Η Ελλάδα υποδέχεται την πανσέληνο του Αυγούστου – Οι δωρεάν εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Με δεκάδες δωρεάν εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα υποδέχεται η Ελλάδα την πανσέληνο του Αυγούστου.

Μια σειρά δωρεάν εκδηλώσεων έχει οργανώσει το υπουργείο Πολιτισμού από αύριο Πέμπτη 11 Αυγούστου σε τοποθεσίες, μουσεία και αξιοθέατα, προκειμένου Έλληνες και ξένοι, να απολαύσουν το μεγάλο φεγγάρι του Αυγούστου.

Την Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022, 105 αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία, σε ολόκληρη τη χώρα, θα υποδεχθούν το κοινό κάτω από το φως της πανσελήνου.

Οι δωρεάν εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα για την πανσέληνο

Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε 50 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ενώ 55 θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό με ελεύθερη είσοδο. Η φετινή διοργάνωση, θα πλαισιωθεί από εκδηλώσεις στις 11 Αυγούστου, καθώς επίσης και στις 13, 19, 20 και 27 Αυγούστου. Το πρόγραμμα, περιλαμβάνει κυρίως συναυλίες, αλλά και θεατρικές και χοροθεατρικές παραστάσεις, ποιητικές βραδιές, προβολές, αστροπαρατήρηση και ξεναγήσεις, πολλές εκ των οποίων πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τοπικούς συλλόγους. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Φέτος, εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η διοργάνωση είναι αφιερωμένη στο γεγονός της Εξόδου του ελληνισμού από τη Μικρά Ασία και του ίχνους που άφησε στη συλλογική μνήμη. Ως θέμα της αφίσας των εκδηλώσεων, επιλέχθηκε μία φωτογραφία του Boissonnas με τίτλο «Η Αχειροποίητος ως καταυλισμός Ελλήνων προσφύγων από τη Θράκη και τη Μικρά Ασία». Πρόκειται για λήψη του 1919, και τα προσφυγόπουλα που απαθανατίζονται, βρέθηκαν εκεί από άλλες καταστροφές που έφερε ο πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Ωστόσο, η φωτογραφία αυτή αποτελεί, μία διαχρονική καταγραφή του ξεριζωμού, της αναπάντεχης απώλειας, της φυγής και της απορίας μπροστά σε μια επιβεβλημένη μοίρα.

Δωρεάν εκδήλωση για την Πανσέληνο στο Μουσείο της Ακρόπολης

Την Παρασκευή 12 Αυγούστου, το Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα θα φιλοξενήσει μια ειδική εκδήλωση «πανσέληνου» με τη μπάντα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στον προαύλιο χώρο του μουσείου με έναρξη στις 21:00.

Οι χώροι που είναι ανοιχτοί για το κοινό την Παρασκευή περιλαμβάνουν το Βυζαντινό Μουσείο Έβρου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Φιλίππων, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Αρχαίο Θέατρο Μίεζας, το Αρχοντικό Τσιατσιάπα στην Καστοριά, τον Αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, Αρχαιολογικός Χώρος Νικόπολης – Ωδείο, Κάστρο Πάργας, Βυζαντινό Κάστρο Τρικάλων, Αρχαιολογικός Χώρος Ρωμαϊκών και Μεσαιωνικών Υδραγωγείων Πάτρας, Αρχαιολογικός Χώρος Ολυμπίας, Ναός Επικουρίου Απόλλωνα και πολλά άλλα.

Το πρόγραμμα 2022 διοργανώνεται από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου σε συνεργασία με τοπικές κυβερνήσεις και συλλόγους πολιτιστικής κληρονομιάς.

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα εκδηλώσεων και τοποθεσιών εδώ

ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ 2022 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ_GR

Διαβάστε επίσης

Τι είπε η Ολίβια Νιούτον-Τζον, λίγες μέρες πριν από το τέλος, στην Φρέντσι από το «Grease» – Τα λόγια της Ρίτζο

Τα σημάδια που δείχνουν ότι σας έχει βαρεθεί – Δώστε προσοχή στο τελευταίο

Αυτό είναι το απλό πρόγραμμα διατροφής της Χάιντι Κλουμ με την ελληνική προσθήκη

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.