Μπορώ να νηστέψω στην εγκυμοσύνη;

Η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός είναι δύο ξεχωριστές και πολύ σημαντικές περίοδοι στη ζωή της κάθε γυναίκας και χαρακτηρίζονται από την ανάγκη για μια ισορροπημένη και πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία διατροφή!

“Μια από τις βασικότερες παραμέτρους στην κύηση είναι η πλούσια και ισορροπημένη διατροφή, καθώς από αυτήν εξαρτάται η σωστή ανάπτυξη του εμβρύου. Η σωστή διατροφή επιπλέον βοηθάει τη μητέρα ώστε να έχει μια υγιή εγκυμοσύνη και έναν ευκολότερο τοκετό. Κατά την κύηση, χρειάζονται 200-300 επιπλέον θερμίδες καθημερινά, δεν απαιτείται ειδική διατροφή ενώ συστήνονται συχνά μικρά γεύματα με μια ποικιλία καλά μαγειρεμένων τροφών. Καθοριστική είναι η ποιότητα της διατροφής και όχι η ποσότητα”, μας λέει ο Dr. Γεώργιος Π. Παναγάκης, Mαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος.

Συνεπώς ενθαρρύνεται η κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, φρέσκου γάλακτος, τυριών και γιαουρτιού, φρέσκων ψαριών, όσπριων, λαδερών καθώς και άπαχου κόκκινου κρέατος. Συστήνεται να αποφεύγεται η κατανάλωση τηγανιτών, επεξεργασμένου ή μη καλά μαγειρεμένου κρέατος, πολύ λιπαρών τροφών, ωμών ψαριών (πχ sushi), μη παστεριωμένου γάλακτος καθώς και τυριών αγνώστου προελεύσεως.

Περίοδος θηλασμού

Το μητρικό γάλα είναι ιδανική τροφή για το μωρό σας, ταιριάζει απόλυτα με τις ανάγκες του και προσαρμόζεται σε αυτές όσο το βρέφος μεγαλώνει. Γενικά ακολουθούμε τις ίδιες διαιτητικές συστάσεις που αναφέραμε για την εγκυμοσύνη. Κατά την διάρκεια του θηλασμού, οι θερμιδικές ανάγκες αυξάνονται κατά περίπου 500Kcal/ημέρα επιπλέον των κανονικών ημερήσιων αναγκών, οι οποίες μπορούν να καλυφθούν με την κατανάλωση επιπλέον γαλακτοκομικών προϊόντων και με μικρές αυξήσεις σε κρέας, φρούτα και λαχανικά, σιτηρά και δημητριακά. Αποφεύγουμε το κάπνισμα, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και καφείνης ενώ φροντίζουμε την ενυδάτωσή μας με νερό, χαμομήλι, χυμούς φρούτων και γάλα.

Λίγες εβδομάδες απόμειναν έως το Πάσχα και εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε, μπορεί να αναρωτιέστε εάν επιτρέπεται να νηστέψετε και για πόσο καιρό.

Μπορώ να νηστέψω στην εγκυμοσύνη;

Η απάντηση είναι ναι, αρκεί οι διατροφικές συνήθειες κατά τη νηστεία να παραμείνουν ισορροπημένες. Αν και υπάρχουν αρκετές φυτικές πηγές σιδήρου, ο φυτικός σίδηρος απορροφάται σε μικρότερο βαθμό από τον ζωικό. Έτσι, τα άτομα που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες σε σίδηρο δεν πρέπει να αποκλείουν από το διατροφολόγιο τους για αρκετό διάστημα προϊόντα ζωικής προέλευσης. Μπορούν κάλλιστα να καταναλώνουν τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο, όπως μπρόκολο, κουνουπίδι, θαλασσινά, όσπρια και χαλβά από ταχίνι. Για καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από τα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα απαραίτητο είναι να συνοδεύονται από μία καλή πηγή βιταμίνης C (π.χ. λεμόνι, πορτοκάλι).

Επιπλέον, η απουσία γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος κατά την περίοδο της νηστείας οδηγούν σε έλλειψη ασβεστίου από την διατροφή σου. Εάν η έγκυος επιλέξει να νηστέψει στην εγκυμοσύνη είναι απαραίτητο να προσλαμβάνει ικανοποιητικές ποσότητες ασβεστίου, που βοηθά στην οστική υγεία της μητέρας και στην ανάπτυξη των οστών του εμβρύου. Ωφέλιμες πηγές ασβεστίου κατά τη νηστεία είναι οι ξηροί καρποί, τα όσπρια και τα αποξηραμένα φρούτα.

Μπορώ να νηστέψω όταν θηλάζω;

Όσον αφορά τον θηλασμό, οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν πως η νηστεία για λίγες ημέρες δεν επηρεάζει την παραγωγή του γάλακτος, ούτε την υγεία της μητέρας ή του μωρού, εάν φυσικά δεν υποβόσκει κάποια παθολογία.

Στο πλαίσιο μια πλήρους και ισορροπημένης μεσογειακής διατροφής η θηλάζουσα μπορεί να νηστέψει. Οι θηλάζουσες γυναίκες θα πρέπει να αυξήσουν την πρόσληψη υγρών και να μειώσουν τις έντονες φυσικές δραστηριότητες.

Συστήνονται μικρά και συχνά γεύματα και δίνεται προτεραιότητα στην κατανάλωση ωφέλιμου λίπους, όπως το ελαιόλαδο και τα ψάρια.

Συμπερασματικά

Η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός δεν αποτελούν αντένδειξη για νηστεία. Επειδή οι ανάγκες της κάθε γυναίκας σε θρεπτικά συστατικά διαφέρουν καλό είναι το διαιτολόγιό της και κατά τη διάρκεια της νηστείας να είναι εξατομικευμένο. Για το λόγο αυτό συνιστάται να ενημερώσετε σχετικώς τον ιατρό σας, ο οποίος και θα σας συμβουλεύσει κατάλληλα συστήνοντας σας συμπληρώματα διατροφής!

Διαβάστε επίσης

Πώς θα αποφύγεις τον εθισμό στους υδατάνθρακες

Ποιος είναι ο συγκλονισμένος άντρας της ΕΜΑΚ πάνω στα συντρίμμια των τρένων

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.