Τα 10 καλύτερα τυριά για τα άτομα με διαβήτη

Τα άτομα με διαβήτη μπορούν να τρώνε τυρί με μέτρο, αλλά υπάρχουν συγκεκριμένα τυριά που βοηθούν στη διαχείριση του διαβήτη.

Το τυρί είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσετε τις ποσότητες πρωτεΐνης εάν έχετε διαβήτη. Ωστόσο, δεν βοηθούν όλα τα είδη τυριών.

Για τα άτομα με διαβήτη, ο έλεγχος των τροφών που καταναλώνουν, ειδικά εκείνων με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, παίζει καθοριστικό ρόλο στον χειρισμό των συμπτωμάτων τους.

Το τυρί είναι κυρίως πρωτεΐνες και λίπος. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να φάτε όλα τα τυριά εάν έχετε διαβήτη;

Ορισμένα τυριά είναι υψηλά σε θερμίδες και λίπος, και ακόμη κι αν μπορεί να μην επηρεάσουν άμεσα τα επίπεδα γλυκόζης σας, τέτοιες τροφές οδηγούν σε αύξηση βάρους, κάνοντας την ινσουλίνη να μην λειτουργεί σωστά.

10 νόστιμες και υγιεινές επιλογές τυριών για άτομα με διαβήτη

Η κατανάλωση τυριού μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ελέγξετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κάθε φορά που τρώτε αμυλούχα τρόφιμα, καθώς η πρωτεΐνη έχει ελάχιστη επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επίσης, δεδομένου ότι η πρωτεΐνη χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθεί, βοηθά στην απελευθέρωση των μορίων σακχάρου πιο αργά στην κυκλοφορία του αίματος, και έτσι έχετε πιο σταθερά επίπεδα γλυκόζης.

Για παράδειγμα, το να τρώτε τοστ από ψωμί σίτου με λίγο τυρί θα έχει μικρότερο αντίκτυπο στο σάκχαρό σας από το να το φάτε μόνο του.

Ωστόσο, πρέπει να είστε προσεκτικοί σχετικά με το είδος τυριού που θα συμπεριλάβετε σε μια υγιεινή διατροφή.

Τα 10 καλύτερα τυριά για άτομα με διαβήτη

1. Τυρί κότατζ
Το τυρί κότατζ είναι μια από τις καλύτερες επιλογές που μπορείτε να καταναλώνετε εάν έχετε διαβήτη. Είναι μια ευέλικτη επιλογή που συνδυάζεται όμορφα με γλυκά και αλμυρά φαγητά.

Τυρί cottage (1%) 30 γραμ.:

Θερμίδες: 20
Υδατάνθρακες: 0,8 γρ
Πρωτεΐνες: 3,5 γρ
Λίπη: 0,2 γρ
Κορεσμένο λίπος: 0,7 γρ

2. Κατσικίσιο τυρί (Chevre)
Μια άλλη επιλογή που πρέπει να συμπεριλάβετε στο πρόγραμμα γευμάτων σας είναι το κατσικίσιο τυρί. Έχει κρεμώδη υφή και πιο έντονη γεύση σε σύγκριση με το cottage cheese.

Μαλακό κατσικίσιο τυρί 30 γραμ.:

Θερμίδες: 75
Υδατάνθρακες: 0 γρ
Πρωτεΐνες: 5,2 γρ
Λίπη: 6,0 γρ
Κορεσμένο λίπος: 4,1 γρ

Αν και το κατσικίσιο τυρί είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, έχει κορεσμένα λίπη. Έτσι, τα άτομα με διαβήτη μπορούν να το συμπεριλάβουν, αλλά να αποφεύγουν άλλες πηγές κορεσμένων λιπαρών όπως το βούτυρο, το κρέας με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και άλλα τυριά υψηλής επεξεργασίας.

3. Φέτα
Το τυρί φέτα είναι μια άλλη βιώσιμη επιλογή.

Τυρί φέτα 30 γραμ.:

Θερμίδες: 75
Υδατάνθρακες: 0 γρ
Πρωτεΐνες: 4,0 γρ
Λίπη: 6,1 γρ
Κορεσμένο λίπος: 3,8 γρ
Λάβετε υπόψη ότι η φέτα είναι επίσης υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά σε σύγκριση με άλλα είδη τυριών. Για το λόγο αυτό, προσέξτε να μην υπερβάλλετε στην ποσότητα που τρώτε.

4. Τυρί τσένταρ
Το φυσικό τυρί τσένταρ είναι μια επιλογή αν θέλετε ένα πιο ώριμο τυρί για τσιμπολόγημα.

Τυρί τσένταρ 30 γραμ.:

Θερμίδες: 114
Υδατάνθρακες: 0,9 γρ
Πρωτεΐνες: 6,5 γρ
Λίπη: 6,1 γρ
Κορεσμένο λίπος: 5,4 γρ

Το τυρί τσένταρ είναι μια επιλογή με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες όπως κάθε άλλο επεξεργασμένο τυρί, που σημαίνει ότι πρέπει να το καταναλώνετε με μέτρο για να αποφύγετε μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες.

5. Μοτσαρέλα
Το τυρί μοτσαρέλα είναι δυνατόν να το συμπεριλάβετε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε το κοτόπουλο ή το κρέας και να έχετε μια πιο φυτική ή χορτοφαγική προσέγγιση.

