Νέο πανδημικό κύμα απειλεί την Ευρώπη – Πού οφείλεται η νέα έξαρση του κορωνοϊού

Οι νέες υποπαραλλαγές της «Όμικρον» έχουν φέρει προ των πυλών ένα νέο πανδημικό κύμα σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες βλέπουν εδώ και μερικές εβδομάδες νέα άνοδο των κρουσμάτων.

Νέο πανδημικό κύμα απειλεί την Ευρώπη

Πρώτη ήταν η Πορτογαλία, η οποία αντιμετώπισε τον Μάιο αξιοσημείωτη αύξηση των νέων κρουσμάτων, που κορυφώθηκε στις αρχές Ιουνίου με σχεδόν 30.000 κρούσματα ημερησίως. Το κύμα αυτό έχει αρχίσει να υποχωρεί.

Στη Βρετανία, τα κρούσματα σε 24ωρη βάση βρίσκονται και πάλι σχεδόν στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή της πανδημίας.

Η Ιταλία κατέγραψε 30.526 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο (Σάββατο προς Κυριακή), σημειώνοντας αύξηση 63,4% σε επτά ημέρες, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας. Στη Γερμανία είναι παρόμοια η κατάσταση.

Στη Γαλλία η μετάδοση του κορωνοϊού έχει επιταχυνθεί εδώ και ένα δεκαήμερο στην ηπειρωτική χώρα και ο ρυθμός μολύνσεων ξεπερνάει πλέον τα 44.000 (κατά μέσον όρο επτά ημερών).

Πού οφείλεται η έξαρση

Η ανάκαμψη αυτή εξηγείται από τον συνδυασμό δύο στοιχείων, εξηγεί στο AFP ο Μιρτσεά Τ. Σοφονεά, λέκτορας επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ.

Από την μία πλευρά υπάρχει μια «μείωση της ανοσίας», δηλαδή «η προστασία από προηγούμενη νόσηση ή μια δόση εμβολίου φθίνει με τον καιρό».
Από την άλλη βρίσκεται η εμφάνιση νέων υποπαραλλαγών της Όμικρον, της BA.4 και κυρίως της BA.5, που εξαπλώνονται πολύ πιο γρήγορα επωφελούμενες από το διπλό πλεονέκτημα της μεταδοτικότητας και της ανοσολογικής διαφυγής.
«Αντιμετωπίζουμε μια διαρκή εξέλιξη του ιού, που συναντά ανθρώπους που έχουν ήδη αντισώματα –επειδή έχουν προσβληθεί στο παρελθόν ή έχουν εμβολιαστεί– και που θα πρέπει να έχει ένα επιλεκτικό πλεονέκτημα για να τα καταφέρει να τρυπώσει», σημειώνει παράλληλα ο Ολιβιέ Σβαρτς, διευθυντής της μονάδας Ιών και Ανοσίας του Ινστιτούτου Παστέρ.

«Η BA.5 και σε μικρότερο βαθμό η BA.4 εξαπλώνονται στην Ευρώπη», προσθέτει. «Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι είναι κατά 10% πιο μεταδοτική από την BA.2, και γι’αυτό παίρνει τα ηνία».

Θα υπάρξει αύξηση νοσηλειών;

Όσον αφορά τη σοβαρότητα της BA.5 «είναι πρόωρο να πούμε κάτι, ελλείψει σταθερά τεκμηριωμένων κλινικών δεδομένων», δηλώνει ο Σβαρτς.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) ανακοίνωσε στα μέσα Ιουνίου ότι, βάσει ακόμη περιορισμένων δεδομένων, «δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι οι BA.4 και BA.5 συνδέονται με αυξημένη σοβαρότητα της λοίμωξης σε σχέση με τις παραλλαγές που κυκλοφορούν BA.1 και BA.2».

