Το δελεαστικό πλεονέκτημα και το αξιόλογο μειονέκτημα της vegan διατροφής στα παιδιά

Νέα μελέτη εξετάζει τους κίνδυνους μιας vegan διατροφής στα παιδιά και δείχνει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα στον οργανισμό στην ενήλικη ζωή τους.

Τα παιδιά που μεγαλώνουν με vegan διατροφή μπορεί να έχουν πιο υγιείς καρδιές και λιγότερο σωματικό λίπος από τα παμφάγα, αλλά φαίνεται ότι έχουν πιο χαμηλό ανάστημα και πιο αδύναμα οστά, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ερευνητές από το UCL Great Ormond Street Institute of Child Health και το Children’s Memorial Health Institute στη Βαρσοβία της Πολωνίας, διεξήγαγαν πρόσφατα μια μελέτη που εξέτασε τους «κίνδυνους μιας vegan διατροφής στα παιδιά».

Επικεντρώθηκε σε 187 υγιή παιδιά ηλικίας πέντε έως 10 ετών μεταξύ 2014 και 2016. Από αυτά, τα 63 παιδιά ήταν χορτοφάγα, 52 vegan και 72 παμφάγα.

Στα δεδομένα ελήφθησαν υπόψη η ανάπτυξη, η σύσταση του σώματος, ο καρδιαγγειακός κίνδυνος και η κατάσταση των μικροθρεπτικών συστατικών σε παιδιά χορτοφάγα ή vegan.

Στη συνέχεια συγκρίθηκαν με την ομάδα των παιδιών που κατανάλωναν κρέας στη διατροφή τους.

Οι συγγραφείς της μελέτης, που εξέτασε τους κίνδυνους μιας vegan διατροφής στα παιδιά, προειδοποίησαν τους γονείς που ακολουθούν για τα παιδιά τους μία vegan δίαιτα ότι θα πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους.

Ευρήματα μελέτης σε παιδιά που μεγάλωσαν με vegan δίαιτες

Όσα παιδιά ακολουθούσαν μια φυτική διατροφή (vegan) ήταν κατά μέσο όρο 3 εκατοστά πιο κοντά από εκείνα που έτρωγαν κρέας.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα βίγκαν παιδιά είχαν 4-6% λιγότερη περιεκτικότητα στα οστά και είχαν περισσότερες από τρεις φορές πιθανότητες να έχουν έλλειψη βιταμίνης Β12 από τα παμφάγα.

Το πλεονέκτημα της vegan διατροφής στα παιδιά

Ωστόσο, είχαν 25% χαμηλότερα επίπεδα λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL) – την ανθυγιεινή μορφή χοληστερόλης – και χαμηλότερα επίπεδα σωματικού λίπους.

«Βρήκαμε ότι οι vegans είχαν υψηλότερη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών που υποδεικνύουν έναν «μη επεξεργασμένο» τύπο φυτικής διατροφής, η οποία με τη σειρά της συνδέεται με χαμηλότερο σωματικό λίπος και καλύτερο προφίλ καρδιαγγειακού κινδύνου», δήλωσε η Δρ Małgorzata Desmond, συν-συγγραφέας της μελέτης.

Οι συγγραφείς είπαν ότι στα βίγκαν παιδιά θα πρέπει να χορηγούνται συμπληρώματα βιταμίνης Β12 και βιταμίνης D για να μειωθούν οι πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία.

«Η χαμηλότερη πρόσληψη πρωτεϊνών, ασβεστίου και βιταμινών Β12 και D μπορεί να εξηγεί τις λιγότερο ευνοϊκές επιδράσεις της vegan διατροφής στα οστά και την ανάπτυξη των παιδιών».

Διαβάστε επίσης

Σύνδρομο post-COVID σε παιδιά και εφήβους ηλικίας έως 17 ετών

Η Ελλάδα υποδέχεται την πανσέληνο του Αυγούστου – Οι δωρεάν εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.