Πώς να μάθει το παιδί σας να οδηγεί ποδήλατο

Το παιδί σας τρέχει και πηδά και τώρα είναι έτοιμο για την επόμενη μεγάλη πρόκληση, να μάθει να οδηγεί ποδήλατο!

Αφού μάθει τα βασικά σε ένα τρίκυκλο, το παιδί σας που μεγαλώνει είναι επιτέλους έτοιμο να δοκιμάσει τις δεξιότητές του σε δύο τροχούς.

Πότε να μάθει το παιδί σας να οδηγεί ποδήλατο

Κάθε παιδί είναι διαφορετικό, αλλά τα περισσότερα παιδιά είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν το ποδήλατο περίπου στην ηλικία των 4 ετών.

Επιλέγοντας ένα ποδήλατο για το παιδί σας

Το πιο σημαντικό βήμα: Η επιλογή ενός ασφαλούς ποδηλάτου για το παιδί σας είναι ζωτικής σημασίας, οπότε ποιος είναι ο καλύτερος τύπος για αγορά;

«Το καλύτερο είδος ποδηλάτου για να μάθουν τα παιδιά είναι ένα όρθιο ποδήλατο με τουλάχιστον ένα χειρόφρενο», λέει στο verywellfamily.com η Σούζαν ΜακΛούκας, η οποία διδάσκει οδήγηση ποδηλάτου για περισσότερα από 30 χρόνια και είναι η διευθύντρια στο Bicycle Riding School στο Somerville, Mass. Το χειρόφρενο, εξηγεί, είναι απαραίτητο για να κρατάτε το παιδί σας ασφαλές.

Συνιστά επίσης ένα ποδήλατο αρκετά μικρό ώστε τα πόδια του παιδιού σας να αγγίζουν το έδαφος: “Για να μάθει να οδηγεί, θέλετε ένα ποδήλατο όπου το παιδί μπορεί να κάθεται στο κάθισμα και να φτάνουν τα πόδια του κανονικά στο έδαφος και όχι στις μύτες”.

Ποδήλατο με πεντάλια ή ποδήλατο ισορροπίας με τροχούς προπόνησης;

Είτε επιλέξετε ένα ποδήλατο ισορροπίας είτε τροχούς προπόνησης για το παιδί σας είναι θέμα προτίμησης. Υπάρχουν οφέλη και από τις δύο επιλογές.

«Συνιστούμε πάντα στα παιδιά να ξεκινούν με ένα ποδήλατο ισορροπίας», εξηγεί η Sydney Sotelo, υπεύθυνος εκπαιδευτικού προγράμματος για την Ένωση Ποδηλατιστών Περιοχής της Ουάσιγκτον (WABA). “Ένα ποδήλατο ισορροπίας διδάσκει στα παιδιά τις πιο βασικές δεξιότητες που είναι απαραίτητες για να μάθουν πώς να οδηγούν: ισορροπία, συντονισμό και πώς να μετατοπίζουν το βάρος από τη μία πλευρά στην άλλη.”

Προσθέτει ότι μπορείτε να ξεκινήσετε βγάζοντας τα πετάλια από το ποδήλατο του παιδιού σας. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να μετατραπεί οποιοδήποτε ποδήλατο σε ποδήλατο ισορροπίας. «Χρησιμοποιούμε την ίδια διαδικασία στις τάξεις ενηλίκων επειδή λειτουργεί», λέει.

Η ΜακΛούκας συμφωνεί, λέγοντας: «Τα ποδήλατα ισορροπίας είναι ο καλύτερος τρόπος… Τα περισσότερα παιδιά θα ανακαλύψουν τη διασκέδαση του ολίσθησης και της ισορροπίας». Αν επιλέξετε ποδήλατο προπόνησης, ξεκινήστε με τη σέλα στο πιο χαμηλό σημείο για να φτάνουν τα πόδια στο έδαφος και σταδιακά σηκώστε τη σέλα καθώς εξοικειώνονται περισσότερο. «Με αυτόν τον τρόπο το παιδί ενθαρρύνεται να μάθει να ισορροπεί», λέει.

