Το μητρικό γάλα «ασπίδα» για βρέφη και μητέρες

«Το μητρικό γάλα αποτελεί το χρυσό πρότυπο για τη διατροφή των βρεφών, επειδή είναι μοναδικά προσαρμοσμένο στο να καλύπτει τις ανάγκες τους», επισημαίνει η διευθύντρια της Β’ Πανεπιστημιακής Νεογνολογικής Κλινικής – Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, καθηγήτρια ΑΠΘ Ελισάβετ Διαμαντή, με αφορμή το 4ο Κλινικό Φροντιστήριο Μητρικού Θηλασμού, που διοργανώνεται στις 5 Νοεμβρίου, στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου Παπαγεωργίου.

«Ο μητρικός θηλασμός και το μητρικό γάλα προσφέρουν σημαντικά οφέλη τόσο στη μητέρα όσο και στο νεογνό, ενώ για την προαγωγή του θηλασμού θεωρείται κομβικός ο ρόλος των καλά ενημερωμένων επαγγελματιών υγείας. Αυτοί, λοιπόν, και ειδικά οι παιδίατροι, πρέπει να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να δημιουργήσουν και να προάγουν ασφαλείς και υποστηρικτικές συνθήκες στις μητέρες που επιλέγουν να θηλάσουν.

Η πανδημία της COVID-19 επηρέασε αρνητικά την προαγωγή του θηλασμού. Επιβεβαίωσε όμως, για ακόμη μία φορά, πόσο θαυμαστός είναι αυτός ο “ζωντανός ιστός” στην προστασία της υγείας των βρεφών», σημειώνει η κ. Διαμαντή.

4ο Κλινικό Φροντιστήριο Θηλασμού

Το 4ο Κλινικό Φροντιστήριο Θηλασμού έχει ως θέμα τις «Κατευθυντήριες οδηγίες προαγωγής μητρικού θηλασμού & χορήγησης μητρικού γάλακτος στην κλινική πράξη – CDC 2022», διοργανώνεται με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού (1-7 Νοεμβρίου) και απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας, όπως νεογνολόγοι, παιδίατροι, μαιευτήρες, μαίες και διαιτολόγοι.

Οι εργασίες του Φροντιστηρίου θα πραγματοποιηθούν στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου (8:00-16:00) και στη διάρκειά τους οι επιστήμονες της Κλινικής θα επιδιώξουν να αναδείξουν τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού για την επιβίωση και σωστή ανάπτυξη των νεογνών, αλλά και για την υγεία των μητέρων.

Να σημειωθεί ότι στη Β’ Πανεπιστημιακή Νεογνολογική Κλινική-ΜΕΝΝ στο Παπαγεωργίου λειτουργεί από το 2019 Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος, που εξοπλίστηκε με χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, εξασφαλίζοντας την καλύτερη τροφή για τα βρέφη χάρη στη δωρεά μητέρων που έχουν περίσσευμα γάλακτος.

Στην ιστοσελίδα https://www.milkbank.gr/, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν έγκυρη πληροφόρηση για τη λειτουργία της Τράπεζας Μητρικού Γάλακτος και να ενημερωθούν για τις δράσεις της.

Διαβάστε επίσης 

Δύο καφέδες τη μέρα στην εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσουν στη γέννηση πιο κοντού παιδιού

Συναγερμός στην Ινδονησία: Οι αρχές ανακαλούν σιρόπια, μετά τον θάνατο 150 παιδιών

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.