Γιατί τα μόνιμα δόντια του παιδιού μου είναι κίτρινα; Τι πρέπει να κάνω;

Γύρω στα πέντε έως επτά χρόνια, όλα τα παιδιά θα αρχίσουν να χάνουν τα νεογιλά τους δόντια καθώς εμφανίζονται τα μόνιμα. Τα μόνιμα δόντια όχι μόνο μεγαλώνουν περισσότερο από τα πρώτα τους, αλλά φαίνεται να έχουν και μια κίτρινη απόχρωση. Οι γονείς μπορεί να αναρωτιούνται γιατί συμβαίνει αυτό και μερικοί μπορεί ακόμα και να ανησυχούν για αυτό το χρώμα. Ωστόσο, δεν πρόκειται για κάτι ανησυχητικό. Στην πραγματικότητα το χρώμα θα αρχίσει να φαίνεται πιο ομοιόμορφο στο στόμα του παιδιού με την πάροδο του χρόνου.

Αν, λοιπόν, το παιδί σας εμφανίζει τώρα τα πρώτα του δόντια, είναι πολύ πιθανό να παρατηρήσετε, ότι αυτά δείχνουν πολύ διαφορετικά από τα νεογιλά του. Όχι μόνο τα νεογιλά δόντια είναι πιο λευκά από τα μόνιμα, αλλά είναι και πιο λεία. Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με την οικογενειακή οδοντίατρο Ashley Niles, επειδή τα μόνιμα δόντια είναι μεγαλύτερα από τα νεογιλά και πρέπει να βγουν στην επιφάνεια. Ως αποτέλεσμα, θα υπάρχουν “οδοντωτές” άκρες σε αυτά και αρχικά κίτρινο χρώμα. Ωστόσο, και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά, με τον καιρό θα εξαφανιστούν καθώς τα δόντια θα γίνονται πιο ώριμα.

Τι είναι αυτό που κάνει τα μόνιμα δόντια κίτρινα;

Σύμφωνα με το Science Direct, τα μόνιμα δόντια περιέχουν λιγότερη οδοντίνη, συγκριτικά με τα νεογιλά, και αυτό κάνει το χρώμα τους να δείχνει πιο κίτρινο. Η οδοντίνη, βρίσκεται στη δεύτερη στοιβάδα του δοντιού, κάτω από το σμάλτο. Αν το σμάλτο αρχίσει να φεύγει, η οδοντίνη εκτίθεται και το δόντι γίνεται πιο ευαίσθητο.

Η οδοντίνη, λοιπόν, είναι κίτρινη. Και επειδή τα μόνιμα δόντια είναι μεγαλύτερα, το κίτρινο αυτό φαίνεται πιο έντονο. Επιπλέον, το σμάλτο στα βρεφικά δόντια είναι πολύ πιο παχύ. Αυτό, όμως, όσο το δόντι ωριμάζει θα αλλάξει. Με τα χρόνια, τα δόντια θα αρχίσουν να σκληραίνουν και όσο περισσότερο τα φροντίζει το παιδί μας, τόσο πιο λευκό και λαμπερό θα είναι το χρώμα τους.

Πηγή: moms.com

Διαβάστε επίσης

Bristol Myers Squibb Ελλάδας: Δυναμική συμμετοχή στην Παγκόσμια Εβδομάδα Ασθενών 

ΠΟΥ: Αύξηση κρουσμάτων και θανάτων από χολέρα

Το κόλπο που θα κάνει το κρέας πιο τρυφερό και ζουμερό από ποτέ

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.