Είναι ασφαλές να παίρνετε φάρμακα για την αλλεργία ενώ είστε έγκυος;

Μπορείτε να παίρνετε φάρμακα για την αλλεργία ενώ είστε έγκυος; Αυτό το ερώτημα βασανίζει τις γυναίκες που είναι αλλεργικές καθώς οι αλλεργίες δεν υποχωρούν κατά τους εννέα και πλέον μήνες που είστε έγκυος. Στην πραγματικότητα, ενώ το 33% των γυναικών λένε ότι τα συμπτώματά τους μειώνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι υπόλοιπες βλέπουν ότι αλλεργικές ενοχλήσεις παραμένουν ίδιες ή χειροτερεύουν, σύμφωνα με το Δίκτυο Αλλεργιών & Άσθματος των ΗΠΑ.

Η πραγματικότητα είναι ότι δεν είναι όλα τα φάρμακα ασφαλή ή δεν συνιστώνται για τις εγκύους. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας για τις καλύτερες επιλογές που έχετε προκειμένου να ανακουφιστούν τα συμπτώματά σας.

Μπορείτε να πάρετε το φάρμακο για την αλλεργία ενώ είστε έγκυος;

«Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα για την αλλεργία που είναι ασφαλή να πάρουν οι έγκυες. Πολλά μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για την αλλεργία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ασφαλή αντιμετώπιση των συμπτωμάτων αλλεργίας κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε τριμήνου της εγκυμοσύνης», λέει στο popsugar.com η Sarah McBane , PharmD, κλινική καθηγήτρια στο UC Irvine’s School of Pharmacy & Pharmaceutical Sciences.

Ένα άρθρο του 2021 στο περιοδικό Allergy αναφέρει αρκετές μελέτες που δείχνουν ότι τα αντιισταμινικά «συνταγογραφούνται ευρέως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για διάφορες ενδείξεις» και «ότι η βιβλιογραφία σχετικά με την ασφάλεια των αντιισταμινικών… είναι καθησυχαστική».

Αλλά η Δρ ΜακΜπέιν τονίζει επίσης ότι υπάρχουν και άλλες επιλογές. «Το καλύτερο φάρμακο για μια έγκυο ή μία γυναίκα που θηλάζει και έχει συμπτώματα αλλεργίας δεν είναι πάντα μια από του στόματος φαρμακευτική αγωγή», λέει. Αντίθετα, προτείνει να μιλήσετε με τον γιατρό σας σχετικά με οφθαλμικές σταγόνες ή ρινικά σπρέι για τη θεραπεία των πιο ενοχλητικών συμπτωμάτων, τα οποία μπορεί να είναι μια καλύτερη και χαμηλότερης επικινδυνότητας επιλογή.

«Δεδομένου ότι αυτά τα φάρμακα για την αλλεργία δεν λαμβάνονται από το στόμα, πολύ λιγότερα από αυτά εισέρχονται στο σύστημα μιας γυναίκας που είναι έγκυος ή που θηλάζει, και επομένως μειώνουν κάθε πιθανή έκθεση του εμβρύου ή του βρέφους που θηλάζει», λέει. Η Δρ ΜακΜπέιν τονίζει ότι είναι «πάντα καλύτερο να μιλάτε με έναν φαρμακοποιό ή γιατρό πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή κατά τη διάρκεια του θηλασμού».

Αξίζει να αναφερθεί ότι όταν πρόκειται για την ασφάλεια της χρήσης αλλεργικών φαρμάκων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, χρησιμοποιείται συχνά ασαφής γλώσσα όπως “μπορεί να είναι ασφαλής”. Η Ένωση Αμερικανικών Ιατρικών Κολλεγίων εξηγεί ότι επειδή οι έγκυες γενικά αποκλείονται από τις κλινικές δοκιμές, τα δεδομένα ασφάλειας συλλέγονται συχνά μέσω αναδρομικής ανάλυσης. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες ασφαλείς επιλογές — αλλά πρέπει να μιλάτε με τον γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να εξετάσει όλα τα δεδομένα και τις περιστάσεις και να σας υποδείξει την καλύτερη λύση.
Σημείωση σύνταξης: Αυτές οι πληροφορίες σε αυτό το άρθρο δεν αποτελούν ιατρική συμβουλή. Θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας σχετικά με θέματα που σχετίζονται με την υγεία σας και πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε ιατρική θεραπεία, ειδικά όταν είστε έγκυος.

Διαβάστε επίσης

Ακόμα και τα αθώα ποτά επηρεάζουν την υγεία του εγκεφάλου – Τα 6 χειρότερα

Εκδήλωση για τα 10 χρόνια του ΕΟΠΥΥ με κόντρες – Οι γιατροί ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.