Ωστόσο, όπως και με τα προηγούμενα κύματα, μια συνολική αύξηση των κρουσμάτων μπορεί να προκαλέσει αύξηση των νοσηλειών, των εισαγωγών στις μονάδες εντατικής θεραπείας και των θανάτων, προειδοποίησε το ECDC.

Ο ευρωπαϊκός πληθυσμός χαίρει ισχυρής ανοσοποίησης χάρη στα εμβόλια και στις προηγούμενες λοιμώξεις. Αυτό του προσφέρει εκ των προτέρων μια πιο ισχυρή προστασία κατά του κινδύνου να εμφανίσει σοβαρή μορφή της νόσου παρά κατά του κινδύνου να προσβληθεί ξανά, γεγονός το οποίο αναμένεται να περιορίσει την έκταση της αύξησης των νοσηλειών.

Στη Γαλλία, η «μετριοπαθής επιδημιολογική αύξηση» των τελευταίων εβδομάδων (ο αριθμός των κρουσμάτων υπερδιπλασιάστηκε σε τρεις εβδομάδες) «συνοδεύεται από μια μικρή αύξηση των νοσηλειών» και υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει «μια μετατοπισμένη χρονικά αύξηση» των εισαγωγών στις μονάδες εντατικής θεραπείας και στους θανάτους, επισήμανε χθες, Τρίτη, ο καθηγητής Αλέν Φισέρ, που είναι πρόεδρος του Συμβουλίου Εμβολιαστικής Στρατηγικής.

«Δεν θα συμβεί τίποτα το δραματικό στις μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων», καθησύχασε από την πλευρά του ο Γερμανός επιδημιολόγος Κλάους Στερ.

Νέα μέτρα το καλοκαίρι;

Το ECDC κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες «να παραμείνουν σε επαγρύπνηση», διατηρώντας συστήματα τεστ και παρακολούθησης.

«Αναμένουμε ότι θα είναι απαραίτητες πρόσθετες αναμνηστικές δόσεις (του εμβολίου) για τις ομάδες που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά, εν αναμονή μελλοντικών κυμάτων», σημείωσε.

Ορισμένες χώρες έχουν ήδη ανακοινώσει νέα μέτρα. Η Ιταλία αποφάσισε στα μέσα Ιουνίου να παρατείνει την υποχρέωση για τη χρήση μάσκας FFP2 στα δημόσια μέσα μεταφορών (εξαιρούνται τα αεροπλάνα) ως τις 30 Σεπτεμβρίου. «Θέλω να συνεχίσω να συνιστώ να προστατεύσετε τον εαυτό σας κάνοντας τη δεύτερη αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της COVID-19», κυρίως αυτοί που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα, ο οποίος διεγνώσθη αυτήν την περίοδο θετικός.

Ο Γερμανός πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι υποστήριξε από την πλευρά του την ταχεία υιοθέτηση μιας «εργαλειοθήκης» με μάσκα, εμβολιασμό και περιορισμό επαφών.

Στη Γαλλία, η κυβέρνηση ζήτησε αυτήν την εβδομάδα από τους πιο ηλικιωμένους να κάνουν την δεύτερη αναμνηστική δόση εμβολίου «το ταχύτερο δυνατό» στο πλαίσιο μιας «μετριοπαθούς επιδημιολογικής αύξησης». Το ένα τέταρτο αυτών που προβλεπόταν έχουν κάνει τη δεύτερη αναμνηστική δόση εμβολίου κατά της COVID-19, ένα «σαφώς ανεπαρκές» ποσοστό, υπογράμμισε η κυβέρνηση.

Με πληροφορίες από AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ και Καθημερινή

Διαβάστε επίσης

Θετικό ένα στα 2 τεστ στη Μύκονο – Στα ύψη ο δείκτης θετικότητας του κορωνοϊού στα νησιά

Τα προβλήματα που δημιουργεί η ζέστη στα πόδια και πώς να τα αποφύγετε

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.