Φορώντας το σωστό κράνος όταν το παιδί μαθαίνει ποδήλατο

Διαλέξατε το τέλειο ποδήλατο. Τώρα ήρθε η ώρα για το κατάλληλο κράνος.

“Ο καλύτερος τρόπος για να επιλέξετε το σωστό μέγεθος κράνος για ένα παιδί είναι να το δοκιμάσετε. Ένα κράνος πρέπει να εφαρμόζει άνετα γύρω από το κεφάλι και δεν πρέπει να πέφτει”, εξηγεί η Sotelo. “Οι ιμάντες πρέπει να στερεώνονται κάτω από το πηγούνι και να τραβιέται αρκετά σφιχτά, ώστε μόνο δύο δάχτυλα να χωρούν κάτω από το πηγούνι και τον ιμάντα. Ένας καλός τρόπος για να δοκιμάσετε την εφαρμογή του κράνους του παιδιού σας είναι με ένα γρήγορο χτύπημα στο κεφάλι. Εάν το κράνος δεν κινείται, αυτό είναι καλό σημάδι!»

Ένα κράνος με σωστή εφαρμογή είναι απαραίτητο για να αποτρέψει έναν τραυματισμό στο κεφάλι εάν το παιδί σας πέσει από το ποδήλατο. Μπορείτε να προσθέσετε επιθέματα αγκώνων και γονάτων στον εξοπλισμό σαςγια να αποφύγετε επίσης χτυπήματα και γρατζουνιές.

Συμβουλές για να μάθετε στο παιδί σας να οδηγεί ποδήλατο

Διαλέξατε ένα φοβερό ποδήλατο, βρήκατε το κράνος που ταιριάζει τέλεια και είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε. Τώρα το ερώτημα είναι από πού ακριβώς να ξεκινήσετε.

Η ισορροπία είναι το κλειδί

Είτε χρησιμοποιείτε ποδήλατο ισορροπίας, είτε αφαιρείτε αργά τους τροχούς προπόνησης είτε βγάζετε τα πεντάλ, η εκμάθηση της ισορροπίας είναι απαραίτητη για την οδήγηση ποδηλάτου.

«Το κλειδί για να ισορροπήσεις ένα ποδήλατο είναι να στρίβεις με τον τρόπο που γέρνεις και να μην προσπαθείς να πας ευθεία», λέει η McLucas. “Όταν μπορείτε να πάτε πολύ μακριά χωρίς πόδια στο έδαφος, μπορείτε να ξαναβάλετε τα πεντάλ”.

Μπορείτε να ενθαρρύνετε το παιδί σας να ξεκινήσει με μικρότερες αποστάσεις ισορροπίας και σιγά σιγά να φτάσει στο σημείο που θα προχωρήσει χωρίς προβλήματα.

Μαθαίνοντας να σταματάς και να στρίβεις

Όταν διδάσκετε στο παιδί σας να σταματάει το ποδήλατο, η McLucas συνιστά να χρησιμοποιεί απαλά το πόδι ή το χειρόφρενο στην αρχή για να το αισθανθεί. «Μπορεί να θέλουν να εξασκήσουν τα φρένα, αλλά, ιδανικά, θα κάνουν και τα δύο ταυτόχρονα».

Όσον αφορά το τιμόνι του ποδηλάτου, λέει ότι ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε είναι να βάζετε το παιδί σας να οδηγεί, όπως παλιά. Η McLucas εξηγεί, “Σταδιακά, χωρίς κανείς να ξέρει πώς συμβαίνει, το ποδήλατο πιθανότατα θα αρχίσει να πηγαίνει εκεί που το θέλει το παιδί.”

