Ιλαρά: Προειδοποίηση από τον ΠΟΥ για τα ανεμβολίαστα παιδιά

Περίπου 40 εκατομμύρια παιδιά είναι ανεμβολίαστα έναντι της ιλαράς, καθώς πολλά έχασαν την πρώτη δόση του εμβολίου λόγω της πανδημίας και άλλα έχασαν την δεύτεηρ δόση για τον ίδιο λόγο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, σε κοινή ανακοίνωσή τους, αναφέρουν πως στη διάρκεια της πανδημίας μειώθηκαν δραματικά οι εμβολιασμοί έναντι της ιλαράς, ενώ ελαττώθηκε και η επιτήρηση της από τους αρμόδιους φορείς.

Ανεμβολίαστα παιδιά

Σύμφωνα με στοιχεία, το 2021 περίπου 40 εκατομμύρια παιδιά έμειναν ανεμβολίαστα, εκ των οποίων: 25 εκατομμύρια παιδιά έχασαν την πρώτη δόση του εμβολίου για την ιλαρά και 14,7 εκατομμύρια παιδιά έχασαν τη δεύτερη δόση.

Επίσης, καταγράφηκαν παγκοσμίως 9 εκατομμύρια κρούσματα και 128.000 θάνατοι από ιλαρά, ενώ σε 22 χώρες σημειώθηκαν μεγάλες επιδημίες. Τα τελευταία χρόνια, η ιλαρά επανεμφανίστηκε σε 10 χώρες οι οποίες είχαν κατορθώσει κατά το παρελθόν να την εκριζώσουν.

Μόλις το 81% κατά μέσον όρο των παιδιών σε όλο τον κόσμο έχουν κάνει την πρώτη δόση από το εμβόλιο της ιλαράς. Και μόνο το 71% έχουν πλέον κάνει και τη δεύτερη δόση. Το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί διεθνώς από το 2008.

Τα ποσοστά αυτά συνιστούν σημαντική υποχώρηση στην παγκόσμια προσπάθεια για εκρίζωση της νόσου ή αποτροπή των επιδημιών, που απαιτεί πλήρως εμβολιασμένο το τουλάχιστον 95% του πληθυσμού .

«Το παράδοξο με την πανδημία είναι ότι ετοιμάστηκαν εμβόλια κατά της COVID-19 σε χρόνο ρεκόρ και έγινε η μεγαλύτερη εμβολιαστική εκστρατεία στην ιστορία, τη στιγμή που διαταράσσονταν σημαντικά τα προγράμματα εμβολιασμών ρουτίνας», τόνισε ο γενικός διευθυντής του Π.Ο.Υ. Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus. «Είναι απολύτως απαραίτητο να επανέλθουν στο φυσιολογικό τα προγράμματα ανοσοποίησης. Πίσω από κάθε στατιστικό στοιχείο, υπάρχουν παιδιά που κινδυνεύουν από μία νόσο η οποία μπορεί να προληφθεί».

Διαβάστε επίσης

Τα Χριστούγεννα των Ελλήνων: Τι προσέχουν οι νεότεροι και πόσο τελικά λατρεύουμε τα μελομακάρονα

Φουλ δραστηριότητα της γρίπης με πάνω από 10% θετικότητα – Πρώιμη επιδημία λέει το ECDC

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.