Γέννησε η πρώτη έγκυος με ευλογιά των πιθήκων

Μια έγκυος γυναίκα στις ΗΠΑ διαγνώστηκε με ευλογιά των πιθήκων και πριν λίγες γέννησε. «Υπήρξε μια περίπτωση εγκύου με ευλογιά των πιθήκων που γέννησε», ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ο Δρ Τζον Μπρουκς, επικεφαλής ιατρός στο τμήμα πρόληψης του HIV στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Η πρώτη έγκυος με ευλογιά των πιθήκων

“Γνωρίζουμε ότι μια λοίμωξη μπορεί να συμβεί μέσω της μεταφοράς του πλακούντα. Και στην περίπτωση που γνωρίζουμε επί του παρόντος, δεν φαίνεται ότι ο ιός μεταδόθηκε”, είπε ο Μπρουκς κατά τη διάρκεια της παρουσίασης στην Εταιρεία Λοιμωδών Νοσημάτων της Αμερικής το Σαββατοκύριακο.

«Και η μαμά και το μωρό πάνε καλά», πρόσθεσε.

Έχουν πλέον καταγραφεί περισσότερα από 3.500 κρούσματα ευλογιάς στις ΗΠΑ και υπάρχουν περισσότερα από 19.000 κρούσματα παγκοσμίως, σύμφωνα με το today.com.

Μέχρι στιγμής, η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων ευλογιάς των πιθήκων σε αυτό το παγκόσμιο ξέσπασμα ήταν μεταξύ ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες. Αλλά οι ειδικοί πάντα τόνιζαν ότι ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί σε άτομα εκτός του συγκεκριμένου πληθυσμού, όπως δείχνει η περίπτωση στην έγκυο γυναίκα. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το CDC εντόπισε επίσης δύο περιπτώσεις σε παιδιά στις ΗΠΑ.

«Εκτός από τη μετάδοση μέσω της σεξουαλικής επαφής, η ευλογιά των πιθήκων μπορεί επίσης να μεταδοθεί στα νοικοκυριά μέσω στενής επαφής μεταξύ ανθρώπων, όπως αγκαλιές και φιλιά, και σε μολυσμένες πετσέτες ή κλινοσκεπάσματα», δήλωσε ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη Τετάρτη.

Τυπικά, η ευλογιά των πιθήκων ξεκινά με συμπτώματα που μπορεί να μοιάζουν με γρίπη, όπως κόπωση, πυρετός και πονοκέφαλος. Στην πραγματικότητα, μερικοί άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από ευλογιά των πιθήκων σε αυτήν την έξαρση της νόσου μπέρδεψαν τα συμπτώματά τους με το jet lag. Τα εξανθήματα της νόσου αλλάζουν στα διαφορετικά στάδια πριν τελικά ξεκολλήσουν και αφήσουν πίσω τους νέο δέρμα.

Σε αυτή την έξαρση, όμως, το μοτίβο των συμπτωμάτων ήταν λίγο διαφορετικό. Οι άνθρωποι μπορεί να μην παρατηρήσουν ή να μην εμφανίσουν ποτέ αυτά τα πρώιμα συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, ή μπορεί να αναπτύξουν αυτά τα συμπτώματα μετά την εμφάνιση του εξανθήματος. Επίσης, οι βλάβες εμφανίζονται συχνότερα σε περιοχές του βλεννογόνου, ιδιαίτερα στα γεννητικά όργανα, τον πρωκτό και το στόμα, είπε ο Brooks.

Δεν υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα δεδομένα για να συμπεράνουμε εάν οι έγκυες είναι πιο ευάλωτες στην ευλογιά των πιθήκων ή εάν ο ιός προκαλεί πιο σοβαρά συμπτώματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με το CDC. Υπάρχουν τεκμηριωμένες περιπτώσεις αυτόματης απώλειας εγκυμοσύνης, θνησιγένειας και πρόωρου τοκετού σε επιβεβαιωμένες περιπτώσεις μόλυνσης από ευλογιά των πιθήκων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τα παιδιά κάτω των 8 ετών, τα άτομα με ανοσοκαταστολή και τα άτομα με ιστορικό ορισμένων δερματικών παθήσεων, όπως το έκζεμα, μπορεί επίσης να είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές, ανέφερε το CDC.

Η καταπολέμηση της ευλογιάς των πιθήκων θα περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές προσπάθειες, δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αυτήν την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των δοκιμών και της συλλογής δεδομένων, της κυκλοφορίας εμβολίων σε όσους είναι πιο πιθανό να προσβληθούν και της εκπαίδευσης του κοινού και των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με τον ιό.

Διαβάστε επίσης

Σε 62 ανέρχονται τα συμπτώματα της long COVID – Ανάμεσά τους απώλεια μαλλιών και λίμπιντο – Οι νέοι πιο ευάλωτοι

Τρίχες στο πηγούνι: Δεν φταίνε μόνο οι ορμόνες

Σούσι: Πόσες θερμίδες έχει το κάθε ρολάκι και η παγίδα από τη σάλτσα σόγιας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.