Το να μάθεις να σταματάς και να στρίβεις είναι ένα πράγμα, αλλά σε ποιο έδαφος να μάθεις το παιδί σου είναι άλλο. «Μην πάτε σε ένα μέρος όπως πεζοδρόμιο ή ποδηλατόδρομο σύντομα», λέει. “Μείνετε σε έναν ανοιχτό χώρο όπως ένα πάρκινγκ και δείτε εάν το παιδί μπορεί να μείνει σε ένα μονοπάτι πλάτους 2 μέτρων. Όταν είναι καλό σε αυτό και σταματήσει όταν χρειάζεται, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα μονοπάτι, αν δεν έχει επίσης πολλή κίνηση». Μπορείτε επίσης να πάρετε το παιδί σας σε μια μεγάλη, επίπεδη, με γρασίδι περιοχή για να απαλύνετε τυχόν πτώσεις ενώ μαθαίνει.

Μέτρα ασφαλείας

Βεβαιωθείτε ότι τα ελαστικά έχουν αρκετό αέρα, δοκιμάστε τα φρένα και, εάν το ποδήλατο έχει αλυσίδα, βεβαιωθείτε ότι κινείται ομαλά όταν το παιδί κάνει πετάλι. Ελέγξτε επίσης το κράνος του παιδιού σας για να βεβαιωθείτε ότι εφαρμόζει σωστά.

Η αυτοπεποίθηση για το ποδήλατο

Φυσικά, πολλά παιδιά είναι λίγο νευρικά όταν μαθαίνουν πώς να οδηγούν ένα ποδήλατο. « Η εκμάθηση νέων δεξιοτήτων είναι δύσκολη», λέει η Sotelo. “Απαιτεί να έχεις κίνητρο για να δουλέψεις προς έναν στόχο, να είσαι ταπεινός ακόμα και όταν δεν πάει όπως περίμενες και να προσπαθήσεις ξανά αφού πέσεις. Τα παιδιά είναι ανθεκτικά, συχνά μαθαίνουν γρηγορότερα και είναι περισσότερα πρόθυμα να ρισκάρουν από τους ενήλικες».

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να νιώσει δυνατό, ικανό και σωματικά σίγουρο;

Αργά αργά. Σε τελική ανάλυση, είναι καλύτερο να ακολουθήσετε αυτό που θέλει και μπορεί το παιδί. «Το κλειδί για να μάθει το παιδί να οδηγεί ποδήλατο είναι να μάθει όπως το βολεύει», λέει η McLucas. “Αν τους πάρει λίγο χρόνο για να ισορροπήσουν, ας είναι. Μην βιάζεστε. Θα υπάρξει χρόνος για αυτούς αργότερα, όταν το παιδί κυκλοφορεί άνετα, κρατώντας τα πόδια του μακριά από το έδαφος .”

Η εκμάθηση της ποδηλασίας είναι ένα συναρπαστικό ορόσημο τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά. Θυμηθείτε να διασκεδάσετε με αυτό! Όπως μπορεί να επιβεβαιώσει οποιοσδήποτε γονέας, τα παιδιά απογοητεύονται εύκολα, ειδικά όταν μαθαίνουν κάτι νέο. Προσφέρετε συνεχή ενθάρρυνση, επιτρέψτε τους να μάθουν όσα περισσότερα μπορούν μόνοι τους και επικροτήστε τις προσπάθειές τους, όσο μικρές κι αν είναι. Θα κάνουν βόλτες στη γειτονιά σε ελάχιστο χρόνο.

Διαβάστε επίσης

Γέννησε η πρώτη έγκυος με ευλογιά των πιθήκων

Σε 62 ανέρχονται τα συμπτώματα της long COVID – Ανάμεσά τους απώλεια μαλλιών και λίμπιντο – Οι νέοι πιο ευάλωτοι

Τρίχες στο πηγούνι: Δεν φταίνε μόνο οι ορμόνες

Σούσι: Πόσες θερμίδες έχει το κάθε ρολάκι και η παγίδα από τη σάλτσα σόγιας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.