Δύο ελληνικές έρευνες ξεκινούν για τον διαβήτη τύπου 1, μετά την καμπάνια «Ζω τη ζωή μ’ ένα τραγούδι»

Δύο νέες έρευνες για τον Διαβήτη τύπου 1 ξεκινούν στην Ελλάδα, χάρη στην καμπάνια «Ζω τη ζωή μ’ ένα τραγούδι» της Πανελλήνιας Ένωσης Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη.

Η καμπάνια «Ζω τη ζωή μ’ ένα τραγούδι», που ξεκίνησε από την ΠΕΑΝΔ το Νοέμβριο του 2021, έτος συμπλήρωσης 100 ετών από την ανακάλυψη της ινσουλίνης, ολοκληρώθηκε την Δευτέρα με την επίδοση των επιταγών συνολικού ποσού 32.000 ευρώ, στους ερευνητές που επελέγησαν για την ιατρική έρευνα για το Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, και θα αφορά όλα τα παιδιά που νοσούν σήμερα ή θα νοσήσουν στο μέλλον από Διαβήτη τύπου 1.

Για τα δύο αυτά προγράμματα υπεύθυνοι είναι ο κ. Νικόλας Νικολαΐδης, από τη Μονάδα Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», και ο Καθηγητής Παθολογίας Γεώργιος Στεργίου, από το Κέντρο Υπέρτασης STRIDE-7 της Γ’ Παθολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, στο Νοσοκομείο Σωτηρία.

Οι δύο έρευνες για τον διαβήτη τύπου 1

Η έρευνα του κ. Νικολαΐδη, που επιχορηγείται με το ποσό των 21.000 ευρώ, έχει τίτλο «Πρωτεομική ανάλυση δακρύων σε παιδιά και εφήβους με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και συσχέτιση με το επίπεδο γνωστικών λειτουργιών» και αποσκοπεί στον εντοπισμό βιοδεικτών που θα επιτρέπουν τον πρώιμο εντοπισμό του κινδύνου έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών σε ασθενείς με ΣΔτ1 κατά την αρχική διάγνωση, προκειμένου να βελτιωθεί η παρακολούθηση και αντιμετώπιση των ασθενών αυτών.

Το ερευνητικό πρόγραμμα του κ. Στεργίου, που θα στηριχθεί με το ποσό των 11.000 ευρώ, έχει τίτλο «Ημερήσια μεταβλητότητα γλυκόζης και συσχέτιση με την ημερήσια διακύμανση αρτηριακής πίεσης και την ασυμπτωματική βλάβη οργάνων-στόχων σε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1» και αποσκοπεί στον εντοπισμό ενός υποπληθυσμού ασθενών με ΣΔτ1 που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ασυμπτωματικής βλάβης οργάνων-στόχων. Η ανεύρεση του υποπληθυσμού αυτού ασθενών υψηλού κινδύνου θα επιτρέψει τον εξατομικευμένο σχεδιασμό αποτελεσματικότερων στρατηγικών πρόληψης και αντιμετώπισης.

Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα η πρόεδρος της ΠΕΑΝΔ κα. Σοφία Μανέα παρέδωσε τις δύο επιταγές στους ερευνητές, ενώ στην εκδήλωση έδωσαν το παρών οι καλλιτέχνες κ. Γιώργος Θεοφάνους, κ. Μελίνα Ασλανίδου και κ. Θάνος Παπανικολάου, καθώς και εκπρόσωποι της δισκογραφικής εταιρείας Panik Records, που αγκάλιασαν με ενθουσιασμό το στόχο της Π.Ε.Α.Ν.Δ. από την πρώτη στιγμή και συμμάχησαν μαζί της αφιλοκερδώς, προσφέροντάς το τραγούδι «Ζω τη Ζωή».

Η καμπάνια της ΠΕΑΝΔ ήταν υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.

Δύο ελληνικές έρευνες ξεκινούν για τον διαβήτη τύπου 1, μετά την καμπάνια «Ζω τη ζωή μ’ ένα τραγούδι»
Από αριστερά προς τα δεξιά οι κ.κ.: Γιώργος Στεργίου, Ερευνητής, Μελίνα Ασλανίδου, Ερμηνεύτρια τραγουδιού «Ζω τη Ζωή», Σοφία Μανέα, Πρόεδρος Π.Ε.Α.Ν.Δ., Νικόλας Νικολαΐδης, Ερευνητής.

Διαβάστε επίσης

Δίαιτα για Χασιμότο: Οι τροφές που δεν καταστρέφουν τον θυρεοειδή

Θα είναι γρίπη, RSV ή COVID; Το πιθανό ενδεχόμενο να έχουμε τριδημία

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.