Πόσες αγκαλιές την ημέρα χρειάζεται ένα παιδί;

Πόσες αγκαλιές την ημέρα χρειάζεται ένα παιδί; Υπάρχει όριο; Ποια είναι τα οφέλη μιας αγκαλιάς; Τι γίνεται αν στο παιδί μου δεν αρέσουν οι αγκαλιές;

Οι αγκαλιές γονιού και παιδιού είναι κάτι που χρειάζονται όλοι, από το νεογέννητο μωρό μέχρι τα βαθιά μας γεράματα.

Ως γονείς, γνωρίζουμε ότι τα μωρά και τα μικρά παιδιά απολαμβάνουν τις αγκαλιές, αλλά ακόμη και τα μεγαλύτερα παιδιά χρειάζονται τακτικές αγκαλιές από τους γονείς ή τους φροντιστές τους.

Οι αγκαλιές απελευθερώνουν ωκυτοκίνη, την «ορμόνη της αγάπης», και υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι αγκαλιές μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, να μειώσουν τη σοβαρότητα της ασθένειας και να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αναρρώσουν από τις διαπροσωπικές συγκρούσεις.

Γιατί οι αγκαλιές είναι σημαντικές για τα παιδιά και τους γονείς;

Η συγγραφέας και οικογενειακή θεραπεύτρια Virginia Satir έγραψε κάποτε: «Χρειαζόμαστε τέσσερις αγκαλιές την ημέρα για να επιβιώσουμε. Χρειαζόμαστε οκτώ αγκαλιές την ημέρα για να συντηρούμαστε. Χρειαζόμαστε 12 αγκαλιές την ημέρα για να αναπτυχθούμε».
Μελέτες έχουν δείξει ότι η ζεστασιά των γονέων προσφέρει σημαντικά οφέλη στα παιδιά και έχει συσχετιστεί με ακαδημαϊκή επιτυχία και καλύτερες δεξιότητες αυτορρύθμισης. Η λήψη ζεστασιάς από έναν γονέα βοηθά επίσης τα παιδιά να γίνουν πιο ανθεκτικά σε όλη τη ζωή, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Psychiatry.

Όταν πρόκειται για αγκαλιές με το παιδί δας, δεν υπάρχει όριο

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει καθορισμένος αριθμός αγκαλιών που χρειάζεται ένα παιδί. Δεν υπάρχει μαγικός αριθμός και τα παιδιά ποικίλλουν ως προς την ποσότητα της σωματικής στοργής που θέλουν και χρειάζονται. Κατά γενικό κανόνα, τα μικρότερα παιδιά αναζητούν περισσότερες αγκαλιές από τα μεγαλύτερα παιδιά.

Ποια είναι τα οφέλη μιας αγκαλιάς;

Υπάρχουν πολυάριθμα, βασισμένα σε στοιχεία οφέλη από τις αγκαλιές.
Οι αγκαλιές είναι σημαντικές για τους ανθρώπους γενικά, αλλά ακόμη περισσότερο για τα παιδιά επειδή ο εγκέφαλός τους αναπτύσσεται ενεργά. Οι αγκαλιές παρέχουν μια αίσθηση σύνδεσης με άλλους ανθρώπους. Για τα παιδιά, οι αγκαλιές μπορεί να είναι τόσο αναγκαίες όσο το φαγητό, το νερό και η ασφάλεια του σπιτιού τους.

Τι γίνεται αν στο παιδί μου δεν αρέσουν οι αγκαλιές;

Αν και υπάρχουν πολλά θετικά στο να προσφέρετε αγκαλιές στο παιδί σας, δεν αρέσουν σε όλα τα παιδιά οι αγκαλιές. Αυτό είναι φυσιολογικό και δεν πρέπει να τα πιέζετε.

Εάν το παιδί σας δεν του αρέσει να το αγκαλιάζουν, υπάρχουν άλλοι τρόποι που μπορείτε να συνδεθείτε. Προσφέρετε διαφορετικές εκδηλώσεις στοργής, όπως έπαινο ή επιβράβευση ή μία γλυκιά κουβέντα.

Είναι επίσης σημαντικό να υποστηρίζετε τα παιδιά σας εάν βρίσκονται σε καταστάσεις όπου πιέζονται να αγκαλιάσουν κάποιον, όπως έναν μεγαλύτερο συγγενή. Η αναγκαστική αγκαλιά με την οικογένεια ή τους φίλους διδάσκει ψευδώς στα παιδιά ότι οι άλλοι έχουν πρόσβαση στο σώμα τους με αντάλλαγμα να είναι καλοί.

Επιτρέποντας στα παιδιά να εκφράσουν τα συναισθήματά τους για τις αγκαλιές τους διδάσκονται ουσιαστικά μαθήματα σχετικά με τη συναίνεση στην πορεία. Ο εξαναγκασμός των παιδιών να αγκαλιαστούν παρά τη θέλησή τους μπορεί να οδηγήσει σε έφηβους και ενήλικες που νιώθουν ενοχές επειδή αρνούνται τις σωματικές αλληλεπιδράσεις με κάποιον που τους φέρθηκε ευγενικά.
Πηγή: verywellfamily.com

Διαβάστε επίσης

To πισωγύρισμα του Θάνου, τα δεμένα χέρια της Χαράς και η νέα πρόεδρος

Αγέννητο δίδυμο αφαιρέθηκε από τον εγκέφαλο μωρού

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.