Πώς να οργανώσετε ένα οικογενειακό ημερολόγιο

Ένα οικογενειακό ημερολόγιο σώζει τις οικογένειες από καθυστερήσεις, γκρίνιες και τσακωμούς γιατί όταν έχεις παιδιά, η ζωή τρέχει και οι γονείς προσπαθούν να τα προλάβουν όλα.

Υπάρχουν εξωσχολικές δραστηριότητες, συναντήσεις γονέων και δασκάλων, εμβόλια, ραντεβού, καθαρισμοί δοντιών και άλλα που πρέπει να θυμάστε και να φτάσετε στην ώρα σας. Οι γονείς ή όσοι φροντίζουν τα παιδιά ενώ δουλεύετε, πρέπει να γνωρίζουν το πρόγραμμα των παιδιών.

Ένα οικογενειακό ημερολόγιο είναι μια μορφή επικοινωνίας που λύνει πολλά προβλήματα. «Η διατήρηση ενός αποτελεσματικού οικογενειακού ημερολογίου είναι ένα ουσιαστικό εργαλείο για την υποστήριξη της ξεκάθαρης επικοινωνίας και την ελαχιστοποίηση των προβλημάτων», εξηγεί η Michaela Bucchianeri, PhD, ψυχολόγος στο verywellfamily.com.

Αν και η οργάνωση ενός οικογενειακού ημερολογίου ακούγεται σαν άλλη μία δουλειά, να ξέρετε ότι, αξίζει τον κόπο στο τέλος. Μακροπρόθεσμα, θα αποφύγετε τόσες περιττές συγκρούσεις και άγχος, τονίζει η δρ Μπουτσιανέρι.

Πώς να οργανώσετε ένα οικογενειακό ημερολόγιο

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να δημιουργήσετε ένα οικογενειακό ημερολόγιο. «Από έντυπα ημερολόγια έως εφαρμογές που συγχρονίζονται μεταξύ χρηστών, έχουμε πολλές επιλογές για να μας βοηθήσουν να οργανωθούμε», λέει η Δρ Bucchianeri. «Το παν είναι να βρείτε ένα σύστημα που να λειτουργεί για την οικογένειά σας».

Συμβουλές για το οικογενειακό ημερολόγιο

Χρησιμοποιήστε ένα ημερολόγιο στο οποίο έχουν πρόσβαση όλα τα μέλη της οικογένειας

Το νόημα ενός οικογενειακού ημερολογίου είναι να ενημερώνει όλα τα μέλη της οικογένειας. Ο καθένας πρέπει να γνωρίζει τι συμβαίνει ή αν οποιαδήποτε ημέρα είναι ελεύθερη για κάτι που μπορεί να θέλει να προγραμματίσει. Ακόμη και τα μικρά παιδιά που μόλις αρχίζουν να διαβάζουν θα ωφεληθούν βλέποντας το ημερολόγιο της οικογένειας.

Μπορείτε να έχετε το ημερολόγιο σε ένα κεντρικό σημείο του σπιτιού σας ή να μεταβείτε σε ψηφιακό.

Εάν αποφασίσετε να τηρείτε ένα ψηφιακό οικογενειακό ημερολόγιο, μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις έτσι ώστε τα μέλη της οικογένειας να έχουν διαφορετικά δικαιώματα.

Χρωματική κωδικοποίηση

Η χρωματική κωδικοποίηση του οικογενειακού ημερολογίου σας βοηθά να ξεκαθαρίσετε ποιος κάνει τι. Δίνοντας σε όλους στην οικογένειά σας το δικό τους χρώμα μπορείτε να βλέπετε γρήγορα τις δραστηριότητες κάθε ατόμου.

Μπορείτε να κωδικοποιήσετε με χρώματα τόσο τα ψηφιακά όσο και τα έντυπα ημερολόγια. Για ένα τυπωμένο ημερολόγιο, χρησιμοποιήστε στυλό ή μαρκαδόρους διαφορετικών χρωμάτων για να γράψετε τις δραστηριότητες κάθε ατόμου. Εάν το χρώμα της κόρης σας είναι το πορτοκαλί, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε το πορτοκαλί στυλό για να γράψετε “πιάνο” κάθε Τρίτη. Εάν το χρώμα του γιου σας είναι πράσινο, μπορείτε να γράψετε “ποδόσφαιρο” κάθε Σάββατο χρησιμοποιώντας πράσινο στυλό. Αυτό βοηθά επίσης στην εξοικονόμηση χώρου στα τυπωμένα ημερολόγια, επειδή δεν χρειάζεται να γράψετε το όνομα κάθε ατόμου.

Συζητήστε με την οικογένεια

Όταν ξεκινάτε για πρώτη φορά με ένα οικογενειακό ημερολόγιο, συζητήστε ως οικογένεια τι κάνετε και γιατί.

Αυτό δίνει σε όλους την ευκαιρία να μοιραστούν ό,τι μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουν στο ημερολόγιο ή να καταλάβουν πώς να χειριστούν τυχόν αντικρουόμενα προγράμματα.

Οικογενειακός προγραμματισμός

Το οικογενειακό ημερολόγιο είναι για όλη την οικογένεια, και μπορεί να είναι χρήσιμο και στον οικογενειακό προγραμματισμό.

Ξεκινήστε ανακαλύπτοντας ποιες είναι οι υψηλότερες προτεραιότητες της οικογένειάς σας. Ίσως είναι διακοπές και ταξίδι ή χρόνος για ξεκούραση και παιχνίδι κάθε μέρα.

Επίσης, μπορείτε να κάνετε μια απογραφή σημαντικών οικογενειακών ευθυνών όπως δουλειές, εργασίες για το σπίτι και άλλες ανάγκες. Επιτρέψτε στα παιδιά να ζητήσουν ώρες στο ημερολόγιο για τις δικές τους κοινωνικές δραστηριότητες και τον ελεύθερο χρόνο τους.

Ενθαρρύνετε τα μέλη της οικογένειας να χρησιμοποιούν το ημερολόγιο για να βρουν πληροφορίες, αντί να απαντάτε στις ερωτήσεις τους σχετικά με το τι συμβαίνει πότε και τι ώρα. Αυτό θα τους βοηθήσει να αποκτήσουν τη συνήθεια να χρησιμοποιούν το ημερολόγιο.

Διαβάστε επίσης

Φάρμακα στα νοσοκομεία: Πιλοτικό πρόγραμμα από σήμερα για προμήθειες και κατανάλωση

8 αντικείμενα που πρέπει να έχετε πάντα στο μπάνιο σας, όταν έρχονται επισκέπτες

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.