Θηλάζεις και το γάλα σου βγαίνει σε περίεργο χρώμα; Δες σε τι μπορεί να οφείλεται

Εάν είσαι νέα μαμά και το πρωτόγαλα ή το μητρικό σας γάλα βγαίνει σε άλλο χρώμα από το συνηθισμένο κιτρινόλευκο, τότε δες σε τι μπορεί να οφείλεται.

Έχουν υπάρξει περιπτώσεις γυναικών που θηλάζουν που έχουν εμφανίσει διαφορετικό χρώμα στο μητρικό τους γάλα, κάτι που έχει κι αυτό την αιτιολογία του.

Σε πόσες αποχρώσεις μπορεί να διαπιστωθεί, όμως, το μητρικό γάλα και πού οφείλονται αυτές οι αλλαγές στο χρώμα;

Λευκό

Είναι γενικά το χρώμα του μεταβατικού γάλακτος όταν το γάλα αυξάνεται ή πέφτει την πέμπτη ημέρα περίπου μετά το πρωτόγαλα και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, λακτόζη και υδατοδιαλυτές βιταμίνες.

Καφέ

Όταν το μητρικό γάλα έχει αυτό το χρώμα ονομάζεται «σύνδρομο σκουριασμένου σωλήνα» ( «Σύνδρομο Rusty Pipe») και μπορεί να συμβεί τις πρώτες ημέρες μετά την γέννηση του μωρού. Αυτό οφείλεται στην αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος στους αγωγούς γάλακτος ημέρες πριν από τη γέννηση του μωρού, η οποία παράγει μικρές ρωγμές ή πληγές στους ίδιους αγωγούς που οδηγούν σε συσσώρευση αίματος, η οποία στη συνέχεια μετατρέπεται σε καφέ υγρό που λεκιάζει το γάλα τη στιγμή της πρώτης εκβολής.

Κόκκινο

Σε αυτήν την περίπτωση, το κόκκινο γάλα μπορεί να είναι πιο σοβαρές βαθιές βλάβες όπως μαστίτιδα (φλεγμονώδης και μολυσματική διαδικασία του μαστικού αδένα), ρωγμές ή ρωγμές στη θηλή. Μπορεί επίσης να φανεί στις αναταραχές ή τις εκκενώσεις του μωρού ως κλωστές μαύρου αίματος, δεδομένου ότι χωνεύεται, το οποίο μπορεί να προκαλέσει μεγάλη αγωνία στους γονείς ή τους συγγενείς, αλλά δεν θα επηρεάσει την υγεία του μωρού, δηλαδή δεν χρειάζεται να ανασταλεί θηλασμός.

Σε περίπτωση που το κοκκινωπό χρώμα διαρκεί και είναι πολύ άβολο να το δείτε σε αυτό το χρώμα, μπορεί να επιλυθεί εκφράζοντας το γάλα και στη συνέχεια το μεταφέρετε στο ψυγείο και περιμένετε να διαχωριστεί το γάλα (πάνω) και το αίμα (κάτω) και με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να προσφέρετε το γάλα στο μωρό σας χωρίς να αναμιγνύεται με το αίμα.

Ροζ

Αυτός ο χρωματισμός έχει παρατηρηθεί σε μητέρες με υψηλή κατανάλωση τροφών τύπου τεύτλων ή από αναψυκτικά ή ζελέ. Μπορεί επίσης να είναι αυτή η σκιά από μικρή αιμορραγία από ρωγμές θηλών ή το λεγόμενο «Σύνδρομο Rusty Pipe». Μπορεί επίσης να είναι και μία πρώτη ένδειξη μαστίτιδας.

Διαφανές μπλε

Αντιστοιχεί στην πρώτη φάση του ώριμου γάλακτος, με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και λακτόζη.

Πράσινο

Όταν το γάλα έχει πράσινο χρώμα συνδέεται με την υπερβολική κατανάλωση βιταμινών ή πράσινων φυλλωδών λαχανικών όπως το σπανάκι, το chard, το κάρδαμο. Μπορεί επίσης να είναι υψηλή κατανάλωση ισοτονικών ποτών (είναι πολύ συχνές στους αθλητές). Αυτός ο πρασινωπός τόνος θα εξαφανιστεί όταν σταματήσει η υπερβολική κατανάλωση όλων αυτών των προϊόντων και τροφίμων.

Βέβαια έχουν παρατηρηθεί και περιπτώσεις που το γάλα έγινε πράσινο, αφότου η μαμά νόσησε από κορωνοϊό.

Κίτρινο

Ονομάζεται πρωτόγαλα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε β-καροτένιο και της τελευταίας φάσης του ώριμου γάλακτος που περιέχει λίπη και θρεπτικά συστατικά.

Είναι αυτό που βγαίνει τις πρώτες ώρες και ημέρες όταν αρχίζετε να θηλάζετε και, επίσης, όταν η μητέρα έχει μολυσματική διαδικασία.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, το γάλα τους αλλάζει το χρώμα του σε κίτρινο, διότι αυξάνει την παραγωγή ανοσοσφαιρινών που θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού σας για να το προστατεύσει από επιθετικούς μικροοργανισμούς και να αποφύγει τη μετάδοση με τη μητέρα.

Επίσης, το μητρικό γάλα που έχει μπει στο ψυγείο μπορεί να εμφανίσει κίτρινο χρώμα.

Πορτοκαλί

Το πορτοκάλι γάλα μπορεί επίσης να οφείλεται στην υπερβολική κατανάλωση τροφών πλούσιων σε β-καροτένιο όπως γλυκοπατάτες, καρότο κ.λπ. Μπορεί επίσης να προκληθεί από την κατανάλωση ορισμένων φαρμάκων και αναψυκτικών με γεύση πορτοκαλιού (συνήθως έχουν πολλά χρώματα), καθώς και ζελέ, καραμέλες, γλυκά κ.λπ.

Μοβ

Ένα μητρικό γάλα σε μωβ χρώμα μπορεί να προέρχεται από τροφές με χρωστικές σε τέτοια χρώματα ή από φυσικές τροφές, όπως μούρα.

Μαύρο

Σε αυτήν την περίπτωση, αποδίδεται στην κατανάλωση ορισμένων φαρμάκων, όπως μινοκυκλίνη που χρησιμοποιείται για θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων, ακμής κλπ. Αυτός ο χρωματισμός είναι πολύ σπάνιος.

Πότε να μιλήσετε στον γιατρό σας

Γενικότερα, δεν είναι ανησυχητικό το μητρικό γάλα να αλλάζει χρώμα ή αν ξέρετε από πού μπορεί να έχει προέλθει αυτή η αλλαγή, τότε δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Ωστόσο, αν ανησυχείτε για το αίμα στο γάλα ή το πρόβλημα επιμένει, τότε απευθυνθείτε στον γιατρό.

Με πληροφορίες από whattoexpect.com

Διαβάστε επίσης

Αντόνιο Γκουτέρες για τον αυτισμό: “‘Ωρα να οικοδομήσουμε έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς”

Ενδοοικογενειακή βία και “κουμπί πανικού” – Πώς θα το χρησιμοποιήσετε

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.