Τυρί μοτσαρέλα 30 γραμ:

Θερμίδες: 72
Υδατάνθρακες: 0,8 γρ
Πρωτεΐνες: 6,7 γρ
Λίπη: 4,5 γρ
Κορεσμένο λίπος: 2,9 γρ

Όταν αγοράζετε τυρί μοτσαρέλα, προτιμήστε από γάλα με χαμηλά λιπαρά ή μερικώς αποβουτυρωμένο. Αυτό μπορεί να μειώσει σημαντικά την περιεκτικότητα σε λίπος και θερμίδες.

Μπορείτε να το συμπεριλάβετε ως την κύρια πηγή πρωτεΐνης στο γεύμα. Για παράδειγμα, η προσθήκη τυριού μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε την αύξηση του σακχάρου στο αίμα εάν έχετε μια μικρή μερίδα μακαρόνια .

6. Έμενταλ
Το Emmental είναι μια άλλη επιλογή που δεν θα θέσει σε κίνδυνο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

Γαλλικό Emmental 30 γραμ.:

Θερμίδες: 117
Υδατάνθρακες: 0 γρ
Πρωτεΐνες: 8,4 γρ
Λίπη: 8,4 γρ
Κορεσμένο λίπος: 5,0 γρ
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνη, είναι μια εξαιρετική επιλογή για να το συμπεριλάβετε εάν θέλετε να φτιάξετε ένα σάντουιτς με τυρί (με ψωμί ολικής αλέσεως) που λιώνει εύκολα.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε λιπαρά, είναι ένα τυρί πολύ πλούσιο σε θερμίδες, επομένως πρέπει να το καταναλώνετε με μέτρο.

7. Τυρί κρέμα
Τα άτομα με διαβήτη μπορούν να τρώνε κρέμα τυριού, αλλά καλό είναι να το συνοδεύουν ψωμί ολικής αλέσεως.

Επιπλέον, φροντίστε να το καταναλώνετε με μέτρο λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε λιπαρά και να συμπεριλάβετε πάντα μια επιλογή πρωτεΐνης όπως αυγά ή φέτες σολομού.

Τυρί κρέμα 30 γραμ:

Θερμίδες: 99
Υδατάνθρακες: 1,6 γρ
Πρωτεΐνες: 1,7 γρ
Λίπη: 9,8 γρ
Κορεσμένο λίπος: 5,7 γρ
Για όσους θέλουν να μειώσουν το λίπος και τις θερμίδες, μπορείτε πάντα να επιλέξετε μια επιλογή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Ωστόσο, φροντίστε να ελέγξετε τη διατροφική ετικέτα, καθώς, σε ορισμένες περιπτώσεις, για να έχουν την ίδια συνοχή με την κανονική επιλογή, προστίθενται πληρωτικά, γεγονός που αυξάνει την περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

8. Τυρί ρικότα
Αν ψάχνετε για μια επιλογή τυριού με χαμηλές θερμίδες, το τυρί ricotta είναι μια εξαιρετική επιλογή.

Τυρί ρικότα 30 γραμ.:

Θερμίδες: 39
Υδατάνθρακες: 1,5 γρ
Πρωτεΐνες: 3,2 γρ
Λίπη: 2,2 γρ
Κορεσμένο λίπος: 1,4 γρ
Ένα από τα οφέλη του τυριού ricotta είναι ότι μπορείτε να το συμπεριλάβετε σε αλμυρά και γλυκά πιάτα.

9. Τυρί Προβολόνε
Το λιωμένο τυρί προβολόνε κάνει ένα εξαιρετικό ντιπ.

Τυρί προβολόνε 30 γραμ.:

Θερμίδες: 99
Υδατάνθρακες: 0,6 γρ
Πρωτεΐνες: 7,3 γρ
Λίπη: 7,5 γρ
Κορεσμένο λίπος: 4,9 γρ

Το τυρί προβολόνε είναι επίσης φιλικό προς την δίαιτα κέτο .

10. Ελβετικό τυρί
Τέλος, ένα από τα καλύτερα τυριά για άτομα με διαβήτη είναι το ελβετικό τυρί.

Ελβετικό τυρί 30 γραμ.:

Θερμίδες: 111
Υδατάνθρακες: 0,4 γρ
Πρωτεΐνες: 7,8 γρ
Λίπη: 8,8 γρ
Κορεσμένο λίπος: 5,2 γρ
Ένα τέλειο σνακ είναι να φτιάξετε ρολά ζαμπόν και ελβετικού τυριού . Δεδομένου ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, αυτό το σνακ θα σας κάνει να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Είναι κακό το τυρί για όσους πάσχουν από διαβήτη;

Το τυρί δεν είναι κακό για άτομα με διαβήτη; Ωστόσο, ανάλογα με τον τύπο του τυριού, επιλογές με υψηλότερα λιπαρά όπως το Swiss και το provolone πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, καθώς η πρόσληψη υψηλής θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

Το τυρί αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα;

Όχι, το τυρί δεν έχει σημαντική επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Στην πραγματικότητα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Η έρευνα δείχνει ότι η πρωτεΐνη γάλακτος μπορεί να αυξήσει ελαφρώς τα επίπεδα ινσουλίνης, η οποία βοηθά στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε υγιή άτομα και άτομα με διαβήτη.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα φάτε μια τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, συνδυάστε την με λίγο τυρί για να μειώσετε την απόκριση της γλυκόζης.

Με πληροφορίες από healthreporter.com

Διαβάστε επίσης

Σταθερά στις πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην Ευρώπη στους σκληρούς δείκτες της COVID-19

Οι μαθητές έχασαν πάνω από το 1/3 ενός έτους μάθησης, λόγω πανδημίας – Ιδίως στα μαθηματικά

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.