Τα καλύτερα και τα χειρότερα παπούτσια για τον πόνο στην πλάτη

Τα παπούτσια μπορεί να επιδεινώσουν τον πόνο στην πλάτη – ανεξάρτητα από την αιτία του προβλήματος – χωρίς να το καταλαβαίνετε.

Εάν υποφέρετε από πόνο στην πλάτη και έχετε μιλήσει με τον γιατρό σας για τη θεραπεία που ακολουθείτε, μπορείτε να συζητήσετε και εάν τα παπούτσια και τα αθλητικά που φοράτε μπορεί να συμβάλλουν στα συμπτώματα.

Τι πρέπει να προσέξετε όταν επιλέγετε παπούτσια

Τα παπούτσια, τα αθλητικά παπούτσια και άλλα υποδήματα θα πρέπει να αισθάνονται άνετα και να μην τσιμπούν ή ερεθίζουν οποιοδήποτε μέρος του ποδιού σας ακόμα και όταν είναι καινούργια. Όταν δοκιμάζετε παπούτσια, αφιερώστε λίγο χρόνο περπατώντας με αυτά και προσέχοντας πώς νιώθουν. Ανεξάρτητα από το πόσο καλά φαίνονται, μην αγοράζετε παπούτσια που είναι πολύ στενά, πολύ φαρδιά, που δεν υποστηρίζουν ή με οποιονδήποτε τρόπο άβολα.

Για να έχετε μια άνετη εφαρμογή, ακολουθούν ορισμένα χαρακτηριστικά παπουτσιών που πρέπει να αναζητήσετε:

Μέτριο ύψος τακουνιού

Όπως λέει στο everydayhealth.com η Pauline Fu, DPM, γιατρός ποδολογίας και επίκουρη κλινική καθηγήτρια ορθοπεδικής στο νοσοκομείο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη, τα παπούτσια με ελαφρύ τακούνι είναι τα καλύτερα. Το γεγονός ότι οι φτέρνες σας είναι ελαφρώς ανυψωμένες, επιτρέπει στον αστράγαλό σας να στρίβει λίγο και να περιστρέφεται διαφορετικά.

Ένα τακούνι που έχει το ίδιο ύψος ή χαμηλότερο από τη μύτη του παπουτσιού, από την άλλη πλευρά, επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο γυρίζει το πόδι σας – και, με τη σειρά του, η λεκάνη σας. Αυτό, λοιπόν, θα επηρεάσει τη σπονδυλική στήλη και το κάτω μέρος της πλάτης σας και θα προκαλέσει πόνο στην πλάτη, λέει η Δρ Φου.

Οι οδηγίες από την Αμερικανική Ιατρική Εταιρεία Ποδιατρών συνιστούν τακούνι κάτω από 5 εκατοστά και ποτέ κάτι μεγαλύτερο από αυτό.

Η Fu σημειώνει ότι τα τακούνια 5 εκατοστών έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την πίεση στα πόδια σας ενώ περπατάτε. Το ιδανικό εύρος, λέει, είναι μεταξύ 2,5 και 5 εκατοστών. Οτιδήποτε πέρα ​​από αυτό δεν θα είναι καλό για την πλάτη σας.

Ενώ το ύψος του τακουνιού συνήθως προκαλεί ανησυχία όταν πρόκειται για γυναικεία παπούτσια, η έννοια του ύψους τακουνιού ισχύει και για τους άνδρες, επισημαίνει. Τα περισσότερα ανδρικά παπούτσια είναι ουδέτερα σε ύψος τακουνιού, επομένως η φτέρνα και το δάχτυλο του ποδιού βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο.

Απορρόφηση κραδασμών

Εκτός από το ύψος του τακουνιού, το πόσο καλά το παπούτσι απορροφά τους κραδασμούς είναι σημαντικό για το πώς αισθάνεστε την πλάτη σας.

Μερικοί άνθρωποι χτυπούν το έδαφος με τη φτέρνα τους πιο δυνατά από άλλους ενώ περπατούν, επιβαρύνοντας τα πόδια τους χωρίς να το καταλαβαίνουν. Ένα τακούνι από φελλό ή λάστιχο μπορεί να βοηθήσει.
Γενικά ένα παπούτσι δεν πρέπει να είναι πολύ σκληρό ή πολύ μαλακό.

Όσον αφορά τα παπούτσια για τρέξιμο, τα υποδήματα με μεγάλη απορρόφηση κραδασμών έχουν γίνει μόδα μεταξύ των υπερμαραθωνοδρόμων και των ατόμων με ψηλό τύπο ποδιού.

Η επιλογή ενός παπουτσιού με απορρόφηση κραδασμών μπορεί να προσφέρει επιπλέον απορρόφηση κραδασμών για τους δρομείς, και έτσι μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για μεγαλύτερους σε ηλικία δρομείς, δρομείς με ιστορικό τραυματισμού ή δρομείς που τρέχουν κυρίως σε σκληρές επιφάνειες όπως το πεζοδρόμιο.

