Άμεσες θεραπείες για τον βήχα του παιδιού από λαρυγγίτιδα

Όταν ακούτε τον βήχα του παιδιού με λαρυγγίτιδα στη 1 τη νύχτα, μπορείτε να το βοηθήσετε με κάποιες κατ’ οίκον θεραπείες, μέχρι να το δει παιδίατρος. Ο ήχος του βήχα από λαρυγγίτιδα προκαλεί μεγάλη ανησυχία και δικαίως.

Η λαρυγγίτιδα είναι στην πραγματικότητα μια ιογενής λοίμωξη των φωνητικών χορδών και της τραχείας. Προκαλεί σφιχτό, χαμηλό και σκληρό βήχα (σαν γαύγισμα σκύλου που γαβγίζει) και βραχνή φωνή και στη συνέχεια θορυβώδη αναπνοή, η οποία ονομάζεται stridor.

Μερικές φορές προκαλεί έναν δονούμενο, τραχύ ήχο όταν το παιδί εισπνέει. Η αναπνοή είναι θορυβώδης και οι γονείς όσο και το παιδί τρομάζουν από τον ήχο.

Στη σοβαρή λαρυγγίτιδα, η αναπνοή γίνεται στην πραγματικότητα δύσκολη. Η βραχνάδα προκαλείται από το γεγονός ότι το άνοιγμα των φωνητικών χορδών γίνεται πιο στενό. Φανταστείτε ότι ο χώρος μεταξύ των φωνητικών χορδών έχει τη διάμετρο ενός καλαμακιού και στην λαρυγγίτιδα έχει τη διάμετρο ενός αναδευτήρα καφέ. Είναι πραγματικά δύσκολο να πάει αρκετός αέρας μέσα από κάτι τόσο στενό, και τότε ακούς αυτό τον βήχα που μοιάζει με γάβγισμα όταν το παιδί προσπαθεί να πάρει μια βαθιά αναπνοή και να βήξει τον αέρα.

Η λαρυγγίτιδα συνήθως διαρκεί για μερικές μέρες και γενικά χειροτερεύει τη νύχτα όπου για κάποιο λόγο τα συμπτώματα γίνονται έντονα τις ώρες μεταξύ 23:00 και 1:00 π.μ.

Τα χειρότερα συμπτώματα εμφανίζονται σε παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών και συνήθως δεν εμφανίζονται μετά την ηλικία των 8 ετών, όταν ο αεραγωγός του παιδιού είναι πλέον μεγαλύτερος.

Κατ’ οίκον θεραπείες για τον βήχα του παιδιού από λαρυγγίτιδα

Λοιπόν, πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτόν βήχα; Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε όταν είστε στο σπίτι είναι να ζεστάνετε το ντους με ατμό και να βάλετε το παιδί σας στο μπάνιο, γιατί ο ζεστός, υγρός αέρας φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα για να χαλαρώσει τις φωνητικές χορδές και να σπάσει αυτό τον βήχα.

Ένας υγραντήρας, όχι ένας ζεστός ατμοποιητής, αλλά ένας ψυχρός υγραντήρας θα μειώσει το πρήξιμο.

Ο κρύος αέρας βοηθά επίσης στην ανακούφιση του. Αν έξω κάνει κρύο, βγάλτε το παιδί σας έξω, αφού φορέσει κατάλληλα ρούχα.
Εάν δεν κάνει κρύο έξω, μπορείτε πραγματικά να κρατήσετε το παιδί σας μπροστά από μια ανοιχτή πόρτα κατάψυξης και να το βάλετε να πάρει μερικές βαθιές ανάσες.

Το μόνο πράγμα που θέλετε να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να κρατήσετε το παιδί σας ήρεμο, γιατί τα περισσότερα παιδιά ηρεμούν με αυτές τις θεραπείες.
Αλλά αν δεν το κάνουν και αγχωθούν περισσότερο, θα έχουν περισσότερο βήχα.

Οι σπασμοί του βήχα συχνά οφείλονται σε κολλώδη βλέννα που έχει παγιδευτεί στις φωνητικές χορδές, επομένως τα ζεστά υγρά μπορεί πραγματικά να βοηθήσουν στη χαλάρωση των φωνητικών χορδών και στη χαλάρωση αυτής της βλέννας.

Τα φάρμακα για τον βήχα είναι πολύ λιγότερο χρήσιμα από τον υγραντήρα ή τα ζεστά υγρά για τη λαρυγγίτιδα και σε παιδιά άνω των 6 ετών μπορούν να χορηγηθούν σταγόνες για τον βήχα, αλλά σε παιδιά κάτω των 4 ετών δεν πρέπει να χορηγούνται φάρμακα για τον βήχα. Δεν είναι πραγματικά ασφαλές. Σε παιδιά άνω των 12 μηνών μπορεί να δοθεί λίγο μέλι σε ένα κουτάλι για να βοηθήσει, αλλά ποτέ μην δίνετε μέλι στα μωρά.

Θα πρέπει να είστε σε επιφυλακή προκειμένου να πάτε αμέσως στο νοσοκομείο γιατί σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί ο αεραγωγός να κλείσει. Σε αυτή την περίπτωση, το παιδί μπορεί να γίνει μπλε, να λιποθυμήσει ή να σταματήσει να αναπνέει.

Αν δείτε λοιπόν ότι οι κατ’ οίκον θεραπείες δεν βελτιώνουν την κατάσταση, μη χάνετε χρόνο και απευθυνθείτε στον παιδίατρο ή το πλησιέστερο νοσοκομείο.

Με πληροφορίες από το Παιδιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Utah

 

Διαβάστε επίσης

Τα 10 καλύτερα τυριά για τα άτομα με διαβήτη

Σταθερά στις πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην Ευρώπη στους σκληρούς δείκτες της COVID-19

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.