Τοκετός στο νερό: Τα σημαντικά οφέλη που θα πρέπει να σας κάνουν να το σκεφτείτε

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να γεννήσουν στο νερό, καθώς οι γιατροί τους δεν διστάζουν να τις ενημερώσουν για τα σημαντικά οφέλη που έχει ο τοκετός στο νερό. Νέες έρευνες αποκαλύπτουν ποια είναι αυτά και αποδεικνύουν γιατί κάθε γυναίκα θα έπρεπε να τα λάβει υπ’ όψιν.

Ο τοκετός στο νερό γίνεται σε πισίνα τοκετού για τη χαλάρωση και την ανακούφιση της εγκύου από τον πόνο κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η μητέρα βγαίνει από την πισίνα για τα τελευταία στάδια του τοκετού, ενώ σε άλλες περιπτώσεις παραμένει στην πισίνα για τον τοκετό και φέρνουν το νεογέννητο στην επιφάνεια για να αρχίσει να αναπνέει.

Τι ανακάλυψαν οι ερευνητές

Οι ερευνητές ανέλυσαν 36 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν περισσότερες από 150.000 γυναίκες για να συγκρίνουν τις παρεμβάσεις που απαιτούνται κατά τη διάρκεια και μετά τον τοκετό μεταξύ των δύο διαφορετικών τύπων τοκετού στο νερό σε σύγκριση με την τυπική φροντίδα, χωρίς τη χρήση πισίνας τοκετού.

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι ένας τοκετός στο νερό, ανεξάρτητα από το αν η γυναίκα γεννά μέσα ή έξω από την πισίνα, «έχει σαφή οφέλη για τις γυναίκες».

Σε σύγκριση με την τυπική φροντίδα, ο τοκετός στο νερό μείωσε σημαντικά τη χρήση επισκληρίδιας ένεσης ή ένεσης οπιοειδών και συνδέθηκε με λιγότερο πόνο και βαριά αιμορραγία μετά τον τοκετό.

Αύξησε επίσης τα επίπεδα ικανοποίησης των μητέρων και τις πιθανότητες για άθικτο περίνεο. Καταγράφηκαν ωστόσο, περισσότερες περιπτώσεις πρόπτωσης του ομφάλιου λώρου.

Η πρακτική κρίθηκε εξίσου ασφαλής με την τυπική φροντίδα και δεν αύξησε το ποσοστό των καισαρικών τομών.
Οι ερευνητές από το Oxford Brookes University, δήλωσαν: «Ο τοκετός στο νερό παρέχει οφέλη για τη μητέρα και το νεογέννητο όταν γίνεται σε περιβάλλον μαιευτηρίου. Πρόκειται για μια αποτελεσματική μέθοδο που μειώνει τον πόνο κατά τη διάρκεια του τοκετού».

Υπογραμμίζουν ωστόσο ότι οι γιατροί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να μην τραβούν τον ομφάλιο λώρο όταν φέρνουν το νεογέννητο στην επιφάνεια του νερού, καθώς αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο πρόπτωσης του ομφάλιου λώρου.

Προσοχή στους τοκετούς στο σπίτι

Οι συγγραφείς προειδοποίησαν ότι ενώ οι περισσότερες από τις μελέτες που συμπεριλήφθηκαν διεξήχθησαν σε μαιευτικές μονάδες, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την ανάλυση των επιπτώσεων ενός τοκετού στο νερό σε μονάδα υπό τη μαία ή στο σπίτι.

«Προηγούμενες έρευνες έχουν περιγράψει τα οφέλη του τοκετού στο νερό για τις γυναίκες. Η νέα έρευνα δίνει περισσότερες πληροφορίες στις γυναίκες, προκειμένου να αποφασίσουν πώς θέλουν να γεννήσουν».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ Open.

πηγή φωτό: Annies Forget Me Knots

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.