Αγέννητο δίδυμο αφαιρέθηκε από τον εγκέφαλο μωρού

Αγέννητο δίδυμο αφαιρέθηκε από τον εγκέφαλο κοριτσιού ηλικίας ενός έτους στην Κίνα και οι γιατροί είδαν έκπληκτοι ότι η «εμβρυϊκή μάζα» είχε άνω άκρα και προεξοχές σαν δάχτυλα.
Αν και αυτή η περίπτωση είναι εξαιρετικά σπάνια, δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται στην ιατρική βιβλιογραφία.

Οι γιατροί στο Πανεπιστήμιο Fudan στη Σαγκάη εξήγησαν ότι το κοριτσάκι είχε παρουσίασε διευρυμένο κεφάλι και προβλήματα στις κινητικές δεξιότητες, όπως αναφέρει το iflscience.com. Οι αξονικές τομογραφίες έδειξαν ότι ο εγκέφαλός της ήταν συμπιεσμένος λόγω συσσώρευσης υγρού που προκλήθηκε από μια σημαντική ανάπτυξη.

Πραγματοποιήθηκε χειρουργική αφαίρεση προκειμένου να αφαιρεθεί το υγρό και οι γιατροί βρέθηκαν μπροστά σε μια σπάνια περίπτωση «ενδοκοιλιακού εμβρύου σε έμβρυο». Με άλλα λόγια, το έμβρυο του αγέννητου διδύμου του παιδιού ήταν μέσα στο κρανίο του κοριτσιού. Η μικροσκοπική «εμβρυϊκή μάζα» φαίνεται να έχει άνω άκρα και προεξοχές σαν δάχτυλα.

Περιπτώσεις εμβρύου σε έμβρυο όπως αυτή, συμβαίνουν κατά τα πολύ πρώιμα στάδια της δίδυμης κύησης, όταν το σύμπλεγμα των διαιρεμένων κυττάρων που δημιουργείται από ένα γονιμοποιημένο ωάριο, που ονομάζεται βλαστοκύστη, αποτυγχάνει να διαχωριστεί σωστά. Το αποτέλεσμα είναι ένα από τα πρώιμα έμβρυα να περιβάλλεται από το άλλο. Εγκλωβισμένο από τα αναπαραγόμενα κύτταρα του άλλου δίδυμου, δεν αναπτύσσεται αλλά παραμένει «ζωντανό» χάρη στην παροχή αίματος του διδύμου.

Το αγέννητο δίδυμο

Σε μια μελέτη , που δημοσιεύτηκε το 1982, επιστήμονες στο Νοσοκομείο του Λονδίνου ανέφεραν ένα έμβρυο μήκους 14 εκατοστών (5,5 ιντσών) σε ένα παιδί 6 εβδομάδων που παρουσίαζε μεγέθυνση του κεφαλιού. Το έμβρυο που αφαιρέθηκε είχε επίσης αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά όπως αναπτυσσόμενα άκρα, κεφάλι και σώμα. Μετά το χειρουργείο, το παιδί είχε «εξαιρετική ανάρρωση».

Οι περιπτώσεις εμβρύου σε έμβρυο είναι εξαιρετικά σπάνιες. Συμβαίνουν σε κάθε 500.000 γεννήσεις, αν και δεν είναι σαφές πώς υπολογίστηκε αυτός ο αριθμός. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το αγέννητο έμβρυο βρίσκεται στο σώμα του ζωντανού μωρού, αλλά είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο να είναι στον εγκέφαλο.

Η πρόσφατη μελέτη περίπτωσης αναφέρθηκε στο περιοδικό Neurology.

Διαβάστε επίσης

To πισωγύρισμα του Θάνου, τα δεμένα χέρια της Χαράς και η νέα πρόεδρος

Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν τα 12 χαρακτηριστικά σημάδια της γήρανσης

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.