Σόλες Rocker-Bottom

Οι χοντρές κυρτές σόλες δεν είναι για όλους, αλλά μπορούν να είναι χρήσιμες σε ορισμένες περιπτώσεις. Είναι χοντρές σόλες που είναι κυρτές στο μπροστινό μέρος και μερικές φορές στο πίσω μέρος του παπουτσιού και επιτρέπουν στο πόδι να κινείται μέσω μιας κανονικής κίνησης περπατήματος με λιγότερη πίεση στις αρθρώσεις και στο κάτω μέρος του ποδιού, γενικά.

Οι σόλες με πέλμα είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό των θεραπευτικών παπουτσιών που συνταγογραφούνται σε άτομα με προβλήματα ποδιών που σχετίζονται με διαβήτη και έχουν επίσης γίνει πιο κοινά σε ορισμένα μοντέλα αθλητικών παπουτσιών και παπουτσιών για περπάτημα που κυκλοφορούν για το ευρύ κοινό.

Τα συγκεκριμένα αθλητικά παπούτσια με χοντρή σόλα από καουτσούκ ανακουφίζουν τις επιπτώσεις στη φτέρνα και είναι χρήσιμα στην αντιμετώπιση της πελματιαίας απονευρωσίτιδας, καθώς και στον πόνο στο γόνατο, στο ισχίο και στην πλάτη.

Σανδάλια και Σαγιονάρες

Γενικά, τα σανδάλια και οι σαγιονάρες δεν παρέχουν μεγάλη υποστήριξη. Αλλά τα ιδιαίτερα πέδιλα ορθοπεδικού στυλ αποτελούν εξαίρεση, γιατί παρέχουν τη σωστή υποστήριξη της καμάρας.

Παπούτσια που πρέπει να αποφεύγετε εάν έχετε πόνους στην πλάτη

Όσο περισσότερο φοράτε ένα ζευγάρι παπούτσια και όσο περισσότερο στέκεστε ή περπατάτε με αυτά, τόσο πιο σημαντικό είναι να προσφέρουν καλή υποστήριξη όπου το χρειάζεστε. Τι θα πρέπει να προσέξετε:

Μη ορθοπεδικές σαγιονάρες

Οι μη ορθοπεδικές σαγιονάρες, αν και δεν είναι καλές για τα πόδια σας, είναι καλές για μια γρήγορη βόλτα στο τετράγωνο ή στην παραλία, αλλά δεν συνιστώνται ως υποδήματα για όλη την ημέρα, ειδικά αν έχετε ήδη πόνο στην πλάτη.

Οι περισσότερες σαγιονάρες χαμηλώνουν τη φτέρνα σας κάτω από τα δάχτυλα των ποδιών σας, δημιουργώντας μια “αρνητική φτέρνα”. Αν και προσφέρουν κάποιο μαξιλάρι, είναι μία «ψευδή αίσθηση απορρόφησης κραδασμών», επειδή η σόλα μιας σαγιονάρας δεν είναι συνήθως αρκετά παχιά για να απορροφήσει τον κραδασμό κάθε βήματος.

Παντόφλες

Οι οικιακές παντόφλες παρουσιάζουν όλα τα ίδια προβλήματα με τις σαγιονάρες και οι ορθοπεδικοί τις χαρακτηρίζουν ως «το χειρότερο πράγμα για την πλάτη» – αλλά φυσικά, λίγοι άνθρωποι φορούν παντόφλες όταν είναι έξω από το σπίτι. Εφόσον λοιπόν φοράτε παντόφλες μόνο μέσα στο σπίτι, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε πολύ.

Η Φου προειδοποιεί για «οτιδήποτε έχει αρνητικό τακούνι». Αυτό περιλαμβάνει flat τύπους loafers και παπούτσια τύπου μπαλαρίνας με πολύ επίπεδη σόλα. Παπούτσια σαν αυτά θα περιστρέψουν τη λεκάνη σας με τρόπο που μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο στην πλάτη, λέει.

Γόβες

Επίσης, αν έχετε πόνο στην πλάτη, είναι καλύτερο να αποφύγετε υποδήματα που είναι «εντελώς σκληρά». Οι κλασικές γόβες ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, χάρη στην έλλειψη μαξιλαριού.

Ίσως παραδόξως προβληματικά είναι και τα παπούτσια με αφρό μνήμης ή μαξιλαράκι αέρα, επειδή δεν παρέχουν το σωστό είδος στήριξης και απορρόφησης. Ωστόσο, όταν συνδυάζονται με μια πιο υποστηρικτική φτέρνα δεν είναι τόσο προβληματικά για όσους έχουν πόνοςυ στην πλάτη.

Τα casual αθλητικά παπούτσια

Τα casual sneakers, επιβαρύνουν όταν είναι επίπεδα, στενά και χωρίς υποστήριξη.

Διαβάστε επίσης

5 οφέλη και 2 μειονεκτήματα για την υγεία από το ζαμπόν

Θ. Πλεύρης στο HS για μείωση χρόνου διατήρησης πατέντας: Δεν θέλουμε να επηρεαστούν οι τιμές και η καινοτομία

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.