μπορείτε να του ζητήσετε να το δοκιμάσει ενώ εσείς επιβλέπετε.

Όσον αφορά το στρώσιμο του κρεβατιού, η Morin εξηγεί ότι είναι μια χρήσιμη αγγαρεία που πρέπει να την αναθέσετε, καθώς πρέπει να ολοκληρώνεται κάθε μέρα. Αυτό προκαλεί στα παιδιά μία συνήθεια για να ολοκληρώνουν κάτι που είναι στην ευθύνη τους, και μπορεί να τους παρακινήσει να ασχοληθούν με άλλες δουλειές. “Το να στρώνουν το κρεβάτι τους το πρωί τους δίνει επίσης την ευκαιρία να βιώσουν μια αίσθηση ολοκλήρωσης το πρωί και μπορεί να ξεκινήσει καλύτερα η μέρα τους”, προσθέτει ο Morin.

Για να γίνει λίγο πιο διασκεδαστικό, η Morin προτείνει επίσης να πείτε στο παιδί σας να “διδάξει” το ίδιο σε μια κούκλα ή λούτρινο ζωάκι πώς να στρώνει το κρεβάτι. «Η διδασκαλία σε κάποιον άλλο θα ενισχύσει αυτό που μαθαίνει», εξηγεί. Όσο περισσότερο εξασκούνται, τόσο πιο σίγουροι θα είναι.

Για το “βουνό” από λούτρινα ζωάκια στο κρεβάτι, ορίστε ένα ειδικό κουτί ή χώρο του δωματίου για να τα τοποθετείτε. Το πρωί, δείξτε στο παιδί πώς να παίρνει κάθε παιχνίδι, ένα προς ένα, και αφήστε το σε αυτό το σημείο. Εξηγήστε ότι είναι πολύ πιο εύκολο να στρώσετε το κρεβάτι όταν είναι όλα καθαρά! Όταν είναι ώρα για ύπνο, μπορεί να πάει στον ειδικό χώρο παιχνιδιών και να διαλέξει αυτά με τα οποία θέλει να χουχουλιάσει.

Όσο περισσότερο εξασκούνται τα παιδιά, τόσο καλύτερα. Θυμηθείτε, δεν είναι σημαντικό να είναι τέλειο – είναι σημαντικό ότι προσπάθησαν!

Διαβάστε επίσης

Τα καλύτερα και τα χειρότερα παπούτσια για τον πόνο στην πλάτη

5 οφέλη και 2 μειονεκτήματα για την υγεία από το ζαμπόν

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.