Ο ιός της πολιομυελίτιδας εντοπίστηκε στα λύματα του Λονδίνου

Στα λύματα του Λονδίνου ανιχνεύθηκε ο ιός της πολιομυελίτιδας και αμέσως σήμανε συναγερμός. Η ασθένεια ήταν κοινή στο Ηνωμένο Βασίλειο τη δεκαετία του 1950, αλλά είχε εξαλειφθεί μέχρι το 2003.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) αναφέρει ότι πιθανότατα εισήχθη στο Λονδίνο από κάποιον που εμβολιάστηκε πρόσφατα στο εξωτερικό με ζωντανή μορφή του ιού.

Εμβολιασμός για τον ιό της πολιομυελίτιδας

Επίσης η υπηρεσία αναφέρει ότι ο κίνδυνος είναι χαμηλός, αλλά οι γονείς πρέπει να εξασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της νόσου.

«Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου προστατεύεται από τον εμβολιασμό της παιδικής ηλικίας, αλλά σε ορισμένες κοινότητες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, τα άτομα μπορεί να είναι σε κίνδυνο», δήλωσε η Δρ Vanessa Saliba, σύμβουλος επιδημιολόγος στο UKHSA.

Σύμφωνα με το bbc, στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιείται αδρανοποιημένο εμβόλιο πολιομυελίτιδας ως μέρος του εθνικού προγράμματος εμβολιασμών στην παιδική ηλικία. Χορηγείται σε παιδιά σε τρεις δόσεις, πριν από την ηλικία του ενός έτους και μετά ξανά σε ηλικία τριών και 14 ετών.

Ο εμβολιασμός με τις τρεις δόσεις είναι περίπου 86% στο Λονδίνο, πολύ κάτω από τα επιδιωκόμενα επίπεδα, αλλά στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο να υπερβαίνει το 92%.

Τους τελευταίους τέσσερις μήνες, το UKHSA ανακάλυψε τον ιό της πολιομυελίτιδας σε δείγματα που συλλέχθηκαν από τα αποχετευτικά έργα Beckton, τα οποία εξυπηρετούν έναν πληθυσμό τεσσάρων εκατομμυρίων στο βόρειο και ανατολικό Λονδίνο.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο ιός προήλθε από κάποιον που ανοσοποιήθηκε στο εξωτερικό με το ζωντανό από του στόματος εμβόλιο πολιομυελίτιδας, το οποίο δεν έχει χρησιμοποιηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2004.

Πολιομυελίτιδα “προερχόμενη από εμβόλιο”

Σε σπάνιες περιπτώσεις, αυτή η μορφή του ιού μπορεί στη συνέχεια να μεταδοθεί σε άλλους και να μεταλλαχθεί σε αυτό που είναι γνωστό ως πολιομυελίτιδα “προερχόμενη από εμβόλιο”.

Αν και είναι πιο αδύναμη από την αρχική ή «άγρια» μορφή της νόσου, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της παράλυσης, σε άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ένας μικρός αριθμός δειγμάτων του ιού της πολιομυελίτιδας ανιχνεύεται κάθε χρόνο στην επιτήρηση των λυμάτων, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα σύμπλεγμα γενετικά συνδεδεμένων δειγμάτων έχει βρεθεί επανειλημμένα σε διάστημα μηνών.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι λένε ότι αυτό υποδηλώνει ότι υπήρξε κάποια εξάπλωση μεταξύ στενά συνδεδεμένων ατόμων στο Λονδίνο.

Δεν έχουν ανιχνευθεί πραγματικές περιπτώσεις πολιομυελίτιδας και δεν έχουν υπάρξει αναφορές για σπάνια αλλά σοβαρά συμπτώματα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η πολιομυελίτιδα είναι μια σπάνια ασθένεια και μεταδίδεται όταν ένα άτομο δεν πλένει σωστά τα χέρια του μετά τη χρήση της τουαλέτας και στη συνέχεια αγγίζει το φαγητό ή το νερό που καταναλώνουν άλλοι ή σε σπανιότερες περιπτώσεις βήχοντας και φτερνίζοντας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν συμπτώματα και θα καταπολεμήσουν τον ιό χωρίς καν να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν μολυνθεί. Ένας μικρός αριθμός θα παρουσιάσει συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη για έως και τρεις εβδομάδες.

Σε πολύ μικρό αριθμό περιπτώσεων, ο ιός της πολιομυελίτιδας προσβάλλει τα νεύρα στη σπονδυλική στήλη και τη βάση του εγκεφάλου.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει παράλυση, συνήθως στα πόδια. Εάν επηρεαστούν οι αναπνευστικοί μύες, μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή.

Στην Ελλάδα το 1970 είχαν εμφανιστεί μεμονωμένα κρούσματα πολιομυελίτιδας σε ανεμβολίαστα παιδιά. Το 1996 υπήρξαν 5 κρούσματα σε παιδιά αθιγγάνων. Από το 1997 δεν έχει εμφανιστεί κρούσμα πολιομυελίτιδας.

Διαβάστε επίσης

Νέο πανδημικό κύμα απειλεί την Ευρώπη – Πού οφείλεται η νέα έξαρση του κορωνοϊού

Θετικό 1 στα 2 τεστ στη Μύκονο – Στα ύψη ο δείκτης θετικότητας του κορωνοϊού στα νησιά

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.